Een Botox-variant tegen chronische pijn?

03:12 - 01:55
luistertijd 03:12 - leestijd 01:55

Botox zorgt niet alleen voor een rimpelloos gezicht. Het kan ook een pijn verlichtende werking hebben voor o.a kankerpatiënten, mensen met migraine, artritis en rugpijn. (Lees hier nog eens het artikel over hoofdpijnbehandeling) . Nadeel is dat Botox dat specifieke ook verlamt. Geen bijwerking waar patiënten op zitten te wachten.

Het nieuws van Professor Bazbek Davletov van de Sheffield Universiteit in Engeland komt dan ook als geroepen. Hij ontwikkelde namelijk een nieuw soort ‘ botox’ . En dat allemaal zonder bijwerkingen lezen we op de website van DailyMail. Maar is het echt zo’n wondermiddel?

Botox 2.0 bij kanker en artritis?

Professor Bazbek Davletov creëerde een nieuwe molecuul tijdens onderzoeken in het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge. Dit molecuul maakt de pijnlijke plek gevoelloos zonder de spieren te verlammen. Het is iets anders dan de normale Botox-injectie: botuline moleculen worden gecombineerd met gif van het Tetanus insect. Dit gif gaat na de injectie direct naar de rugwervel waar het het pijnsignaal naar de hersenen blokkeert. Hij vertelt: “In feite verlichten we de pijn door alleen de goede delen van de toxische moleculen te gebruiken.”

Geen verlamde spier

De reguliere Botox-injectie zorgt ervoor dat de zone waar de Botox in is gespoten verlammingsverschijnselen krijgt. Ideaal om rimpels mee weg te werken. Deze verlammingsverschijnselen zijn echter voor kankerpatiënten, mensen met migraine en artritis, etc. de reden om het niet te doen, aldus de prof. Daarom wordt het ook nog niet op grote schaal aangeboden als pijnstiller; je voelt dan wel geen pijn, maar een klein gedeelte van je spieren is dus uitgeschakeld.

Overigens weten wij dat Botox ook wordt ingezet bij chronische hoofdpijn patiênten en dat zij er wel degelijk baat bij hebben.

Maandenlang geen pijn?

Professor Bazbek Davletov claimt dat een enkele injectie ervoor zorgt dat de patiënt maandenlang geen pijn voelt. Dat betekent vooral in de toekomst dat bijvoorbeeld kankerpatiënten dagelijks geen zware pijnstillers meer hoeven te slikken (en dat scheelt weer geld én de nodige bijwerkingen). Hij wijst op pijnstillers die de pijn slechts tijdelijk verlichten en vaak de nodige bijwerkingen hebben. Deze ‘ botox’ -injectie kan volgens de professor in elk deel van het lichaam gespoten worden.

Binnen drie jaar op de markt?

Dierentesten waren positief. Als de testen op mensen ook positief zijn, dan kan deze ‘ botox’  binnen drie jaar gebruikt worden als pijnstiller. Mensen met migraine zijn volgens de professor de eersten die hiervan kunnen profiteren.

Cosmetisch arts Annebeth Kroeskop reageert:

Cosmetisch arts en BeautyJournaal-expert Annebeth Kroeskop laat ons weten:  “Ik vind het nogal overdreven. Het kan pijnstillend werken door de werking op de zenuweinden. Maar dat het werkzaam is bij artritis? Het werkt namelijk niet ontstekingsremmend. Ik denk dat ze dit eerst goed moeten onderzoeken. Veelbelovend klinkt het wel, maar Botox is géén wondermiddel, ook deze vorm van ‘botox’  denk ik niet.”

We blijven dit nieuws volgen.

Lees ook