Hoe wil jij je voelen over jezelf? Desiree legt het zo mooi uit…

08:01 - 04:48
luistertijd 08:01 - leestijd 04:48

Hoe voel jij je vandaag? Het is in de beauty industrie uitgeroepen tot het buzz woord van 2020: zelfliefde.

Beauty staat steeds meer in het tekenen van innerlijke schoonheid, want wie goed in haar vel zit, straalt dat uit, en van die natuurlijke schoonheid houdt de mens.

Tovenaar of psychologische weldoener?

Een cosmetisch arts is de tovenaar als het om uiterlijke verfraaiing gaat, althans, dat dachten we altijd, maar als we goed luisteren naar cosmetisch arts Desiree van de Berg, werkzaam in de Dokter Frodo Kliniek in Amsterdam, weten we dat dat echt maar de halve zo niet een kwart van de waarheid is. Een mooi nieuw inzicht dat uitgedragen moet worden.

Desiree van den Berg

Hoe voel jij je vandaag, nee echt, zeg niet gewoon ‘goed’, vertel hoe je je echt voelt….

Het is de belangrijkste vraag waar om het maar liefst 90 minuten durende consult bij Desiree duurt. De onderste steen moet boven, om bij je diepste verlangen en kwetsbaarheid te komen, en je dan de ultieme geluksbeleving te gaan laten ervaren. Lees maar…

1. Je zegt dat het uiterlijk een van de tools is om gelukkig te kunnen zijn…

‘Als je tevreden bent over jezelf, straal je dat ook uit. Je voelt dat je er op je best uitziet. Wie zichzelf positief ervaart, trekt ook positieve dingen aan in het leven. Je bent socialer ook, je gunt anderen ook meer. Ik vind dat een gelukkig mens per definitie een mooi mens is. Ik zie het dagelijks in onze kliniek hoe dit werkt.

‘Social media leggen een grote druk op mensen. Je kan het idee krijgen dat anderen een fantastisch leven hebben en jij niet. Maar om gelukkig te zijn, moet je heel dicht bij jezelf blijven, bij wie je werkelijk bent, en zet vanuit die hoedanigheid je ‘regenboog’ bril op, zoals ik dat noem. Het is een mindset.

Toch is het niet altijd makkelijk die bril te vinden. Je kunt een mooi gezicht hebben, maar als je brein depressief is, wordt het lastig.

‘Het werkt echt veel beter dan mensen vaak denken. Ook al voel je je rot omdat je moe of ziek bent, zodra je in de spiegel kijkt en daar een uitgerust gezicht ziet, knap je echt op. Je dag begint beter: met een gevoel dat je het toch wel aan kan. Je ziet er niet zo slecht uit als je je voelt, en dan voel je je ook echt een stukje beter.

Is de injectable de sleutel tot geluk?

‘Natuurlijk niet, het is een van de tools, zoals ik al zei. Wij letten overigens heel goed op in welke fase een cliënt zit mentaal, want in het diepste dal van verdriet is behandelen zinloos. Dan ga je dit natuurlijk niet ervaren. Dat gebeurt pas als je weer back on track gaat.

‘Ook als we zien dat een cliënt obsessief met haar of zijn uiterlijk bezig is, maken we een pas op de plaats. Dan wordt er teveel waarde aan een behandeling gehecht. We verwijzen dan door naar de huisarts. Injectables gaan nimmer iemand van een obsessie over het uiterlijk af helpen.

‘Ik ben en blijf arts. Ik heb een signaleringsfunctie en de eed af gelegd om mensen te helpen.

Wordt dat gewaardeerd door mensen? Ze komen binnen voor behandeling en worden weggestuurd?

‘Het wordt heel erg gewaardeerd juist. Eindelijk praat eens iemand met ze…..

blij met jezelf

2. Als je blij bent met jezelf, ben je op je mooist…

‘Als je echt een met jezelf bent en durft te staan voor wie je bent, in elk opzicht , dan kom je als uniek persoon echt tot de beste versie van jezelf.

Maar hoe kunnen injectables dan bijdragen aan het ‘een worden met jezelf’? 

‘Een van de belangrijkste vragen bij ons is ook: hoe wil je je voelen over je uiterlijk? Bij ons staat voorop: wij gaan geen gezichten veranderen. Dan ben je jezelf niet meer en kun je ook niet de beste versie van jezelf worden.

‘Ik neem jouw eigen anatomie als uitgangspunt, altijd. En ik ben erin getraind om heel goed te luisteren. Het gaat vaak om de indirecte boodschap. Mensen hebben van nature de neiging iets anders te zeggen dan ze eigenlijk bedoelen. Het is mijn doel juist die wens achterhalen die aanvankelijk niet uitgesproken wordt. Het gaat om de diepste motivaties. De Kleenex doos staat altijd klaar.

 

‘De geluksbeleving van je spiegelbeeld moet in tune zijn met wie je diep van binnen bent. Dan pas ben je de beste versie van je unieke zelf.’

 

Hoe bijzonder dat je je gezicht hiervoor kan ‘gebruiken’. 

‘Ja, en nogmaals, het is een van de tools, vinden wij. Geluk moet resoneren in je hele wezen. Het is een samenspel, niet alleen het lichaam of de geest, maar ook met je omgeving. Die resoneert er in mee.

3. Een uitgebalanceerd gezicht is een mooi gezicht….

‘Ja, ik geloof in balans. Dus geen dikke lippen in een verder klein gezicht. Ook is het heel belangrijk dat je niet alleen naar het statische gezicht kijkt, maar ook goed analyseert hoe het praat en lacht, qua spierbewegingen.

‘Verwar het niet met symmetrie. Bijna niemand heeft een symmetrisch gezicht. Wil je dat maken, dan vervreem je het gezicht. Het komt qua mimiek niet meer oprecht over. Dat beïnvloedt de communicatie met anderen negatief. Je gaat veroordeeld worden. Dit is een kwestie van heel goede techniekbeheersing, als arts.

4. Alle behandelingen moeten gericht zijn op een natuurlijk resultaat…

‘Wij geven hier zelfs een natuurlijk-resultaat garantie. Als je hier behandeld bent, is het niet de bedoeling dat anderen het zien in je gezicht. Wij behandelen niet om er behandeld uit te zien.

‘Ik word zo vrolijk als ik mensen tegen mijn cliënten hoor zeggen: wat zie je er goed uit! Heb je ander haar, andere make-up? Als ze het eigenlijk niet kunnen ontdekken….

happyness

5. Met eerlijkheid kom je het verst. Ik hoef niemand iets te adviseren waar ik niet 100% in geloof.

‘Als ik iemand ontmoet voor consult, heb ik al vrij snel een groot plan in mijn hoofd. Ik weet echter dat je dat niet moet presenteren, het is te veel.

Met kleine stapjes zijn mijn cliënten blijer. Het gaat niet om de euro’s, het gaat om tevredenheid, bij mijzelf met het resultaat, en bij mijn client met hetgeen ik doe.

6. Geluk is ook werken met Frodo Gaymans, de beste leerschool die je kan krijgen….

‘Absoluut. Ik heb vriendinnen die ook cosmetisch arts zijn, en die krijgen niet de opleiding die ik krijg. Zij missen de verdieping die ik hier krijg. Op een gegeven moment heb je je ‘kunstje’ geleerd, maar hier leer je heel erg specifiek werken. Een goed consult doen is nog belangrijker dat de injecties zelf zetten.

Leren prikken, daar gaat het minder om. Het gaat om de psyche…de mensen ‘voelen’, zien….Het is een leerschool voor het leven.

‘Hoe voel je je vandaag. Ons consult gaat daar echt over.’

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Dokter Frodo Kliniek. Arts Desiree van den Berg maakt deel uit van het BeautyJournaal expertteam.

Lees ook