En mensen die vitamine D bijslikken hebben hierop al een voorsprong, zo blijkt uit verrassende studie

05:54 - 03:32
luistertijd 05:54 - leestijd 03:32

Darmflora. Ook via je huid wordt een prikkel afgegeven aan de samenstelling van je microbioom, zo blijkt uit een gloednieuwe, hetzij nog kleine studie.

Darmontstekingen en verstoringen in het darmflora evenwicht

De meeste onderzoeken gaan momenteel over de invloeden van je darmstelsel op de huid. Ontstekingen en verstoorde evenwicht van verschillende darmflora (dysbiose) zijn geassocieerd met verstoring van de darmbarrière en is in verband gebracht met een aantal ziekten.

De passage van zg antigenen die immuunsysteem alarmeren

De gedachte is dat verstoorde darmbarrière functie de passage van antigenen (stofje die het afweersysteem activeert) uit de darm mogelijk maakt, en het immuunsysteem stimuleert om een ontstekingsreactie te produceren bij mensen.

De positieve invloed van zonlicht

Een zeer recent onderzoek uit Canada toonde aan dat de huid onder invloed van zonlicht je darmbacteriën veranderen. De andere kant op in plaats van darm invloeden op de huid.

invloed zonlicht op darmflora

Hoe zit het ookal weer met zonlicht en ultraviolette straling?

Het  licht van de zon bestaat uit een aantal elementen: Ultraviolet A (UVA), Ultraviolet B (UVB), zichtbaar licht en infrarood (IR).

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. UVA stralen vormen de grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB. Geen vitamine D aanmaak.

Hoewel de intensiteit van UVA stralen minder is dan UVB, dringt het dieper in de huid door, tot zelfs in de lederheid (dermis).

Ze dringen dieper door in de huid

In de lederheid worden door UVA stralen, vrije radicalen gevormd. Dit geeft in de lederheid beschadigingen aan elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen en huidfibroblasten. Huidfibroblasten zijn onder meer verantwoordelijk voor de synthese van collageen en elastine

Even voor de duidelijkheid: UVA – A staat voor aging, uva duidt geen spf filter aan.

UVB straling dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie en voor een trage en langduriger bruine tint.

Vitamine D productie, maar ook verbranding!

Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen en veroorzaken beschadiging in onze erfelijk materiaal, DNA. Sun Protection Factor (SPF) beschermt alleen tegen UVB en niet tegen UVA.

Even voor de duidelijkheid: UVB – B staat voor burn ofwel verbranding, maar ook voor bruining van de huid. De spf is gekoppeld aan UV-B straling.

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu schrijft op BeautyJournaal veel over de rol van onze darmen bij huidgezondheid

Canadese studie: UV-B en darmflora

In deze studie is onderzocht of blootstelling van de huid aan Narrow Band Ultraviolet B (NB-UVB) –licht (311 nm), de vitamine D waarde in het bloed verhoogt en of daarmee ook de samenstelling van de menselijke darmflora kan veranderen.

Bij dit onderzoek waren 21 gezonde vrouwelijke vrijwilligers betrokken. Ze kregen elk drie sessies van één minuut volledige blootstelling aan UV-B gedurende een week.

De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: degenen die vitamine D supplementen al namen voorafgaand aan de start van de studie (VDS +) en degenen die dat niet deden (VDS−).

Na drie NB-UVB-lichtblootstellingen binnen dezelfde week namen vitamine D waarden in het bloed toe. De samenstelling van de darmbacteriën werden door middel van ontlasting onderzocht.

Toename in microbioom bij hen die géén suppletie slikten

De resultaten onthulden een significante toename van de diversiteit van alfa- en bèta-microbiomen alleen bij personen die geen vitamine D-supplementen hadden gebruikt.

Diversiteit nam toe bij hen die voorafgaand een minder evenwichtig microbioom hadden

Voorafgaand aan UV-B blootstelling hadden deze vrouwen minder diverse en evenwichtige darmbacteriën dan degenen die reguliere vitamine D-supplementen gebruikten.

Op niveau van de supplement gebruikers

UV-B blootstelling verhoogde de diversiteit en gelijkmatigheid van hun darmbacteriën tot niveaus die niet te onderscheiden waren van de vitamine D supplement groep. Bij de suppletie-gebruikers waren de darmbacteriën niet significant onder invloed van UV-B veranderd.

Minstens 1 goede bacteriefamilie nam toe

Het grootste effect in de de groep die geen supplementen slikten, was een een toename van de relatieve overvloed van ten minste één “gezonde” familie van bacteriën, Lachnospiraceae. Dit wordt geassocieerd met een verbeterde gezondheidstoestand. Lachnospiraceae zijn minder overvloedig aanwezig bij mensen met ontstekingsziekten.

ook winterzon goed voor darmflora

Via de huid naar gezondere darmen

Het is waarschijnlijk dat blootstelling aan UV-B licht op de een of andere manier het immuunsysteem in de huid lokaal verandert, en vervolgens in het bloed en tenslotte op zijn beurt de biodiversiteit van darmbacteriën gunstig beïnvloedt .

Voorzover is dit de eerste studie bij mensen die een direct verband ontdekte tussen blootstelling aan UV-B in de huid en microbioomafwisselingen in de darm. Kom maar op met de winterzon!!

Literatuur:

Bosman ES, Albert AY, Lui H, Dutz JP, Vallance BA. Skin Exposure to Narrow Band Ultraviolet (UVB) Light Modulates the Human Intestinal Microbiome. Front Microbiol. 2019;10:2410

Lees ook