Met een uitgebreide deo test!

12:10 - 07:18
luistertijd 12:10 - leestijd 07:18

We zijn steeds kritischer op verzorgingsproducten en op de werkstoffen daarin. Termen als natuurlijk, organic, vegan, planet-friendly (of zoals Monique het noemt: clean beauty) zijn niet meer weg te denken uit de schappen van de drogist of de parfumerie.

Dat geldt ook voor deodorant. Niet al te lang geleden werd uitsluitend aluminium in deo onder de loep genomen vanwege zijn vermeende schadelijke effecten. Inmiddels staan ook alcohol, parabenen, drijfgassen, triclosan en minerale oliën op de ‘te vermijden lijst’ van de gemiddelde consument. Ook willen we dat de verpakking afbreekbaar is en de inhoud niet op dieren getest.

deodorant

Is deze nieuwe stroming deo nog wel effectief?

Maar wat blijft er over om je tegen zweetluchtjes te beschermen als je veel werkstoffen achterwege laat? Hoogste tijd voor Corine om zich in natuurlijke en planet-friendly deodoranten te verdiepen.

Leestip: Corine testte eerder al deo van Korres, Clinique, L’Occitane, Biotherm, Malin + Goetz. Lees de review hier nogmaals.

Salt of the Earth deodorant: met natuurlijk mineraalzout

Salt Of The Earth deodorant beschermt tegen ongewenste transpiratiegeurtjes. En dat op een 100% natuurlijke en effectieve manier. Want Salt Of The Earth is gebaseerd op een natuurlijk mineraalzout, genaamd potassium alum. De deodorant legt een zoutfilmpje op je huid, dat ervoor zorgt dat onprettige geurtjes geen kans maken. Het filmpje blokkeert je poriën niet. De bacteriën die transpiratiegeur veroorzaken overleven simpelweg niet in het zoute milieu.

De deodoranten van Salt Of The Earth zijn vrij van aluminium chloorhydraat, alcohol, parabenen, drijfgassen, triclosan en minerale oliën. Bovendien zijn ze dierproefvrij.

salt of the earth

Volledig in balans: ook je oksels

Afgelopen zomer voegde Salt of the Earth een nieuwe variant toe aan haar toch al uitgebreide collectie: Salt Of The Earth Pure Balance. Deze nieuwste deodorant combineert natuurlijke geurextracten als ceder en bergamot. Voor een heerlijk frisse en gebalanceerde geur.

Met botanische extracten en essentiële oliën

Naast huidverzorgende aloë vera bevat Salt Of The Earth Pure Balance 15 botanische extracten en essentiële oliën die de deodorant verzorgend maken. Een mix van actieve natuurlijke ingrediënten (potassium alum, baking soda, magnesium olie en Triethyl Citraat) gaat transpiratie en bijbehorende geurtjes tegen.

salt of the earth

Naast vervelende geurtjes ook geen vervelende vlekken

Salt Of The Earth Pure Balance werkt tegen witte en gele vlekken en is verkrijgbaar als 100ml Spray en 75ml Roll-On. En nog meer goed nieuws: net als alle andere deodoranten van Salth of the Earth is Pure Balance geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Pure Balance Spray: een ferme en krachtige straal, zoals bij een plantenspuit. Bij de eerste keer gebruiken, verrast het mij en lopen de druppels deo over mijn huid naar beneden. Even afdrogen dus. De spray voelt ook daadwerkelijk zoutig aan. Als zeewater of sodawater.

Geeft absoluut geen vlekken, maar er ontstaat in de loop van de dag wel een ietwat stugge plek in de oksels van mijn shirt. Deze laat zich gelukkig makkelijk uitwassen in de machinewas.

Pure Balance Roller: in tegenstelling tot de ferme straal van de spray, is de roller juist verrassend licht. Je voelt bijna niet dat je hem aanbrengt en de deo droogt in een handomdraai.

Zowel de spray als de roller hebben een subtiele friskruidge geur, die geschikt is voor haar én hem. Ook Gerti testte Salt of the Earth al eens uit; lees haar review hier.

Shop hier online

 

Love Beauty & Planet deodorant: planet-friendly

Van de ontwikkeling van formuleringen, de inkoop van ingrediënten, het productieproces tot aan de verpakkingen… Love Beauty & Planet wil het verschil maken voor onze planeet. Een merk dat nog niet zo lang verkrijgbaar is in Nederland en in korte tijd razend populair is geworden.

Planet-friendly

Onlangs breidde Love Beauty & Planet haar productassortiment uit met planet-friendly deodorant. Vrij van aluminiumzouten, alcohol en parabenen. De samenstelling van deze deodorantformule is op basis van meer dan 90% natuurlijke ingrediënten.

deo love

Ook aan de verpakking is gedacht

De flesjes zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic en zijn volledig recyclebaar. Ook zijn alle producten PETA certified cruelty-free. Verkrijgbaar in vier varianten:

De roller doseert een wittige balsem die even tijd nodig heeft om te drogen. Wanneer ik haast heb, dep ik mijn oksels kort met een tissue. Door de wittige balsem zou je verwachten dat de deo witte vlekken geeft in donkere kleding. Niets is minder waar… kleding blijft onberispelijk schoon en mijn oksels droog en fris.

deo love beauty and planet

Ik test Coconut Water & Mimosa Flower en Arganolie & Lavender. De textuur van beide producten is identiek. Het enige verschil is de geur. Coconut Water & Mimosa Flower is fris en zomers. Arganolie & Lavender juist zwoel en eerder winters. De geur blijft lang aanwezig (fijn!), maar is zeker niet overheersend.

Shop hier online

 

We Love the Planet

Niet te verwarren met Love Beauty & Planet uiteraard… We Love the Planet is een klein merk van Nederlandse bodem, dat alleen al om die reden wat extra aandacht verdient tussen al deze grote multinationals.

we love the planet

Op de website van We Love the Planet valt te lezen: “Bij We Love the Planet staan wij erop om bij elk product dat wij maken, elke bestelling die wij inpakken, elke handeling die wij verrichten de meest natuurlijke en verantwoorde manier te kiezen. We laten je op een bewuste manier genieten met steeds dezelfde gedachte: We Love The Planet!”

Biologisch gecertificeerd

De crèmedeodorant van We Love The Planet wordt gemaakt in Noord-Holland, bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en is biologisch gecertificeerd. De deodorant bevat geen synthetische of aluminium.

De natuurlijke ingrediënten in de deodorant werken verzachtend en hydraterend en houden je heerlijk fris. De zachte crème wordt snel opgenomen in je huid en verstopt de poriën niet. Elke deodorant heeft als basis een combinatie van onder andere kokosolie, bijenwas en maiszetmeelpoeder die de deodorant goed smeerbaar maakt. Het zuiveringszout neutraliseert geurtjes op een natuurlijke wijze.

De deodorants worden geleverd in stevige, kleine blikjes en kartonnen sticks. We Love the Planet heeft hier bewust voor gekozen: blik en karton is in Nederland de best gerecyclede verpakkingssoort.

we love the planet

Original Orange in blikje: Wat een heerlijke citrusgeur! Alsof je de schil van een sinaasappel raspt, zo fris. Het blikje laat zich soms wat lastig openen en het aanbrengen van de deo met mijn vingers is even wennen. Verder een topdeo die me de hele dag droog en fris houd.

we love the planet stick deo

Forever Fresh in stick: De kartonnen stick is natuurlijk het hoogtepunt van eco-friendly. De huls zit wel los op de deo, waardoor je hem makkelijk verliest wanneer je de deo meeneemt in bijvoorbeeld je sporttas. De kruidige geur doet me ietwat mannelijk aan en daarom gaat deze deo al snel naar manlief voor een grondige test. Hij is er overigens blij mee: geen luchtjes en ook geen gele vlekken zijn in witte shirts.

we love the planet stick deo

Wil je weten of je moet kiezen voor het blikje of de stick? Lees dan dit blog op de website van We Love the Planet.

Shop hier online

 

Schmidt’s Naturals: hét natuurlijke verzorgingsmerk uit de Verenigde Staten

Schmidt’s Natural is in de Verenigde Staten razend populair en gek genoeg in Nederland nog relatief onbekend. Het merk is een jaar of tien jaar geleden ontstaan in de keuken van oprichster Jaime Schmidt. Omdat zij in het schap van haar beauty store niet kon vinden wat ze zocht, begon zij zelf natuurlijke deodorant te maken.

schmidts

Natuurlijke personal care, zonder kunstmatige geur – en kleurstoffen

Alleen de beste kwaliteit werd door Jaime in de formuleringen verwerkt. En met succes… niet voor niets is Schmidt’s Naturals van een klein, zelfstandig merk binnen enkele jaren uitgegroeid tot een succesvol natuurlijk merk waarbij de combinatie van effectieve ingrediënten en een heerlijke geur centraal staat. Smell good, feel good staat hoog in het vaandel bij Schmidt’s.

Van prestigieuze beauty awards tot een VIP-klantenkring

Goede producten met natuurlijke ingrediënten en heerlijke geuren, voor iedereen beschikbaar. De afgelopen jaren heeft Jaime met haar producten dan ook diverse prestigieuze beauty awards gewonnen en behoren beroemde namen uit Hollywood tot Schmidt’s vaste fanbase.

Ook de deodoranten zijn award-winning

Vrij van kunstmatige geur- en kleurstoffen en zonder aluminiumzouten. De deodoranten bevatten:

Last van een gevoelige huid?

Schmidt’s Naturals heeft ook een Sensitive Skin variant. In deze producten zit magnesium in plaats van sodium bicarbonaat. Magnesium heeft eveneens een neutraliserende werking op nare luchtjes, maar is milder voor de gevoelige huid.

schmidts deo

Ik test Bergamot & Lime en Charcoal & Magnesium. De stick heeft een stugge, bijna korrelige textuur die zich maar lastig laat aanbrengen. Wanneer ik de tekst op de stick lees, zie ik dat je de stick eerst moet opwarmen aan de huid. Blazen kan natuurlijk ook. En het werkt, want daarna glijdt de stick fluweelzacht over mijn huid heen.

schmidts deo

Ook de sticks van Schmidt’s Naturals hebben een zeer subtiele geur en zijn daardoor geschikt voor haar en hem. Onwijs effectief tegen geurtjes en transpiratie. Zelfs tijdens het sporten transpireer ik nog maar nauwelijks, wanneer ik Schmidt’s Naturals gebruik.

schmidts deodorant

Helaas geven beide sticks wel op kleiding af. Bergamot & Lime geeft een witte waas, Charcoal & Magnesium juist een grijzige. Daarom gebruik ik Bergamot & Lime vooral als ik witte kleding draag en Charcoal & Magnesium bij donkere kleding. Ook in dit geval laat de waas zich gemakkelijk uit je kleding wassen.

Shop hier online

 

Inzicht: planet-friendly niet minder effectief

Als ik mijn belangrijkste inzicht van mijn research naar natuurlijke en planet-friendly deodorant zou moeten samenvatting in één zin, dan is het wel dat planet-friendly zeker niet minder effectief is. Alle producten uit dit artikel doen wat ze beloven: namelijk je oksels schoon en fris houden. Natuurlijk zijn er altijd kleine minpuntjes te vinden: een iets te ferme spray, een stick die eerst op temperatuur moet komen, een blikje dat lastig sluit. Het zijn details als je het mij vraagt. Details die ik maar al te graag op de koop toeneem, als ik daarmee een steentje bijdraag aan een betere wereld.

Lees ook