Gerti test een natuurlijke deo die luchtjes tegengaat en geen vlekken geeft

05:31 - 03:18
luistertijd 05:31 - leestijd 03:18

Getest 100% natuurlijke Salt of the Earth Deodorant

Claims:

Angst voor cosmetica

Steeds vaker horen we verhalen over giftige stoffen in cosmetica. In 2012 schreef Beautyjournaal er al een artikel over. Tegenwoordig liggen, naast bepaalde zonnefilters en dan met name oxybenzone (benzophenone 3), ook deodorants onder vuur. Vooral deodorants met aluminium chloride of aluminium chloorhydraat. Deze ingrediënten zouden de (oestrogeen) hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden.

Natuurlijk alternatief

Salt of the Earth deodorant is vrij van aluminium chloorhydraat. Daarnaast zitten er geen parabenen, minerale oliën, troclosaan en drijfgassen in. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aluminium in zit. Potassium alum, ook wel aluin genoemd, bevat ook aluminium. Aluin kinkt mooier, natuurlijker. En dat klopt, want aluin is ook natuurlijk, het is een stof die je in de natuur in de vorm van zoutkristallen aantreft. Gebruikten onze voorvaders dat niet na het scheren om het bloeden te stelpen? Het is onduidelijk of het aluminium uit aluin wel of niet in het lichaam ophoopt. Daar valt online weinig over te vinden.

Of de overige ingrediënten ook daadwerkelijk allemaal van natuurlijk oorsprong zijn kan ik niet achterhalen. Ik vind geen keurmerk. Wel zijn de deo’s goedgekeurd door de Vegan Society, maar dat zegt niks over natuurlijkheid van de ingrediënten .

Shop hier online

 

De werking

Potassium alum legt een zoutfilmpje op de huid, waarin bacteriën die de onaangename geuren veroorzaken, niet kunnen overleven.

En, werkt het?

Ik test twee varianten van deze natuurlijke deodorant, Pure Aura en Rock Chick, beiden in een sprayflacon zonder drijfgassen. Pure Aura ruikt naar meloen en komkommer en heeft een neutraal frisse geur. Rock Chick is echt een meisjesgeur. Geparfumeerd met zoete aardbei. Het ruikt zoet, naar snoepjes. Na een paar minuten is dat gelukkig weg. De geur van beide deo’s blijft niet lang hangen en dat vind ik persoonlijk een pluspunt. Ik vind het namelijk vreselijk als iemand in de kleedkamer van de sportschool vlak voor het sporten nog even deo opspuit. De hele kleedkamer ruikt ernaar. Daar heb je met Salt of the Earth gelukkig geen last van.

Je moet deze deodorants eerst schudden. Ik vermoed dat het nodig is om ervoor te zorgen dat de aluminium zouten opgelost blijven. Ik spray een paar keer onder mijn arm. Met een keer sprayen bedek ik niet mijn hele oksel, omdat het wat product war minder goed verspreidt of vernevelt. Het duurt vrij lang voordat mijn oksel droog is, daarom verdeel ik de deo met mijn hand. Hij is dan beter verdeeld en droogt sneller.

Shop hier online

 

Droog, maar toch wat plakkerig

Gedurende de dag heb ik een wat plakkerig gevoel. Toch is mijn oksel droog. Om de deodorant beter te kunnen vergelijken, gebruik ik onder een van mijn oksels mijn normale deodorant (Dove Original 48h anti-transpirant) en onder de andere Salt of the Earth. Ik merk geen verschil, ook niet in plakkerigheid. Waarschijnlijk zat het tussen mijn horen, normaal ben ik niet zo gefocust op mijn oksels. Nu door het testen bekijk ik plotseling alles door een andere bril…

Geen geurtjes

Belangrijker, ik ruik de hele dag niks! Daar ben ik heel blij mee. Ik heb geen last van geurtjes, ook niet na het sporten. Als ik na een paar dagen mijn shirtjes uit de wasmand haal, ruik ik nog steeds geen vieze luchtjes. Ja, je moet er wat voor over hebben om een deo te testen.

Ook heb ik geen vlekken in mijn kleren gekregen. Die claim wordt dus eveneens waargemaakt.

Conclusie

Ja, deze deodorant voorkomt onaangename geurtjes en laat geen vlekken achter. Of het deodoriserende bestanddeel minder risicovol is dan aluminium chloorhydraat, durf ik niet te zeggen. Ook in deze deo zit namelijk aluminium.

Tip van Gerti: Ik adviseer om niet halverwege de dag bij te sprayen onder je kleren, de deo droogt daarvoor niet snel genoeg.

Verder doet hij uitstekend zijn werk.

Shop hier online

 

Pluspunten Minpunten
  • Geen overheersende deodorant geur.
  • Laat geen vlekken in je kleding achter.
  • Nare (zweet-)geurtjes blijven weg.
  • Deodorant droogt niet zo snel op.

Leestip: Corine deed eerder al de ultieme deo-test in de Tropen. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Lees ook