Nieuwe inzichten aan de hand van een recent onderzoek

06:54 - 04:08
luistertijd 06:54 - leestijd 04:08

Uit recent onderzoek is gebleken dat er een sterk verband is tussen de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV) in het lichaam en non-melanoma huidkankers als basaalcel carcinoom of plaveiselcel carcinoom.

Minimaal één virus

In driekwart van de onderzochte huidbiopten met non-melanoma huidkanker troffen de onderzoekers minimaal één van drie virussen aan: HPV, het merkelcelpolyomavirus en het epstein-barrvirus. Slechts 38% van de kankervrije huidbiopten testten positief voor deze virussen.

Sterk verband tussen HPV en non-melanoma huidkanker

HPV werd het vaakst aangetroffen in non-melanoma huidkankers maar nauwelijks in een gezonde huid. Het merkelcelpolyomavirus werd vaker aangetroffen op huid die veel aan Uv-straling was blootgesteld, terwijl er tevens een verband gevonden werd tussen het epstein-barrvirus en een onderdrukt immuunsysteem. Uit het onderzoek blijkt dat er vooral een sterk verband is tussen HPV en non-melanoma huidkanker. Het verband tussen het merkelcelpolyomavirus en het epstein-barrvirus en non-melanoma huidkanker is minder sterk.

Het virus hoeft niet de oorzaak te zijn

 

“Er is inderdaad een sterk verband tussen HPV en non-melanoma huidkankers als basaalcel carcinoom of plaveiselcel carcinoom”, zegt professor Sumaira Aasi, een dermatoloog in Stanford. “Maar het feit dat er een verband is bewijst nog niet dat het virus ook de oorzaak is. Er zal dan ook verder onderzoek nodig zijn naar de rol van virussen bij het ontstaan van non-melanoma huidkanker. Pas dan kunnen we onderzoeken of het behandelen van deze virussen het aantal gevallen van non-melanoma huidkanker vermindert.”

Alternatief voor het operatief verwijderen van tumor

HPV-vaccinatie, die nu vooral wordt gebruikt voor de preventie van baarmoederhalskanker, zou volgens de onderzoekers wellicht ook kunnen bijdragen aan de behandeling en preventie van non-melanoma huidkanker. Het injecteren van het vaccin in een huidkankertumor zou eventueel zelfs een alternatief kunnen zijn voor het operatief verwijderen van zo’n tumor.

vaccinatie

Blootstelling aan UV-straling

Aasi vindt het belangrijk dat er verder onderzoek gedaan wordt. “Vrijwel alle biopten waar HPV in werd aangetroffen kwam van huid die veel was blootgesteld aan UV-straling. Er moet ook gekeken worden naar de invloed van HPV op huidkanker die ontstaat op plekken die niet aan de zon zijn blootgesteld.”

Dit zegt onze eigen dermatoloog Francis Wu

Er zijn tot nu toe meer dan 180 verschillende varianten van het humaan papillomavirus geïdentificeerd. Een aantal daarvan brengen weinig risico met zich mee, anderen veel risico. HPV varianten met weinig risico kunnen voetwratten en genitale wratten veroorzaken, varianten met een hoog risico kunnen genitale kankers als baarmoederhalskanker veroorzaken. HPV-vaccinatie geeft tot 70% minder kans op baarmoederhalskanker.

Een HPV variant met weinig risico kan, voor zover bekend, niet transformeren tot een variant met hoog risico. Bij een patiënt die zich meldt met een wrat doen we dan ook geen bloed- of weefselonderzoek.

Onduidelijke rol van HPV bij basaalcel carcinoom

Plaveiselcel carcinoom is na basaalcel carcinoom de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. Er zijn elk jaar zeker 15.000 nieuwe gevallen. We weten dat HPV een rol speelt in de ontwikkeling van plaveiselcel carcinoom. Bij basaalcel carcinoom is die rol minder duidelijk.

Interessante vermoedens

Vermoed wordt dat de combinatie van UV-straling en HPV een belangrijke factor is in het ontwikkelen van plaveiselcel carcinoom; onderzoek toont aan dat HPV vaker word aangetroffen op huid die is blootgesteld aan UV-straling en minder vaak op huid die daar niet aan is blootgesteld. Daarnaast is bewezen dat HPV het DNA herstel verstoort, waardoor de huid kwetsbaarder is voor UV-straling.

Leica Picture

Hoe loop je HPV op?

Dat kan door huid-op-huid contact, maar bijvoorbeeld ook door besmette voorwerpen als een scheermesje. Mensen met een verminderd immuunsysteem of mensen die immuun-onderdrukkende medicijnen slikken na bijvoorbeeld een orgaantransplantatie, hebben meer kans op een HPV-besmetting. Mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad hebben dan ook vijftig keer zoveel kans op het ontwikkelen van basaalcel carcinoom of plaveiselcel carcinoom.

Het goede nieuws is dat het immuunsysteem de meeste humaan papillomavirussen zelf de baas kan, zonder dat een behandeling nodig is. Dat geeft echter geen immuniteit, je kunt altijd weer opnieuw besmet worden.

—————————————————————————————–

NAGEKOMEN LEZERSVRAAG:

om welk type HPV het gaat? Er zijn 80+ verschillende soorten, en 5 die baarmoederhalskanker veroorzaken, maar je wordt er hier in Nederland maar voor 2 ingeënt (overigens een slechte zaak in mijn ogen, want het is dan meer een schijnbescherming). Dusja… hoe & wat? Daar ben ik nieuwsgierig naar. En nog beter: worden mannen ook gevaccineerd?

Dermatoloog Francis vertelt:

‘Het is een moeilijk te beantwoorden vraag. Hoog risico hpv-virussen zijn 16, 18, 31, 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59. Je kan niet voor alle typen tegelijk vaccineren. Sommige zijn zeldzaam, sommige komen meer in andere landen voor. Hierdoor pas je je  keuze aan als arts en behandel je  de  high risk typen die het vaakst voorkomen.

HPV 16 en 18 zijn in 59% van de gevallen betrokken bij baarmoederhalskanker, de andere 41% zijn mogelijk multifactorieel en hebben onbekende oorzaken. Er wordt inderdaad overwogen om ook mannen te laten vaccineren.’

 

—————————————————————————————–

 

Een fles natuurazijn kan je leven redden

Slechts een fles natuurazijn en wattenstaafjes zijn nodig om duizend vrouwen te controleren op voorstadia van baarmoederhalskanker. Het red wereldwijd de levens van vrouwen die verminderde toegang hebben tot de gezondheidszorg. Baarmoederhalskanker is tot nu toe de enige kankersoort die we voor 100% kunnen uitroeien.

© Fotografie – Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

Een simpele methode

Eva Jinek is zes jaar ambassadeur voor de Female Cancer Foundation. Samen met mede-ambassadeur Jennifer Hoffman lanceerde zij onlangs een speciale fles natuurazijn waarvan de opbrengst bestemd is voor de stichting. Bij het behandelen van onrustige cellen in de baarmoederwand komt geen kliniek of ingewikkelde procedure aan te pas. Een fles azijn, wattenstaafjes en eventueel stikstof is voldoende voor een behandeling. De methode is simpel, maar de kennis ontbreekt vaak.

Hoe werk dat?

Door een wattenstaafje onder te dompelen in natuurazijn en deze vervolgens aan te tippen op de baarmoedermond kun je die heel precies controleren op onrustige cellen. Wanneer het weefsel wit uitslaat wijst dit op cellen die er niet horen. Die worden met behulp van stikstof makkelijk weggebrand. Het is iets heel simpels waarmee wereldwijd duizenden levens kunnen worden gered.

Bekijk hieronder een korte video over het magische azijn:

Bron Cancer Network

Bron Eva Jinek

Lees ook