Je haar zelf ontkleuren is vragen om problemen

02:31 - 01:30
luistertijd 02:31 - leestijd 01:30

Help, mijn haar is oranje geworden, wat nu?

Wat moet je doen als je haar na ontkleuring met een thuisproduct oranje is geworden? Vaak gaan vrouwen er dan nog een asblonde tint overheen doen, of ze proberen het nog lichter of juist donkerder te maken. Wat is wijsheid?

BeautyJournaal’s haarexpert en kapper Kimm Koffijberg geeft advies:

Die oranje kleur kan ontstaan als je het ontkleuringsmiddel er te vroeg hebt uitgehaald. Je ondergrond was dan nog te donker voor de gewenste kleur.

Het oranje worden van je haar is echt een lastig issue. Ik zal uitleggen waarom. Zwart haar heeft van nature rood pigment. Hoe lichter je dit maakt, hoe meer oranje/rood je wordt naar uiteindelijk oranje/geel, of als je wenst: platina blond. Maar zelfs in dat hele lichtblonde haar zal nog lichtgeel pigment zitten.

Als je nu bent blijven zitten met oranje haar kun je besluiten het te kleuren naar middenblond of donkerblond.  Dat het asblond niet werkt, zal te maken hebben met het feit dat het te licht is, het werkt dan niet om het oranje te neutraliseren.

Hoe je haarkleur uitpakt, heeft ook te maken met je haartype. Was het nog nooit gekleurd, of was het al eerder gekleurd? Zit er kleurstapeling in de haarpunten? Wat is de structuur van het haar? Is het lang of kort? Veel factoren om rekening mee te houden.

Wanneer je na een mislukte thuisontkleuring bij ons binnenkomt, moeten we eerst weten oranje haarwat de gewenste haarkleur was. Als je toch blonder wilt, zullen we doorgaan met ontkleuren. Of dit realistisch is voor het behoud van mooie gezonde haren, moet dan ook nog beoordeeld worden.  Nadat het dan eventueel weer ontkleurd is, wordt er een egale kleur over heen gezet om een mooi eindresultaat op de goed ‘donkerte’ te krijgen. Altijd wanneer  het haar ontkleurd is met een blondeer moet er nog een basiskleur over heen gezet worden.

Helaas is oranje een vrij sterk kleurpigment wat thuis moeilijk weg te krijgen is. Ik raad je aan om toch naar een kapper te gaan.

Heb jij een vraag aan onze kapper Kimm? Stel hem via het contactformulier.

Ga hier direct naar de salon van Koffijberg Hairdressers om een afspraak te maken.

Lees hieronder meer Q & A’s met Kimm Koffijberg.

Lees ook