Borstkanker is bij vrouwen de op één na meest dodelijke vorm van kanker

04:51 - 02:54
luistertijd 04:51 - leestijd 02:54

Uit een twintig jaar durend Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen die een vetarm dieet volgen een veel grotere kans hebben om borstkanker te overleven.

Daarbij is het belangrijk dat vrouwen overschakelen op een vetarm, grotendeels plantaardig dieet voordat er sprake is van borstkanker. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek door het Amerikaanse Women’s Health Initiative, waaraan in totaal 48.000 postmenopauzale vrouwen in de hele VS meewerkten. De resultaten worden deze maand gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Society of Clinical Oncology.

Rood vlees en vette zuivel

Toen het onderzoek in 1993 begon waren de vrouwen tussen de vijftig en tachtig jaar oud en geen van het had ooit de diagnose borstkanker gekregen. Zo’n 20.000 van deze vrouwen hield gedurende acht jaar een dagboek bij waarin ze alles wat ze aten noteerden. Ze vermeden vet voedsel, zoals rood vlees en vette zuivel, en aten meer fruit, groente en volkorenproducten.

Deze groep werd vervolgens twintig jaar gevolgd, tot 2013. Na analyse van hun data door wetenschappers van het Los Angeles Biomedical Research Institute in het Harbor-UCLA Medical Center, bleek dat de vrouwen die het was gelukt om het vetarme dieet te blijven volgen 20% minder kans had om te overlijden aan borstkanker.

Borstkanker op één na dodelijkste vorm van kanker

Borstkanker is bij vrouwen de op één na meest dodelijke vorm van kanker. Uit het onderzoek bleek niet dat hat aantal gevallen van borstkanker daalde door het vetarme dieet te volgen.

“Het zou echter mogelijk zijn dat er op dat gebied meer resultaat te boeken is als het dieet het gehele leven wordt gevolgd”, zegt dokter Neil Iyengar, die onderzoek doet naar het verband tussen dieet en kanker in het Amerikaanse Memorial Sloan Kettering Cancer Center. “Wat dat betreft is er nog veel meer onderzoek nodig. Wat we wel al weten is dat een dieet veel invloed heeft op hoe kanker zich ontwikkelt en reageert op behandelingen.”

Daar zijn andere kankerspecialisten het mee eens: “Een gezond dieet maakt heel veel verschil bij de behandeling van kanker”, zegt oncoloog Chasse Bailey-Dorton, van het Levine Cancer Institute in Charlotte. “We weten niet waarom zoveel vrouwen borstkanker krijgen. Er zijn heel veel factoren. Maar als je factoren verandert, zoals een dieet, dan kan de ziekte heel anders verlopen.”

De onderzoekers keken ook nauwkeurig naar stofwisselingsrisicofactoren, zoals buikvet, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en een hoge bloedsuikerwaarde. Hoe meer van deze risicofactoren een vrouw heeft, hoe hoger de kans op het ontwikkelen van kanker is.

Overgewicht vergroot de kans op kanker

“Mensen weten wel dat overgewicht de kans op diabetes en hartkwalen vergroot maar ze zijn zich er niet van bewust dat ook de kans op kanker toeneemt als je te dik bent”, zegt Iyengar. Volgens het Amerikaanse National Cancer Institute is overgewicht een belangrijke risicofactor bij minstens dertien vormen van kanker.

Vooral vrouwen die veel stofwisselingsrisicofactoren hebben, hebben baat bij het overschakelen naar een vetarm, grotendeels plantaardig dieet, zo blijkt uit het onderzoek. Bij vrouwen die drie of vier van deze risicofactoren hadden en overschakelden op het vetarme dieet, bleek het aantal sterfgevallen als gevolg van borstkanker met maar liefst 69% te dalen.

Kleinere porties vlees

De deelnemende vrouwen werd aangeraden om slechts 20% van hun dagelijkse caloriebehoefte uit vet te halen. De meeste vrouwen lukte dit niet, maar zelfs als ze hun vetconsumptie terugbrachten naar 24,5%, bleken er al heel veel baat bij te hebben.

De vrouwen konden overigens nog steeds eten wat ze lekker vonden. Ze vervingen bepaalde ingrediënten voor gezondere varianten en aten kleinere porties. Voor deze Amerikaanse vrouwen betekende dat bijvoorbeeld een steak van 120 gram, in plaats van een steak van 240 gram. Dat vermindert niet alleen de hoeveelheid dierlijk vet maar zorgt ook dat je meer groente en granen kunt eten.

Er is nu dus wetenschappelijk bewijs: een gezond dieet met minder verzadigd vet uit vlees en vette zuivel, en meer groente, fruit en volkorenproducten vergroot de kans dat, als je borstkanker krijgt, je dit overleeft.

Bron

Lees ook:

 

Lees ook