Cosmetisch medisch Gezondheid Injectables Lichaam

Botox als nieuwe pijnstiller bij chronische pijn?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Een Botox-variant tegen chronische pijn?

injectable artritisBotox zorgt niet alleen voor een rimpelloos gezicht. Het kan ook een pijn verlichtende werking hebben voor o.a kankerpatiënten, mensen met migraine, artritis en rugpijn. (Lees hier nog eens het artikel over hoofdpijnbehandeling) . Nadeel is dat Botox dat specifieke ook verlamt. Geen bijwerking waar patiënten op zitten te wachten.

Het nieuws van Professor Bazbek Davletov van de Sheffield Universiteit in Engeland komt dan ook als geroepen. Hij ontwikkelde namelijk een nieuw soort ‘ botox’ . En dat allemaal zonder bijwerkingen lezen we op de website van DailyMail. Maar is het echt zo’n wondermiddel?

Botox 2.0 bij kanker en artritis?

Professor Bazbek Davletov creëerde een nieuwe molecuul tijdens onderzoeken in het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge. Dit molecuul maakt de pijnlijke plek gevoelloos zonder de spieren te verlammen. Het is iets anders dan de normale Botox-injectie: botuline moleculen worden gecombineerd met gif van het Tetanus insect. Dit gif gaat na de injectie direct naar de rugwervel waar het het pijnsignaal naar de hersenen blokkeert. Hij vertelt: “In feite verlichten we de pijn door alleen de goede delen van de toxische moleculen te gebruiken.”

Geen verlamde spier

De reguliere Botox-injectie zorgt ervoor dat de zone waar de Botox in is gespoten verlammingsverschijnselen krijgt. Ideaal om rimpels mee weg te werken. Deze verlammingsverschijnselen zijn echter voor kankerpatiënten, mensen met migraine en artritis, etc. de reden om het niet te doen, aldus de prof. Daarom wordt het ook nog niet op grote schaal aangeboden als pijnstiller; je voelt dan wel geen pijn, maar een klein gedeelte van je spieren is dus uitgeschakeld.

Overigens weten wij dat Botox ook wordt ingezet bij chronische hoofdpijn patiênten en dat zij er wel degelijk baat bij hebben.

Maandenlang geen pijn?

Professor Bazbek Davletov claimt dat een enkele injectie ervoor zorgt dat de patiënt maandenlang geen pijn voelt. Dat betekent vooral in de toekomst dat bijvoorbeeld kankerpatiënten dagelijks geen zware pijnstillers meer hoeven te slikken (en dat scheelt weer geld én de nodige bijwerkingen). Hij wijst op pijnstillers die de pijn slechts tijdelijk verlichten en vaak de nodige bijwerkingen hebben. Deze ‘ botox’ -injectie kan volgens de professor in elk deel van het lichaam gespoten worden.

Binnen drie jaar op de markt?

Dierentesten waren positief. Als de testen op mensen ook positief zijn, dan kan deze ‘ botox’  binnen drie jaar gebruikt worden als pijnstiller. Mensen met migraine zijn volgens de professor de eersten die hiervan kunnen profiteren.

annebethCosmetisch arts Annebeth Kroeskop reageert:

Cosmetisch arts en BeautyJournaal-expert Annebeth Kroeskop laat ons weten:  “Ik vind het nogal overdreven. Het kan pijnstillend werken door de werking op de zenuweinden. Maar dat het werkzaam is bij artritis? Het werkt namelijk niet ontstekingsremmend. Ik denk dat ze dit eerst goed moeten onderzoeken. Veelbelovend klinkt het wel, maar Botox is géén wondermiddel, ook deze vorm van ‘botox’  denk ik niet.”

We blijven dit nieuws volgen.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

8 reacties

 • Misschien zou het wel voor fibromyalgie pijn kunnen helpen. Een mens wordt wanhopig na jaren zware pijn, zou zoiets wel uitproberen.

 • Bete Anneke, wij realiseren ons dat artsen nog niet echt familiair zijn met het gebruik van botox bij pijnklachten. wij zijn ook voor een andere lezer al bezig om iets voor elkaar te krijgen, maar dit is niet eenvoudig. probeert u het daarom zelf ook eens bij een revalidatie arts in uw ziekenhuis of een neuroloog. u kunt het altijd voor leggen. wij horen het graag als u resultaat boekt hiermee.

 • Mijn man is in 2015 geholpen aan een bypass n zijn linkerbeen boven been naar zijn buik
  helaas is er een zenuw beschadigd 2 x aan geopereerd door de beste Neurochirurg van de wereld
  helaas heeft de pijn in zeer ernstige mate toegenomen ,wat er ook van te voren gezegd was
  of weg de pijn – minder – of heftiger en dat laatste helaas aan de orde ,verschillende medicatie gehad maar niks helpt , nu kwam er een verpleegkundige die mij hier op advies gaf van kijk daar eens bij
  dus nu mijn vraag zou het helpen om zo,n Botox injectie voor te leggen aan de pijn poli
  daar hij infeite uit behandeld is
  hij heeft nu weer nieuwe morfine tabletten ,met uitzondering 1 x p.w. zou hij morfine injectie mogen
  wat maar 4 uur werkt dat het te dragen is .
  Hoop dat u mij antwoordt kan geven ,
  Met vriendelijke groet Anneke.

 • Beste Yves, we leggen je vraag voor aan onze dermatoloog Francis Wu. Ben je zelf in contact met een neuroloog, met wie je dit eventueel ook kunt overleggen? Veel sterkte. We hebben je inmiddels ook een email gestuurd.

 • Geachte, door een zware tongbasiskanker (stadium III) heb ik een zware chemo kuur gevolgd door 36 bestralingen langs beide zijden van mijn hals ondergaan.
  Als gevolg hiervan ondervind ik zeer vele “ongemakken” Ik noem er enkele op, vernauwing van de slokdarm, kaakspieren verkrampt waardoor mijn mond nog maar gedeeltelijk open gaat, ontstekingen op mijn tanden waardoor reeds verschillende tanden verwijderd zijn enz.
  Maar ook (en dit is waarvoor ik u contacteer) een helse pijn aan mijn lippen, tong en gehemelte door zenuwpijnen. Dit gaat door 24hr per dag. Sommige dagen (zoals de afgelopen weken) is de pijn practisch onhoudbaar, zelfs een glas water drinken is een marteling. Ik gebruik nu verschillende pijnstillers en een verdovingsspray Xylocaine. Uiteraard ben ik elke dag op zoek naar wat een beetje vermindering van mijn pijn zou kunnen betekenen. En daardoor kwam ik hier terecht :-).
  Het zou fantastisch zijn moest dit mij een beetje kunnen helpen om een ietwat normaal leven te kunnen leiden.
  Zou u mij hierover verder kunnen inlichten
  Alvast bedankt
  mvg Yves

 • beste adriaan, we hebben je vraag voorgelegd aan cosmetisch arts Frodo Gaymans, en komen er bij je op terug.

 • Heb zenuwpijn in mn rechter zei
  Mn borst buik en rug dit bellemert mijn hele leven de pijn is n 9 ben overal geweest niks hielp totdat ik dit las
  Ik heb dit ook voorgelegd aan mijn dokter
  Maar werd genegeerd.
  Botox tegen zenuwpijn is de oplossing
  Waar en bij wie moet ik zijn.
  T duurt nu al 2 jaar.
  Wie kan mij verwijzen naar deze behandeling.
  Zou er enorm mee geholpen zijn
  Dit wat ik nu dagelijks heb is niet mee te leven.dit is overleven.

 • Zie dat mijn reactie niet geplaatst is, dus nog maar een keer. Ben dus reuze benieuwd naar de uiteindelijke resultaten. Er zijn namelijk veel mensen met chronische pijn….

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.