Ook plastisch chirurg Frank Niessen doet een boekje open over de weldadige grondstof

07:25 - 04:27
luistertijd 07:25 - leestijd 04:27

Het moet wel het mooiste cadeau zijn dat de natuur aan onze huid kon schenken: aloë vera. Het sap van deze wonderbaarlijke plant wordt al duizenden jaren gebruikt om de huid te verzorgen. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen schreven al over de geneeskrachtige, verkwikkende en verzorgende kwaliteiten van aloë vera.

Ook in onze tijd is aloë vera wereldwijd bekend als een probaat middel om de huid te verzorgen. Toch wisselt de populariteit en een tijdlang leek het alsof aloë vera ietwat uit de gratie was. Die tijd is gelukkig voorbij en aloë vera maakt nu een zeer welverdiende comeback. Daarom nog even de vele voordelen op een rij!

De oorsprong van aloë vera is ietwat verdwenen in de nevelen van de tijd maar waarschijnlijk komt de vetplant oorspronkelijk uit de woestijnen van het Arabisch Schiereiland.

Daar werd de heilzame werking van de binnenkant van de bladeren ontdekt door de nomadische stammen die in het gebied rondtrokken, waarna ook de eerste beschavingen rond de Eufraat, de Tigris en de Nijl kennismaakten met aloë vera. Tegenwoordig groeit hij ook in het Middellandse Zeegebied en wordt hij wereldwijd gekweekt, in onder meer in Barbados, Mexico, Lanzarote en Fuerteventura.

Aloë vera is vooral bekend om zijn verkoelende en helende werking na een dag in de hete zon. Maar de plant kent veel andere voordelen voor de huid.

Aloë vera is rijk aan vitaminen

Aloë vera bevat polysachariden die de huid helpen vocht vast te houden, ontstekingsremmende eigenschappen hebben en een beschermende laag op de huid vormen. De plant bevat daarnaast fytosterol, dat jeuk en irritatie verzacht en voorkomt dat de huid vocht verliest.

Aloë vera is rijk aan vitamine A, B, C, D, en E en mineralen als magnesium, kalium en zink. Deze zouden allemaal bijdragen aan de helende werking van aloë vera.

Aloë vera is ideaal voor door de zon verbrandde of geïrriteerde huid

De gel uit de bladeren van aloë vera heeft verkoelende eigenschappen die een huid die is blootgesteld aan de zon kalmeren, verkoelen, verzachten en hydrateren. Verbrande huid krijgt ook een flinke dosis vitaminen en mineralen die haar helpen herstellen. Daarnaast vermindert de gel huidirritatie en ontstekingen zoals acne, psoriasis en eczeem.

Aloë vera is ideaal voor huidverzorging

Schaf een aloë vera plant aan en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je de buitenkant van een blad afhalen en de gelachtige binnenkant gebruiken als masker. Je kunt er ook een scrub van maken, door de gel te mengen met olijfolie en bruine suiker. Daarmee kun je dode en droge huid verwijderen.

Ook is het mogelijk de gel uit de bladeren op de vangen en die in ijsblokjesvormen doen en invriezen. Met zo’n ijsblokje kun je bijvoorbeeld een ontstoken stukje huid verkoelen. De gel is ook bruikbaar als scheergel op bijvoorbeeld je benen. De huid is dan niet alleen glad maar ook meteen verzorgd en gehydrateerd.

Aloë vera is een geweldig huidserum

De gel die uit de bladeren komt bevat veel water en is daardoor makkelijk te gebruiken als serum. De huid krijgt zo een flinke dosis vitaminen en mineralen. Maak de huid schoon, breng de aloë vera gel aan en gebruik daarna een hydraterende crème. Door de crème zal de aloë vera goed in de huid trekken, waardoor je optimaal gebruik maakt van de voordelen. Of kies voor Alhydran, eenaloë vera gel en hydraterende crème in één.

Aloë vera is fantastisch voor het helen van een oud puistje

Een uitgedroogd puistje waar nu een klein korstje op zit kun je behandelen met gel uit aloë vera. Breng een klein beetje aan op het korstje en hou er drie minuten de achterkant van een lepel op. Het korstje wordt zo zachter en platter, en is makkelijker te camoufleren. Door de helende werking van de gel zal het ook mooier genezen.

Maar dat is nog niet alles..

BeautyJournaal schreef eerder dat aloë vera de synthese van collageen verhoogt, evenals de huidelasticiteit en de doorbloeding en daardoor een anti-verouderend effect op de huid heeft. Door de kalmerende, jeukstillende werking wordt de plant ook in haarverzorgingsproducten verwerkt; de gel uit aloë vera gaat roos tegen en versterkt het haar.

Er is uiteraard door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar de werking van aloë vera. Die zijn, ondanks het eeuwenlange gebruik van de plant door zo ongeveer de hele wereld, helaas niet eenduidig. Er zijn relatief sterke bewijzen dat de plant een geneeskrachtige werking heeft bij roos, psoriasis en genitale herpes maar onderzoeken naar de wond-helende werking van aloë vera spreken elkaar tegen.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn onderzoeken die duidelijke verbeteringen in het wondgenezingsproces laten zien. Maar er zijn ook onderzoeken die juist slechtere wondgenezing tonen. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de actieve stoffen uit aloë vera niet door de gezonde of licht beschadigde huid heen kunnen omdat ze te groot zijn.

Een zwaar beschadigde huid laat ze wel door, zodat ze hun werk kunnen doen. Dat zou kunnen betekenen dat juist bij de beschadigde huid, van bijvoorbeeld zonnebrand, aloë vera het best werkt.

In het algemeen kent aloë vera geen bijwerkingen. Het is hypoallergeen. Wel kan aloë vera irritatie en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen, die voor deze plant overgevoelig zijn. Ook zijn er gevallen van de kruisallergie bekend met onder meer knoflook, ui en tulpen.

plastisch chirurg dr. Frank Niessen over aloë vera

Onze plastisch chirurg, dr. Frank Niessen, één van de bekendste littekenspecialisten van Nederland, is al jaren bekend met de vele voordelen van aloë vera. Voor een operatie bereidt hij de huid op de plek waar de ingreep gaat plaatsvinden voor met aloë vera, en verzorgt de huid er ook na de ingreep mee.

“Aloë vera stimuleert de macrofagen en het immuunsysteem. Daarom ben ik ooit begonnen om voor een operatie Alhydran, een crème die aloë vera bevat, op de huid te smeren. Ook zes weken na de operatie wordt de huid met die crème behandelt. Die gaat de vorming van littekens tegen.”

Dr. Frank Niessen

Dr. Niessen werkt momenteel aan drie nieuwe crèmes op basis van aloë vera, een aanvulling op het assortiment van Alhydran: “Het gaat om crèmes die het immuunsysteem nog meer activeren en zo nog beter werkzaam zijn. We zijn nu in de laatste fase van de ontwikkeling, de crèmes zijn bijna klaar.

“Maar heel veel kan ik er nog niet over vertellen. De bedoeling is dat de crèmes ergens in het voorjaar van 2019 op de markt komen.” We houden je uiteraard op de hoogte van deze nieuwe producten!”

Lees ook