De ultieme deo test in de Tropen!

09:39 - 05:47
luistertijd 09:39 - leestijd 05:47

Deotest Bahamas Producten

Getest Deodorant Sticks en Rollers

Afgelopen september was ik twee weken in het Caribisch gebied. Om het aangename met het nuttige te verenigen, testte ik voor BeautyJournaal vijf deodorant sticks en rollers uit. Ruim dertig graden met een hoge luchtvochtigheidsgraad (lees: klam en plakkerig weer)… een meer ultieme deotest is volgens mij niet denkbaar.

Waarom sticks en rollers?

Ik heb niets tegen spuitbussen. Ze nemen alleen zoveel ruimte in beslag in je koffer of handtas en mogen bovendien vaak niet als handbagage mee het vliegtuig in (bij een inhoud van meer dan 100 ml). Vandaar dat deze deotest zich beperkt tot rollers en sticks.

Deotest Bahamas Producten zonder Dop

Van links naar rechts de geteste producten zonder dop: Korres. Clinique, L’Occitane, Biotherm en (Malin+Goetz).

1. Biotherm Deo Pure Sensitive Skin

Claims:

Biotherm Deo PureDeze deodorant van Biotherm die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige of geïrriteerde huid (bijvoorbeeld vlak na het scheren) bestaat voor 80% uit verzorgende ingrediënten, zoals glyceryl en allantoïne. En dat voel je meteen, zodra je deze deodorant aanbrengt. Wanneer zachtjes in de tube knijpt, komt er een kleine hoeveelheid crème tevoorschijn, die je door de mooie brede applicator in één handbeweging uitstrijkt over je oksels. De verzorgende ingrediënten trekken snel in, terwijl de poeders (o.a. talk) juist op de huid blijven liggen voor een poederdroog gevoel. Door de poeders zou je denken dat deze deodorant afgeeft, maar dat is gek genoeg niet het geval.

De geur is precies wat je van een Biotherm deodorant mag verwachten. Een subtiele, balsemachtige geur. Niet te sterk of te overheersend. En het resultaat? 24 uur frisheid en droogheid.

 

Pluspunten: Fijne brede applicator. 24h een droog gevoel en geen zweetluchtjes. Subtiele, balsemachtige geur. Voelt zeer voedend aan. Droogt snel, plakt niet en geeft niet af

Minpunten: Geen.

SHOP ONLINE! Beste shopdeal

2. Clinique Anti-Perspirant Deodorant Roll-On

Claims:

Clinique Anti-Perspirant Deodorant Roll-OnDit is weer typisch zo’n rechttoe-rechtaan product van Clinique. Geen gevleugelde claims of marketingkreten, geen flitsende verpakking. Maar gewoon een deodorant die vervelende luchtjes en ontsierende zweetplekken tegengaat.

De roller is fijn in gebruik en geeft exact de juiste dosis deodorant af. Meteen na het aanbrengen, voelen mijn oksel wat nattig; het is dus verstandig om de deodorant even te laten drogen, voordat je kleding aantrekt. Ik poets ondertussen mijn tanden, dus laten we zeggen: een droogtijd van een minuut of twee. Daarna is de deodorant volledig ingetrokken, in alle opzichten. Je voelt en ruikt hem niet meer. Hier worden in ieder geval geen geurtjes gemaskeerd door een flinke dosis parfum.

De Clinique Anti-Perspirant Deodorant Roll-On maakt zijn no-nonsense claim absoluut waar. Ik heb geen last van luchtjes of zweetplekken. Zelfs mijn wederhelft pakt tijdens onze vakantie regelmatig deze deodorant. Het is een van de weinige deo’s die geen vlekken achterlaat in zijn witte shirts.

Pluspunten: Absoluut geen vocht en geurtjes, zelfs niet onder extreme omstandigheden. Geen vlekken in witte shirts. Plakt niet.

Minpunten: Eerst even goed laten drogen, voordat je je aankleedt. Niet geschikt voor de geïrriteerde huid.

SHOP ONLINE! Beste shopdeal

3. L’Occitane Citrus Verbena Deodorant

Claims:

L'Occitane Citrus Verbena DeodorantBij de naam Citrus Verbena Deodorant dacht ik in eerste instant toch stiekem aan een citronellakaars of citroendoekje. Citroen is niet bepaald een veelvoorkomende geur in de wereld der deodorant. Verbena, de geurige kruiden die in de Provence groeien (… om heerlijk bij weg te dromen), geeft deze deodorant echter een weldadige geur en essentiële citroenolie prikkelt de zintuigen. Hier mogen ze van mij ook gerust een douchegel of bodylotion van maken. Dat moet L’Occitane ook hebben gedacht, want de deodorant is onderdeel van een volledige lijn met bodyproducten.

De stick glijdt als fluweel over de huid. Je hebt niet dat ‘stroeve’ gevoel, dat je bij andere deosticks nog wel eens tegenkomt. Het eerste uur na het aanbrengen, voel je de deodorant wel zitten. Niet zozeer plakkerig, maar meer als een aanwezig laagje, een coating. Dit gevoel verdwijnt na enige tijd. De fijne Citrus Verbena geur is vrij sterk. Ik zou dit niet subtiel willen noemen, zoals L’Occitane beweert. Je kunt gerust je parfum achterwege laten na het gebruik van deze deodorant.

L’Occitane claimt niet dat deze deodorant vocht tegen gaat en dat doet het product dan ook niet. Bij Caribische temperaturen is dat toch wel een tekortkoming, als je het mij vraagt.

Pluspunten: Fijne, luxe citroen(gras) geur. Geur blijft lang aanwezig.

Minpunten: Voelt een beetje plakkerig aan, zeker het eerste uur. Gaat vocht niet tegen.

SHOP ONLINE! Beste shopdeal

4. Korres Equisetum Deodorant 24h

Claims:

Korres Equisetum DeodorantDeze deoroller van het Griekse merk Korres bestaat voor 94% uit natuurlijke ingrediënten, voornamelijk plantenextracten uit Griekenland. Het product dankt zijn naam aan Equisetum, een plant uit de paardenstaartfamilie, die wordt beschouwd als een natuurlijke anti-transpirant. De hoge dosis Silica, een natuurlijk mineraal dat vocht opneemt, biedt bescherming tegen zweet. Tot slot verzacht en hydrateert Bisabolol, afkomstig uit kamille, de gevoelige huid.

Ondanks alle plantenextracten is deze deodorant vrijwel geurloos. De deodorant is vrij klein van stuk (ook de roller), waardoor hij weliswaar ideaal is voor op reis, maar inboet op gebruiksgemak. Je moet de roller toch een flink aantal keer heen en weer bewegen om je gehele oksel van deodorant te voorzien. De fijne, lichte formule wordt snel door de huid opgenomen. De deodorant plakt niet en laat geen strepen achter op kleding; deze deo verdwijnt echt in de huid.

Korres Equisetum Deodorant 24h geeft een uitstekende bescherming tegen geurtjes, maar een iets minder goede bescherming tegen vocht. Net als de deodorant van L’Occitane is dit product niet opgewassen tegen extreme temperaturen.

Pluspunten: Neutraliseert geurtjes uitstekend zonder deze te maskeren. Hypoallergeen.

Minpunten: Kleine roller. Gaat vocht niet tegen.

SHOP ONLINE! Beste shopdeal

5. (Malin+Goetz) Eucalyptus Deodorant

 Claims:

Malin en Goetz Eucalyptus DeodorantDe Eucalyptus Deodorant van (Malin+Goetz) is een fijne grote deodorantstick, hierdoor breng je het product in één handbeweging aan. De combinatie van natuurlijk verfrissend en antibacterieel Eucalyptus-extract en neutraliserend Citronellyl zorgt ervoor dat deze deodorant 24 uur effectief is. Daarnaast staat Eucalyptus ook bekend om zijn anti-inflammatoire en zelfs pijnstillende eigenschappen, waardoor het product ook zeer geschikt is voor de gevoelige huid. Wanneer je aan de deodorantstick ruikt, is de geur van Eucalyptus vrij sterk. Eenmaal aangebracht onder je oksels, transformeert dit naar een hele subtiele geur (… ik was even bang dat ik de hele dag naar een keelsnoepje zou ruiken).

Niet alleen de geur van deze deodorant wordt snel door de huid opgenomen, ook de textuur. Je kunt je vrijwel direct na het aanbrengen aankleden, zonder dat dit strepen geeft. De brede stick, de frisse geur en de stoere uitstraling van de verpakking maakten dat mijn wederhelft – naast Clinique – ook dit product af en toe pakte.

Geurtjes bleven weg; we hadden af en toe last van een zweetplek(je), maar dan minimaal.

Pluspunten: Wordt snel opgenomen. Uitstekende bescherming tegen geurtjes, vrij goede bescherming tegen vocht. Fijne brede stick.

Minpunten: Geen.

SHOP ONLINE! Beste shopdeal

Deotest Bahamas Sfeerbeeld

En de winnaar?

Laat ik voorop stellen dat dit een test onder ‘extreme omstandigheden’ was. Voor het Nederlandse klimaat zijn bovengenoemde producten wat mij betreft alle vijf goedgekeurd.

Voor mij persoonlijk is de Clinique Anti-Perspirant Deodorant Roll-On (SHOP) de winnaar en ik weet dat manlief dit standpunt deelt. Met dit product heb je absoluut geen geurtjes of vocht, alsof je zweetklieren worden uitgeschakeld.

Sfeerbeeld Deodest Bahamas

Caribische omstandigheden voor de ultieme deotest.

Het is ook maar net welke eisen je aan een deodorant stelt. Mocht je op zoek zijn naar een zeer voedende deo, dan kan ik je de Biotherm Deo Pure Sensitive Skin (SHOP) aanraden.

Wil je juist een product dat ook je zintuigen prikkelt, dan is L’Occitane Citrus Verbena Deodorant (SHOP) een goede keuze.

Korres Equisetum Deodorant 24h (SHOP) is een fijne deodorant voor wie een natuurlijk product belangrijk vindt en tot slot is de (Malin+Goetz) Eucalyptus Deodorant (SHOP) een fijn en degelijk product voor hem en haar.

Lees ook