Bloedplaatjesrijk plasma wordt in de (hoofd)huid geïnjecteerd

06:08 - 03:41
luistertijd 06:08 - leestijd 03:41

PRP-behandelingen worden steeds vaker toegepast voor  gezichtsverjonging, voor de behandeling van wonden, acné littekens en bij haaruitval. Bij een PRP-behandeling wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en daarna gecentrifugeerd. Het resultaat is bloedplaatjesrijk plasma, ofwel Platelet Rich Plasma (PRP), dat vervolgens in huid of hoofdhuid wordt geïnjecteerd.

Kim Kardashian’s viral facial

Dankzij beroemdheid Kim Kardashian, die viral ging met haar Vampire Facial, is PRP inmiddels ook bekend bij het brede publiek. Toch bestaan er nog steeds verscheidene misvattingen over PRP, die cosmetisch artsen graag willen ophelderen. Ook wordt het belang van een goede voorbereiding en nazorg nog regelmatig onderschat. In dit artikel daarom meer informatie over deze veelbesproken facial.

Mocht je de buzz rondom Kim haar Vampire Facial hebben gemist, bekijk dan vooral het volgende nieuwsitem nog even.

“We smeren niet simpelweg je bloed op je gezicht”

De in New York gevestigde dermatoloog Julie Russak legt uit dat PRP geavanceerder is dan de meeste mensen denken. “We smeren niet simpelweg je bloed op je gezicht, maar we maken gebruik van een geavanceerde technologie om bloedplaatjes uit je bloed te isoleren. Het resultaat hiervan ziet eruit als een goudkleurig serum. Dus een stuk minder spannend dan de naam Vampire Facial doet vermoeden. Bloedplaatjesrijk plasma heeft een veel hogere concentratie bloedplaatjes dan de gemiddelde concentratie van bloedplaatjes in je bloed.

Dermatoloog Charles Crutchfield vult aan: “PRP is een natuurlijke behandeling die door artsen al bijna twaalf jaar wordt toegepast, vooral in de sportgeneeskunde.” Bekijk ook het volgende filmpje:

PRP in de dermatologische praktijk

De behandeling heeft ook buiten de sportgeneneeskunde voet aan de grond gekregen. Inmiddels kent PRP veel toepassingen in de dermatologie. Voorbeelden zijn de behandeling van alopecia androgenetica, acnelittekens, melasma, wondgenezing en huidverjonging.

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van PRP in de dermatologische praktijk, spreken de onderzoeksresultaten elkaar nog regelmatig tegen. Of ze zijn van onvoldoende kwaliteit doordat bijvoorbeeld van een te kleine testgroep gebruik is gemaakt. Samengevat zou je kunnen stellen dat er aanwijzingen zijn dat met PRP mooie resultaten te behalen zijn, maar dat dit wetenschappelijk nog niet voldoende is aangetoond.

Mocht je toch een PRP behandeling overwegen, lees dan vooral even verder voor tips over de juiste voorbereiding en nazorg.

Voorafgaand aan de behandeling

Een PRP behandeling vraagt wel enige voorbereiding. De eveneens in New York gevestigde dermatoloog Melissa Kanchanapoomi Levin legt uit waar je op moet letten: “Zo’n tien dagen voor de behandeling moeten patiënten bloedplaatjesremmende geneesmiddelen (zoals Plavix), aspirine, ibuprofen, alcohol, vitamine E, ginkgo, vitamine A, vlas, levertraan, essentiële vetzuren, multivitaminen en visolie vermijden. Ook is het verstandig om tijdelijk te stoppen met activiteiten die het risico op blauwe plekken verhogen. Aangezien voor PRP het afnemen van bloed vereist is, is het belangrijk om voldoende vocht in te nemen en niet met een lege maag naar de behandeling te gaan.”

 

Wanneer mag je resultaten verwachten?

“In onze kliniek maken we gebruik van PRP, zowel voor gezichtsverjonging als voor de behandeling van haaruitval. Voor gezichtsverjonging voeren we meestal één behandeling uit voor het gehele gezicht en vier maandelijkse behandelingen voor de oogcontour. Patiënten zien meestal resultaat na de eerste of tweede behandeling,” zegt Crutchfield. 

Bij PRP tegen haaruitval soms eerst meer haaruitval 

“Het doel van de PRP behandeling bij haaruitval is om een ontstekingsreactie van het lichaam op te wekken. Hier reageert het lichaam op door groeifactoren aan te maken die juist haarverlies kunnen stoppen. Als gevolg hiervan kan een patiënt in eerste instantie juist meer haaruitval ervaren,” aldus Beverly Hills haartransplantatiespecialist Craig Ziering.

Naast de juiste voorbereiding is ook nazorg belangrijk

Na een PRP behandeling kunnen patiënten verwachten dat ze naar huis gaan met een rode huid, die eruit ziet als door de zon verbrand. “In de daarop volgende dagen zal de huid rood, vlekkerig, licht gezwollen, droog en schilferig worden. Deze bijwerkingen verbeteren al snel. Op de vierde dag na de behandeling is de huid meestal alweer volledig genezen,” legt Russak uit.

Het wordt aanbevolen om in de eerste 24 uur na de behandeling geen make-up te gebruiken en op de eerste avond je gezicht niet te reinigen. Kies in de dagen daarna voor een milde reiniging en beschermende gezichtsverzorging: “Tot het behandelde gebied volledig is genezen, is mijn advies om het te wassen met een zacht reinigingsmiddel en te verzorgen met een huidbarrière reparerende en hydraterende crème, die helpt de huid te genezen. En vergeet vooral de huid niet te beschermen met een goede zonnebrandcrème,” aldus Russak.

In het geval van een hoofdhuidbehandeling wordt het patiënten afgeraden om de eerste 48 uur na de behandeling haar of hoofdhuid te wassen, of met andere (styling-) producten te behandelen.

shampoo

Resultaten zijn afhankelijk van veel factoren

Helaas zijn de resultaten van een PRP behandeling afhankelijk van veel factoren. Craig Ziering licht dit toe: “Daarbij moet je denken aan het type centrifuge dat wordt gebruikt om PRP uit je bloed te halen, hoe goed het bloed wordt gecentrifugeerd en het aantal bloedplaatjes dat dit oplevert. Andere variabelen zijn de diepte van de injecties en of de injecties al dan niet worden gemengd met iets anders, zoals menselijk vet of het haartransplantatiemedicijn Acell. Normaliter zijn resultaten zichtbaar in drie tot zes maanden.”

Bron

beautyjournaal shop

Lees ook:

Lees ook