Ze gebruikt software voor emotieherkenning om heel subtiel te werken

07:10 - 04:18
luistertijd 07:10 - leestijd 04:18

Marsha Wichers is al tien jaar cosmetisch arts. Ze begon ooit bij de Velthuis Klinieken, werkt vanaf 2013 bij de ABC Kliniek in Breda, en heeft sinds 2020 haar eigen praktijk in Leiderdorp. Marsha valt niet binnen het standaard plaatje dat je bij een cosmetisch arts verwacht.

Standaard gezichtjes

Ze ziet er natuurlijk mooi & naturel uit, dat wel, maar ze heeft een heel eigen kijk op schoonheid. Dat gaat zeker niet over de perfecte looks volgens de boekjes. Marsha studeerde ook af aan de kunstacademie en leerde gezichten ‘lezen’. Het is haar verdienste om te voorkomen dat met injectables standaard gezichtjes worden gecreëerd.

marsha wichers

cosmetisch arts Marsha Wichers

De kunst zit in het ongrijpbare

‘Je kan iemand wel perfect opmeten en de injectables leren in te spuiten op de juiste plek, zodat het er perfecter uit gaat zien, maar de kunst zit ‘ em in het ongrijpbare. Iemand te helpen gelukkiger te worden met de natuurlijke uitdrukkingen, hoe je eruit ziet. Als jij. Ik noem mijn filosofie ‘face positivity’.

Gezichten lezen

Kunst is haar passie, en dat ze naast haar werk in het verleden bij de Velthuis Kliniek ook naar de kunstacademie ging, is een verdienste. Ze deed dat overigens pas op haar derigste. ‘De combinatie is perfect,’ zegt ze. ‘In opleiding tot kunstenaar leer je veel beter kijken én beschouwen. Ook op betekenisniveau. Je leert in lagen te denken. Ik wilde 3D design leren, gezichten leren lezen en mijn kennis benutten in mijn werk.’

Software voor emotieherkenning

Wat Marsha uitzonderlijk maakt in deze branche van cosmetisch medische behandelingen is dat ze gebruik maakt van Intelligente Emotieherkennings software. Deze software gebruikt ze om op hele subtiele wijze met Botox te kunnen werken bij haar cliënten. Ze noemt het de Softox methode, wat zoveel betekent als ‘less is more’.

‘Ik onderzoek de effecten die Botox op gezichtsuitdrukkingen heeft en op de emoties. Het is bekend dat hoe langer je Botox gebruikt, hoe meer je gewend raakt aan de ontspannen staat van je gezicht. De kleinste rimpeling kan dan al als storend ervaren worden. Dit kan leiden tot overmatig gebruik van Botox, waar ik geen voorstander van ben.

Doordacht gebruik van Botox

‘Met mijn methode laat ik zien wat iemands basisbewegingen in het gezicht zijn en wat zij of hij ermee uitstraalt. Hoe meer uitdrukking je weghaalt, hoe ingewikkelder het wordt voor andere mensen om jouw non-verbale communicatie te ‘lezen’. Een prachtig voorbeeld zie je in dit filmpje van Orange Countywives, echt even kijken:

‘Het gebruik van Botox moet doordacht gebeuren. Wat in de ene fase van het leven mooi is, hoeft in een volgende fase niet meer mooi te zijn, dan werkt het vervreemdend.

Maar waarom zou je als ervaren cosmetisch arts software nodig hebben om te kijken of iets klopt? ‘Ik snap je vraag, maar als je je client wilt overtuigen dat minderen echt mooier is, of dat we toch iets anders moeten doen, geeft dit extra ondersteuning in de argumentatie. Maar ik vind het ook een tool voor de cliënt om controle te houden over het eigen gezicht, om niet in te boeten aan echtheid.

Kun je het vergelijken met het maken van een huidscan? Het meetbaar en zichtbaar maken van resultaten? Ja, het is fijn om een objectieve maat te hebben naast de waarneming van het eigen oog.’

Marsha vertelt dat ze graag kritisch blijft ten aanzien van haar prachtige vak. ‘Wat wij doen moet niet het allerbelangrijkste zijn in schoonheid, er is meer voor nodig. Ik heb inderdaad een heel mooi vak, maar de focus op uiterlijke perfectie gaat me te ver. We kunnen steeds meer, zelfs een liquid facelift geven met injectables. Maar dan stel ik mezelf wel de vraag: waar begint het en waar eindigt het? Ergens op die lijn, in mijn optiek dan, moet je kunnen zeggen tegen je client: het is zo goed genoeg.’

Een kritische geest in het beautyvak, ik hou ervan. Marsha deelt de fascinatie met het uiterlijk, de definities van schoonheid, en de diversiteit ervan. ‘Spannend vind ik de relatie tussen je psyche en hoe je eruit ziet, aan de buitenkant. Hoe zie ik mijzelf, hoe wil ik dat anderen mij zien….dat.

‘Ik ben er wel ambivalent in hoor,’ vertelt ze eerlijk. ‘Je hoort al snel het morele stemmetje in je hoofd ‘ben ik dan niet goed zoals ik ben’? Waarom zeg ik het wel tegen mijn dochter: je bent mooi zoals je bent en kan ik dat voor mezelf niet accepteren? Wanneer is het goed genoeg. Waarom doe ik dit? Wil ik het echt zelf, is er druk vanuit de omgeving, sociale druk?

marsha wichers

Grijze uitgroei

‘Toen afgelopen weken de kapsalons dicht waren en ik met een grijze uitgroei rondliep, realiseerde ik me dat ik er vanaf wilde om het zo hoort. Persoonlijk zou het me niet storen. Maar het is lastig: de buitenwereld ‘leest’ jou. Als je er bij loopt met een grijze uitgroei, een grauwe huid, terwijl je je van binnen misschien heel lekker voelt, denkt men toch: ze verwaarloost zichzelf.

‘Ik snap zo goed welke vragen mijn cliënten zichzelf stellen. Tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie heb ik mijn eigen gezicht vaak als studie-object gebruikt. Zo ontdekte ik dat mijn gezicht niet symmetrisch is, en ik kreeg dat nog maar moeilijk uit mijn gedachten. ‘What has been seen, cannot be unseen.’ Het wordt een dialoog met jezelf in je hoofd.’

Het gaat niet om het perfecte plaatje, maar om liefde voor jezelf, besluiten Marsha en ik. Het creëert een mooi energieveld waarin het heerlijk toeven is voor jezelf en voor anderen. Hoe meer laagjes je er overheen legt, hoe verder je van jezelf verwijderd raakt. ‘Daarom gebruik ik ook de term ‘face positivity’, vult Marsha aan. ‘Ik wil mensen niet helpen om nog verder van zichzelf verwijdert te raken, ik wil ze helpen met kleine dingetjes, om het gevoel dat ze mooi en goed zijn, vast te kunnen houden. Een extraatje in het beauty ritueel waar vrouwen ook blij van worden: goed voor jezelf zorgen.’

Lees ook:

Lees ook