Maar een nieuwe plantenstof moet feel good prikkels aan de huid afgeven!

02:44 - 01:38
luistertijd 02:44 - leestijd 01:38

Stresshormonen als cortisol hebben een negatieve invloed op de conditie van je huid. Chronische stress kan zelf de genetische samenstelling van je huid veranderen. Een nieuw ontdekt plantenextract zou weleens uitkomst kunnen bieden.

Langdurige stress doet de huid verouderen

Uit een nieuw onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology, blijkt dat langdurige stress je huid kan doen verouderen. Als je stress hebt maakt je lichaam stresshormonen als cortisol aan en die hebben ook invloed op de conditie van je huid. Bij chronische stress kan door het vrijkomen van die stresshormonen de genetische samenstelling van je huid zelfs dusdanig veranderen dat je huid sneller veroudert.

stress

Niet iedereen heeft daar evenveel last van. Sommige mensen meer, anderen juist weer minder. Hoe dat komt weet de wetenschap nog niet. Er zijn wel bepaalde patronen gevonden hoe de stresshormonen het DNA veranderen, maar die lopen te veel uiteen om er sluitende conclusies over te trekken.

Weg met de donkere kringen

Een ander nieuw onderzoek, dat verscheen in de Journal of Cosmetic Dermatology, heeft gelukkig beter nieuws. Door de hoeveelheid cortisol die bij stress vrijkomt terug te dringen en de aanmaak van bèta-endorfine en dopamine te bevorderen blijft de huid onder stress veel beter in balans, waardoor je huid minder gevoelig wordt voor veroudering en je bijvoorbeeld ook minder last hebt van donkere kringen.

Tephrosia purpurea

De wetenschappers onderzochten een extract van Tephrosia purpurea, een plant uit de vlinderbloemenfamilie, waartoe bijvoorbeeld ook erwten behoren. Ze keken of dit extract effectief is in het beschermen van de huid tegen Uv-straling, vervuiling en dus ook huidveroudering door stress.

Veelbelovend extract

Ze ontdekten dat het extract de hoeveelheid cortisol deed afnemen en de hoeveelheid bèta-endorfine en dopamine deed toenemen. Daarnaast leek het erop dat de huid onder invloed van dit extract effectiever reageert op antioxidanten en zichzelf beter vernieuwt. Tenslotte was duidelijk te zien dat donkere kringen onder de ogen veel lichter werden. Verder onderzoek is uiteraard nodig, maar vooralsnog lijkt dit extract zeer veelbelovend.

stress

Waar het team niet naar heeft gekeken maar wat wellicht ook een interessant onderzoek zou kunnen zijn: zou het alleen al aanbrengen van dit extract, het zachtjes met de vingertoppen inmasseren van een product, al niet een stress-verminderend effect hebben op de huid?

Bron

Lees ook:

Lees ook