Van roodheid, pigmentverlies en blaren tot blijvende littekens

04:45 - 02:51
luistertijd 04:45 - leestijd 02:51

Veel mensen kiezen voor een tijdelijke tatoeage om een bepaalde gebeurtenis of gelegenheid te markeren. Kan geen kwaad toch? Dat zou je denken. Als je er daadwerkelijk een neemt kan het echter uitlopen in een behoorlijke nachtmerrie. En je huid.. die wordt er niet beter op.

Henna tatoeages

Tijdelijke tatoeages blijven zo’n 3 dagen tot enkele weken zitten, afhankelijk van het product dat wordt gebruikt om te kleuren en de huid te conditioneren. In tegenstelling tot permanente tattoos, die in de huid worden geïnjecteerd, worden tijdelijke tatoeages op het huidoppervlak aangebracht. Ze worden ook wel henna tatoeages genoemd.

henna tattoo

Niet vrij van risico’s

‘’Omdat een tatoeage tijdelijk is, wil dat nog niet zeggen dat het vrij van risico’s is’’, zegt Linda Katz, directeur van FDA”s Office of Cosmetics and Colors. Sommige consumenten melden huidreacties die ernstig kunnen zijn en langer meegaan dan de tijdelijke tatoeage zelf.

Permanente littekens

MedWatch, het FDA-rapportageprogramma voor veiligheidsinformatie en ongewenste voorvallen (slechte bijwerkingen), heeft meldingen ontvangen van ernstige en langdurige huidreacties. De consumenten hadden hier stuk voor stuk niet op gerekend na het krijgen van zo’n tijdelijke tatoeage. De gemelde problemen zijn onder meer roodheid van de huid, blaren, pigmentverlies, verhoogde gevoeligheid voor zonlicht en zelfs permanente littekens.

Naar de eerste hulp

Sommige klachten hebben ertoe geleid dat mensen medische zorg moesten zoeken. Hieronder vallen ook bezoekjes aan eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen. De reacties kunnen onmiddellijk optreden nadat de tijdelijke tatoeage is gezet, maar kan ook twee tot drie weken later op komen spelen.

Roodbruine henna voor culturele vieringen

Je bent misschien al bekend met henna. Het is een roodbruine kleur gemaakt van een bloeiende plant die groeit in tropische en subtropische steken van Afrika en Azië. Sinds de bronstijd gebruiken mensen gedroogde henna, vermalen tot een pasta, om huid, haar, vingernagels, leer, zijde en wol te verven. Deze decoratie – ook wel bekend als mehndi – wordt nog steeds over de hele wereld gebruikt om de huid te versieren tijdens culturele festivals en vieringen.

Zwarte henna

Tegenwoordig wordt de zogenaamde ‘zwarte henna’ vaker gebruikt in plaats van de traditionele henna. Inkt die als zwarte henna op de markt wordt gebracht, kan een mix zijn van henna met andere ingrediënten, of kan in werkelijkheid alleen haarverf zijn. De reden voor het toevoegen van andere ingrediënten is om een tatoeage te maken die donkerder is en langer meegaat. Deze zwarte henna is mogelijk schadelijk.

Waarom is zwarte henna schadelijk?

Dat komt omdat het extra ingrediënt dat wordt gebruikt om henna zwart te maken, vaak een koolteer haarverf is die p-fenyleendiamine (PPD) bevat. Dit is een ingrediënt dat bij sommige mensen gevaarlijke huidreacties kan veroorzaken.

Soms gebruikt de tattoo-artist alleen een PPD-bevattende haarverf. Hoe dan ook, het is niet te zeggen welke huid er wel of niet op zal reageren. Volgens de wet is PDD overigens niet toegestaan in cosmetica die bedoeld zijn om op de huid te worden aangebracht.

Henna op vakantiebestemmingen

De term ‘zwarte henna’ kom je mogelijk tegen op kiosken waar ze tijdelijke tatoeages zetten zoals op stranden, promenades en andere vakantiebestemmingen, maar ook in sommige speciaalzaken. Het juridische toezicht op dit soort zaken verandert echter van land tot land. Sommige landen hebben wetten en voorschriften voor tijdelijke tatoeages, andere niet.

Dus, afhankelijk van waar je bent, is het mogelijk dat niemand controleert of de artiest daadwerkelijk veilig te werk gaat of zelfs maar weet wat schadelijk kan zijn voor de consument.

Ervaringen met zwarte henna

Een aantal consumenten hebben de risico’s op een harde manier geleerd en meldde significante slechte reacties kort na het aanbrengen van de tatoeages met zwarte henna.

De ouders van een 5-jarig meisje meldden dat ze ongeveer 2 weken nadat ze een tijdelijke tatoeage met zwarte henna had gekregen, ernstige roodheid op haar onderarm kreeg. ‘’Waarvan we dachten dat het gewoon een onschuldig pleziertje zou zijn liep uit tot een nachtmerrie voor ons’’, zegt de vader. Later begon ze blaren te krijgen en deze vulden zich al snel met vocht. Haar huid leek op de huid van een slachtoffer met brandwonden. De dokter vertelde dat ze levenslang littekens zal hebben.

Bron

Lees ook:

Lees ook