Over vitamine B3 en Ibuprofen

05:37 - 03:22
luistertijd 05:37 - leestijd 03:22

Vier andere manieren om jezelf te beschermen tegen huidkanker

Het is alweer bijna zomer, de zon laat zich gelukkig regelmatig zien en de schappen van parfumerie, drogist en supermarkt zijn dan ook weer gevuld met zonnecrèmes in alle soorten en maten. Zoals we allemaal inmiddels wel weten is een goede zonnecrème essentieel om het risico op huidkanker te beperken, maar het Amerikaanse Harvard Health Blog weet nog een paar andere eenvoudige manieren die helpen om je huid de hele zomer te beschermen.

Nicotinamide (vitamine B3) zou kunnen helpen om bepaalde soorten huidkanker te voorkomen

Nicotinamide is een bepaalde vorm van vitamine B3 waarvan is aangetoond dat het bepaalde soorten huidanker kan beperken. Uit een Australisch onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het gerenommeerde New England Journal of Medicine, blijkt dat nicotinamide er voor zorgt dat het risico op basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom met zo’n 23% afneemt.

1000 mg per dag

Nicotinamide beschermt de huid tegen schade door de ultraviolette stralen van de zon. Vitamine B3 is niet schadelijk. Harvard Health Blog adviseert mensen die eerder te maken hadden met basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom, of mensen die veel huidschade door de zon hebben, twee keer per dag 500 mg. vitamine B3 te slikken. Ze moeten daar wel de rest van hun leven mee doorgaan want als je stopt is het effect meteen verdwenen.

NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs) oftewel niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (Ibuprofen!)

NSAID’s, zoals ibuprofen, kunnen een gering effect hebben op het voorkomen van huidkanker. Uit onderzoek blijkt dat het risico op plaveiselcelcarcinoom met 15% en de 18% afnam bij het gebruik van NSAID’s. Sommige onderzoeken op het gebied van melanomen laten eveneens positieve resultaten zien; één onderzoek toonde zelfs aan dat door vijf jaar dagelijks gebruik van aspirine de kans op melanomen met 43% afnam.

Andere onderzoeken zagen echter geen verband tussen het gebruik van deze pijnstiller en de kans op melanomen. Van alle NSAID’s is bekend dat ze COX-2, een enzym dat zorgt voor ontstekingen en pijn, afremmen. Plaveiselcelcarcinomen bevatten uitzonderlijk veel COX-2. Het probleem bij onderzoeken naar het effect van NSAID’s op huidkanker is dat ieder onderzoek een andere dosis aanbeveelt. Bij hogere doses kunnen NSAID’s ernstige bijwerkingen hebben, zoals maagzweren, waardoor in dit geval het medicijn erger kan zijn dan de kwaal.

Polypodium leucotomos – de blauwvaren

Polypodium leucotomos, in Nederland beter bekend als de zinkvaren of de blauwvaren, is een varensoort uit Centraal- en Zuid-Amerika. Deze plant heeft antioxidatieve, immunomodulerende en ontstekingremmende eigenschappen. Capsules die een extract van deze varen bevatten worden dan ook op de markt gebracht als een zonnecrème in pilvorm.

Een recent klein onderzoek, waaraan 22 mensen deelnamen toont aan dat het varenextract het effect van UVB licht (een belangrijke veroorzaker van carcinomen) bij 17 van de 22 mensen beïnvloedde. Het onderzoek heeft echter zijn beperkingen. Zo kon het effect op UVA licht, wat ook huidkanker veroorzaakt, niet worden vastgesteld. Ook was het niet mogelijk om de juiste dosis te bepalen. De deelnemers kregen twee uur en een uur voor blootstelling aan UVA en UVB licht telkens een dosis van 240 mg. polypodium leucotomos maar het werd niet duidelijk of dit ook de juiste dosis is en hoe mensen deze capsules het best kunnen gebruiken. Het onderzoek is toch velbelovend en zal dan ook verder worden gevolgd.

Overigens is wel al duidelijk dat deze capsules geen vervanging zijn van zonnecrème en beschermende kleding – hooguit een aanvulling.

Drink niet teveel alcohol

Inmiddels is duidelijk dat alcoholgebruik verantwoordelijk is voor 3,5% van alle sterfgevallen door kanker. Twee onderzoeken tonen ook een verband aan tussen huidkanker en alcohol. In een onderzoek werd ontdekt dat het risico op basaalcelcarcinoom met 7% toeneemt met elk glas bier of wijn dat dagelijks wordt gedronken. Voor plaveiselcelcarcinoom is dat zelfs 11%. Een ander onderzoek wees uit dat het risico op melanomen bij regelmatige alcoholgebruikers 20% hoger is. Drink je veel dan is het risico nog hoger.

Echter, deze onderzoeken hielden géén rekening met een aantal factoren die moeilijk te meten zijn. Zo blijven mensen die gezellig aan de wij of het bier gaan vaak langer in de zon zitten dan verstandig is en lopen meer risico op verranden. Drink dus verstandig en met mate, zeker als je in de zon zit. Voor vrouwen is één alcoholisch drankje per dag aanbevolen, voor mannen twee.

Een goede zonnecrème blijft nodig

Ondanks al deze interessante ontwikkeling is een magische pil die verbranden definitief tegengaat en zo elke vorm van huidkanker uitbant helaas nog niet uitgevonden. Daarom blijft een goede zonnecrème nodig. Van een goede zonnecrème is bewezen dat die het risico op melanomen en plaveiselcelcarcinomen flink verlagen.

Verschillende Australische onderzoeken bewezen dat mensen die dagelijks een goede zonnecrème gebruiken 50% minder kans hebben op melanomen en 40% minder kans op plaveiselcelcarcinomen, vergeleken met mensen die maar af en toe zonnecrème gebruiken. Nu de zon en de zomer weer dichterbij komen is het dus verstandig om altijd een goede zonnecrème met een factor van minstens SPF 30 aan te brengen voor je naar buiten gaat. Breng iedere twee uur opnieuw aan en wees niet te zuinig!

Bron

Lees ook