‘Elk pondje gaat door het mondje’ is inmiddels te simpel gedacht

06:51 - 04:06
luistertijd 06:51 - leestijd 04:06

Typ op Google het woord ‘vet’ in en je vindt 524 miljoen zoekresultaten. Je leest onder meer over goede en slechte vetten én je wordt bedolven met adviezen over hoe je het snelst vet kwijtraakt. Maar hoe je weet je nu wat waar is? En welk advies je ook daadwerkelijk kan opvolgen? Artsen en wetenschappers Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon schrijven in hun nieuwste boek ‘Vet belangrijk’ over de zes grootste misvattingen over vet. Want ‘elk pondje gaat door het mondje’ is inmiddels te simpel gedacht. In dit artikel lees je meer over deze zes misvattingen.

Shop hier online

 

1 – Des te minder lichaamsvet je hebt, des te beter 

Het is wel waar dat minder lichaamsvet leidt tot een betere gezondheid van hart en bloedvaten, maar veel te weinig lichaamsvet hebben is ook zeker ongezond. We halen niet alleen onze energie er uit, vet is ook belangrijk voor de aanmaak van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen.

gewicht

2 – Een mollig kind is niet erg

Vroeger wilden we het nog wel gezellig en lief noemen, een mollig kind. En eerlijk gezegd maakt elk kind wel een wat molliger fase in de kinderjaren mee. Niet zo erg. Echter: het is inmiddels bekend dat je vetcellen aanmaakt tot je twintigste. Daarna niet meer, maar die vetcellen kunnen zich daarna wel blijven opzwellen, dus uitdijnen. Het betekent eigenlijk dat hoe meer vetcellen je als kind opbouwde, hoe groter het risico is van dik worden op latere leeftijd. Dus houdt je kind slank….

Shop hier online

 

snacks
3 – Je valt af van stress

Van chronische stress wordt je dik. Dat is een super interessant inzicht. De productie van het stresshormoon cortisol dat door de bijnier wordt geproduceerd stijgt aanzienlijk. Vooral het buikvet reageert hier op. En buikvet is niet het liefste vet, het is een trigger voor de aanmaak van onstekingsstoffen. Bovendien heeft buikvet de neiging om jouw brein aan te sporen tot lekker-trek.

4 – Afvallen? Dan moet je simpelweg minder eten en meer bewegen

In het boek van Boon en Van Rossum wordt er een hele rij aan oorzaken van overgewicht geschetst. Het eerder genoemde stress, een verstoorde hormoonhuishouding, te weinig slaap, genetische aanleg, maar ook een te kort aan gezond bruin vet. En vergeet medicijnen niet – wat kun je daar dik van worden, maar ook veel vocht van gaan vast houden.

 

Shop hier online

 

Neem bijvoorbeeld Corticosteroïden. Dit zit onder meer in prednison, maar ook in de inhalator tegen astma. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat corticosteroïden kunnen leiden tot een toename van vet rondom de buik. ‘Ruim 10 procent van de bevolking gebruikt dit soort middelen’, zegt Van Rossum. ‘Van de mensen met obesitas gebruikt 27 procent corticosteroïde-houdende medicijnen’ voegt zij hieraan toe.

5 – Zwichten voor voedselverleidingen staat gelijk aan het hebben van minder wilskracht

Natuurlijk, het is heel moeilijk om de verleidingen van lekker snack voedsel te weerstaan. Het is ook oneerlijk, want de een wordt er niet dik van en de ander wel. De een heeft de ‘goede’  genen en een betere stofwisseling, en bij de ander vliegen de pondjes eraan.

De wetenschappers stellen, en dat weten we natuurlijk al lang, dat je heel voorzichtig moet zijn met trendy dieten die eigenlijk niet vol te houden zijn, omdat ze een jojo-effect uitlokken. Als je je lichaam uithongert gaat het als het ware op slot om het beetje calorien dat nog wel binnenkomt, vast te houden. Die armoedestand is niet makkelijk uit te zetten in het lichaam, en dat gaat tegen werken. Want als je dan toch weer meer gaat eten, gaat het er sneller dan ooit ook weer ‘aan’ zitten. De afstelling met honger- en verzadingshormonen is danig in de war, en je energieverbranding is veel te laag geworden.

friet

6 – Het geheim van bruin vet

Er is iets bijzonders aan de hand. Je ‘gewone’ vetcellen slaan vetten op en doen er weinig mee, anders dan het mondjesmaat vrijgeven voor energie. Maar we hebben ook nog een ander soort vet, het bruine vet, en dat wordt veel sneller omgezet in energie. Het blijkt vooral rond onze nek en de grote lichaamsslagader te zitten.

Shop hier online

 

Wanneer we dit vet activeren kunnen we zo’n 300 kilocalorieën per dag meer verbranden. Dit bijna 15 procent! Activeren gebeurt onder invloed van koude! Koud douchen of de binnentemperatuur op 17 graden zetten. Je lichaam gaat dan harder aan de slag om je warm te houden en spreekt daarvoor energie uit bruin vet aan. De schrijvers stellen dat je hieraan kan wennen. ‘In de eerste twee, drie dagen vinden mensen het oncomfortabel, maar na een dag of tien niet meer. Dat is precies de periode waarin de hoeveelheid bruin vet vermeerderd is.’

Bekijk hieronder de korte promotievideo van het boek:

Shop hier online

 

 

Bron

Lees ook