Waar de meeste diëten je vertellen wat je wel en vooral niet mag eten richt intermittent fasting zich op wanneer je mag eten. Het lijkt erg effectief te zijn: het is makkelijker vol te houden, je verliest gewicht én het is goed voor je hart en je bloedvaten. Steeds meer mensen doen het, en ook artsen. De laatsten vooral vaak om supergezond te blijven.
Motivatieverlies
Keto, het Dash-dieet, het Cambridge-dieet, Modifast, het Paleo-dieet, Pioppi-dieet, glutenvrij of Weightwatchers: iedereen die wel eens een vermageringsdieet heeft gevolgd, en wie heeft dat niet, weet dat het niet eenvoudig is om het vol te houden. Je begint enthousiast maar na een tijdje verlies je je motivatie.
Hongerig en chagrijnig
Bij caloriearme diëten ben je permanent hongerig, moe en bloedchagrijnig, van keto-diëten raak je permanent verstopt en vetarme diëten zijn extreem lastig om vol te houden. Uiteindelijk geef je het op en zit je binnen de kortste keren weer op je oude gewicht.
Makkelijker vol te houden
Vermageringsdiëten zijn er in alle soorten, maten en vormen, maar ze hebben één ding gemeen: ze vertellen je wat je wel en vooral niet mag eten. Allemaal, behalve één. Intermittent fasting, een dieettrend waar steeds meer mensen enthousiast over zijn, vertelt je niet wat je mag eten maar wanneer je mag eten. Een belangrijk verschil. Het maakt intermittent fasting op lange termijn makkelijker vol te houden.
Hartkwalen
Uit onderzoek is gebleken dat intermittent fasting niet alleen zorgt voor gewichtsverlies maar ook het risico op hartkwalen, diabetes, hoge bloeddruk en ontstekingen vermindert.
Toch mogen we niet te vroeg juichen. Er zijn slechts twee onderzoeken naar de effecten van intermittent fasting gedaan en deze duurden allebei maar een jaar. Daardoor is er niks bekend over de effecten op lange termijn. Van slechts twee andere diëten is bewezen dat ze op lange termijn niet alleen voor (blijvend) gewichtsverlies zorgen, maar ook voor positieve gezondheidseffecten: het mediterraan dieet en een strikt vegetarisch dieet.
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting beperkt de tijdstippen waarop je eet. Bij een versie mag je dagelijks gedurende acht uur eten, bijvoorbeeld tussen 9:00 uur en 17:00 uur. De rest van het etmaal eet je niks, dan vast je.
Bij een andere variant eet je twee of meer dagen per week slechts 400 tot 600 calorieën per dag, de andere dagen van de week eet je normaal. Een populaire versie hiervan is het 5:2 dieet, waar je vast wel van hebt gehoord. Maar je kunt er ook voor kiezen om iedere andere dag te vasten. Je bepaalt het, kortom, zelf.
Wij horen overigens zelf vaak dat mensen een ritme kiezen van niets meer eten tussen 8 uur ’s avonds en 12 uur ’s middags. Het is de bedoeling dat je zestien uur achter elkaar niet eet.
Oermens
Waarom dit vasten voor veel mensen makkelijk vol te houden is? Het zit evolutionair ingebakken. In lang vervlogen tijden, toen we ons voedsel nog bij elkaar moesten zoeken, was de buit de ene dag overvloedig, de andere dag schaars. Soms had je geluk bij de jacht, vaak ook niet. soms groeide er overal fruit, heel vaak ook niet. De oermens was gewend aan de afwisseling van schaarste en overvloed. Het metabolisme raakte er aan aangepast. Een paar dagen per week vasten is dus helemaal niet zo’n gek idee.
’s Nachts vasten
Een ander overblijfsel uit die tijden is overdag eten en ’s nachts slapen. Dat is nog steeds het beste voor ons lijf. Uit veel onderzoek is gebleken dat mensen die ’s nachts eten gevoeliger zijn voor gewichtstoename, met alle gevolgen van dien: diabetes en hartziekten. ’s Nachts vasten is dus helemaal niet zo’n gek idee.
Bewust van wat je eet
Een ander voordeel van intermittent fasting: je wordt bewuster van wat je eet. Je realiseert je hoeveel calorieën bepaalde voedingsmiddelen bevatten. Je gaat eerder kiezen voor voedsel dat minder calorieën bevat en wel goed vult. Maar je hoeft niet de hele tijd calorieën te tellen. En je kunt dat heerlijke, calorierijke hapje simpelweg een dag uitstellen. Daardoor voel je je niet zo ‘gestraft’. En daardoor blijf je gemotiveerd en geef je het niet zo snel op.
Periodiek vasten
Dat periodieke vasten zet overigens dezelfde lichaamsprocessen in werking als al die koolhydraatarme- of keto-diëten. Al na twaalf uur niets eten gaat je lichaam in de keto-stand: de bloedsuikers zijn op en het lichaam gaat over op vetverbranding.
Energie uit lichaamsvet
Bij een ketodieet is je lichaam constant in die stand, waardoor je al je energie uit opgeslagen lichaamsvet haalt. Maar bij een ketodieet eet je vooral vlees en eieren en dat is echt niet goed voor je hart. Intermittent fasting is gezonder en niet-belastend voor het hart, vooral als je voor gezonde voedingsmiddelen als volkoren granen, noten, peulvruchten, fruit en groente kiest.
Gezonde voedingsmiddelen
Die keuze voor gezonde voedingsmiddelen moet je overigens echt zelf maken. Intermittent fasting geeft daar geen richtlijnen voor. Gebruik dus je gezonde verstand. Vijf dagen de snackbar leegeten en dan ineens twee dagen aan de komkommer en hüttenkäse, dat is niet gezond. Maar dat weet hopelijk iedereen. Eet dus op de dagen waarop je niet vast ook gezond en verstandig. Eet een bonbon als je er zin in hebt, maar vreet niet vijf dagen lang alleen chocolade.
Langzaam maar zeker
Kies je voor intermittent fasting verwacht dan niet meteen spectaculaire resultaten. Het gaat traag, gemiddeld een half pond tot een pond per week. Maar weet dat langzaam afvallen op lange termijn meer succesvol én blijvend is. Mocht je trouwen een chronische kwaal hebben, ga dan altijd eerst naar de huidarts voor je aan een vermageringsdieet begint.