Groen, vegan, natuurlijk, dierproefvrij, ethisch, zonder parabenen, zonder parfum en andere bekritiseerde ingrediënten

10:09 - 06:05
luistertijd 10:09 - leestijd 06:05

Make-up artist Lydia le Loux heeft de afgelopen decennia heel wat fashionmodels en sterren opgemaakt. Ze werkte voor alle grote internationale modemagazines, was chef de cabine bij fashionweeks en tekende voor de make-upcreaties bij grote internationale dancefestivals, voor de dansers en performers.

Lydia le loux

Make-upartist Lydia le Loux rechts, en links BeautyJournaal’s uitgever Monique

Lydia was razendbenieuwd hoe de nieuwste generatie mascara’s met biologische stoffen, dan wel geheel vegan, bevallen. Nu ze ouder wordt, merkt ze dat ze steeds minder goed mascara verdraagt op haar ogen. Een klacht die we meer horen. Het is erg jammer, dus des te belangrijker om producten te vinden die zowel een mooie oogopslag geven als mild zijn voor je ogen.

Lees haar verslag.

Irriterende stoffen

De meeste mascara’s zijn opgebouwd uit polymeren, was, water en pigmenten. Synthetische stoffen worden toegevoegd om de mascara kleur te geven of de wimpers te laten krullen. Bij waterbestendige mascara’s wordt propyleen toegevoegd. Toevoegingen zijn meestal silicone-achtige stoffen, isosodecane en minerale oliën als petroleum. Al deze stoffen kunnen de ogen irriteren. Er worden ook nog bewaarmiddelen toegevoegd. Kortom: conventionele mascara’s kunnen voor oogproblemen zorgen, zeker als je hier voor gevoelig bent.

Mijn eigen ogen kunnen deze mascara’s steeds minder goed hebben en daarom gaat ik vandaag op zoek naar een meer natuurlijk alternatief.

Onderstaande mascara’s zijn dierproefvrij, bevatten geen parabenen, bestaan bijna geheel uit natuurlijke ingrediënten, zijn parfumvrij en zijn vegan. Enkele hebben wel bijenwas, dus dat zou dan niet geheel vegan zijn.

Earth’s Beauty Mascara – zwart

earth's beauty

Earth’s Beauty Mascara bevat natuurlijke plantaardige was en bijenwas om de wimpers op een natuurlijke manier sprekender te maken. De zuivere ingrediënten zijn geschikt voor mensen met allergieën, gevoelige ogen of contactlenzen. Deze mascara is niet waterproof, maar blijft wel de hele dag goed zitten. De formule is hypoallergeen, vrij van etherische oliën en is niet op dieren getest. Verkrijgbaar in Soft Black (natuurlijk zwart) of in een handige miniverpakking voor op reis of voor als je de mascara eerst uit wil proberen.

Handige tip

Deze mascara geeft met één laagje niet speciaal veel volume aan je wimpers, dat is fijn als je van een natuurlijk effect houdt. Als je wel van volume houdt, kan je dat bereiken door de mascara eerst met de punt van de roller (waar de meeste mascara altijd aanzit) op de wimpers aan te brengen en daarna nogmaals horizontaal de mascaraborstel over de wimpers te bewegen (zoals je normaal mascara opbrengt). De mini mascara geeft iets meer volume dan de grote mascara, dat heeft met de vorm van het borsteltje te maken, als je bovenstaande tip gebruikt, krijg je echter met de grote mascara ook meer volume.

Mijn ervaring

De mascara is makkelijk aan te brengen. Met het fijne borsteltje worden de wimpers goed gesepareerd. De mascara geeft niet heel veel volume en zorgt voor een natuurlijke look. Gebruik een wimperkrultang en een tweede laagje mascara voor extra volume. De mascara vlekt niet en blijft goed zitten. Hij is niet waterproof, maar een aantal drupjes water overleeft hij wel. De mascara is makkelijk te verwijderen met warm water.

Conclusie van Lydia

Ik vind het fijn dat deze mascara heel weinig ingrediënten bevat en dus heel puur en zuiver is. Hierdoor kunnen mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen ook gewoon een mascara gebruiken.

Heel Natuurlijk Long Lash Mascara Pure Black

heel natuurlijk

De 100% natuurlijke Long Lash mascara is glutenvrij, vegan, GMO vrij, niet getest op dieren en bevat geen nanodeeltjes. Visagist en tevens oprichter van HeelNatuurlijk.nl, Saskia van der Molen gebruikt tijdens haar werk en privé alleen natuurlijke make-up. Dit moet wel make-up zijn die zeer goed werkzaam is en waarmee je een heel mooi resultaat kan krijgen.

Geen chemische toevoegingen

Omdat Sakia zelf al jaren veganist en allergisch is én ze geen hele goede 100% natuurlijke vegan mascara kon vinden zonder troep er in (zoals aluminum, nano deeljtes, pehonxy ethanol, potassium sorbate of andere nare chemische stofjes die zomaar in natuurlijke cosmetica kunnen zitten), heeft zij op een gegeven moment besloten haar eigen make-up producten te laten maken. Te beginnen met een zwarte mascara. Deze mascara geeft volume en lengte aan de wimpers, bevat echt geen chemische toevoegingen en is geschikt voor gevoelige ogen en contactlensdragers.

Mijn ervaring

De verpakking van deze mascara is super simpel. Zwarte huls, een sticker er op met de naam en de ingrediënten. Niks hip en happening. Geen overbodig doosje. Hij doet me denken aan de mascara die ik vroeger stiekem van mijn moeder gebruikte.

Flinke huilbui

Hij heeft een fijn spiraalvormig borsteltje, separeert de wimpers goed, klontert niet en brengt fijn aan. De mascara is intens zwart van kleur en zorgt met één laagje al voor langere en volle wimpers. De mascara’s blijft de hele dag mooi en kruimelt niet. Hij weerstaat een fietsrit in de wind en zelfs bij een huilbui door een tranentrekkende film op televisie prikt en irriteert hij niet.

Mijn conclusie

De mascara is redelijk goed te verwijderen met warm water of anders een micellair watertje. Het is een fijne mascara die qua look en werking niet onder doet voor een conventionele mascara. Voor mij is hij zowel privé als professioneel in mijn werk geschikt.

Het resultaat van de hierboven besproken, twee mascara’s Earths Beauty en Heel Natuurlijk

mascara

Links: Earth’s Beauty Natural Mascara. Rechts: HeelNatuurlijk Long Lash Mascara

BO-HO Mascara Gypsy Volume – zwart

boho gypsy

De BO-HO Mascara Gyspy Volume is een mascara die natuurlijk en vegan is. Deze volume mascara is een echte must-have om je ogen direct groter te doen lijken. De mascara is ook aan te raden bij gevoelige ogen, hij bestaat namelijk uit ingrediënten die de tere huid rondom je ogen koesteren. De mascara bevat onder andere carnaubawas en heeft een zeer milde formule. Je wimpers krijgen een échte volume-boost, ik ben er dol op!

De formule van de BO-HO mascara bestaat voor maar liefst 100% uit natuurlijke ingrediënten. Dit maakt de mascara zeer geschikt voor mensen met gevoelige ogen en voor contactlensdragers. Toegevoegde castorolie, Aloë Vera juice en sheabutter verzorgen de wimpers.

Mijn ervaring

De mascara heeft een leuke verpakking met getekende groene bloemetjes en is recyclebaar en milieuvriendelijk. Je moet er wel even mee leren werken. Het is een wat grover borsteltje en dat separeert de wimpers wat lastig. Haartjes kunnen aan elkaar vast plakken. Wanneer je de mascara met geduld aanbrengt creëer je echt wel volume en lengte.

Tranende ogen – mijn conclusie

De mascara geeft in de de loop van de middag wel wat kruimeltjes onder de ogen, maar dat is niet zo dramatisch. Bij tranende ogen, in de wind en op de fiets, prikt hij bij mij wel erg in de ogen. Ik zie niet meer goed en stop om hem met een tissue te verwijderen. Oeps… blijkbaar zit er iets in waar mijn ogen gevoelig voor zijn. Maar dat kan voor iedereen anders zijn natuurlijk. Hij is wel makkelijk te verwijderen met warm water.

Shop hier online

 

Mesmerise Mascara PHB Ethical Beauty

mesmerise

Met de Mesmerise Mascara betover je je ogen. Hij verlengt en verdikt de wimpers en zorgt voor extra volume. De innovatieve nieuwe formule is gemaakt met een botanische melange waardoor de mascara echt wonderen doet voor je wimpers, in plaats van ze uit te drogen zoals zoveel mascara’s doen.

De mascara is gemaakt met quinoa-extract om de wimpers te verlengen en te versterken. Groeistimulerende vitaminen (B7) en diep conditionerende biologische arganolie zorgen er bij regelmatig gebruik voor dat de wimpers voller en gezonder worden. Deze mascara geeft je donkere, langere en vollere wimpers met slechts één laagje. Het is zacht voor de ogen en is waterbestendig.

Mijn ervaring

De mascara is verpakt in een donkergroene karton verpakking met een duidelijke beschrijving aan de buitenkant. Hij is milieuvriendelijk en bio-afbreekbaar. Het borsteltje werkt prettig, separeert de wimpers goed en geeft goed pigment af aan de wimpers.

Mijn conclusie

Een extra laagje is raadzaam voor wat extra volume. Dan komen die lange en volle wimpers al snel tevoorschijn. De mascara blijft goed zitten en irriteert niet. Daarnaast is de mascara redelijk waterproof. Hij overleeft tranende ogen bij fietsen in de wind, maar een harde regenbui echter niet.

https://fr135.net/c/?si=15250&li=1660389&wi=206336&ws=&dl=nl%2Fphb-ethical-beauty-mesmerise-mascara-zwart.html

 

Het resultaat van de twee hierboven besproken mascara’s PHB en Bo-Ho

mascara

Links: BOHO Mascara Gypsy Volume. Rechts: Mesmerise Mascara

Lees ook:

Lees ook