Modeontwerpers Luuk Pothoven en Diek Kuijf maken met kapper Siko van Berkel fashionfilm gebaseerd op Pianoman….

03:28 - 02:05
luistertijd 03:28 - leestijd 02:05

House of Salt

Designers Luuk Pothoven en Diek Kuijf (ook wel bekend als designduo MARTAN) en REDKEN artist Siko van Berkel presenteren samen met componist Raphael Vanoli en muziekensemble Asko|Schönberg hun nieuwste project: House of Salt. De samenwerking bestaat uit een modecollectie, een film én speciaal gecomponeerde muziek en werd gepresenteerd in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Inspiratie achter House of Salt

Aan de basis van elke collectie staat diepgaand onderzoek waarbinnen het gebruik van moderne materialen en vernieuwende vormen opvallend is.

De inspiratie voor House of Salt is het waargebeurde verhaal van ‘The Pianoman’. In 2005 spoelde de volledig doorweekte pianoman aan op het strand van Kent.

Hij sprak niet waardoor zijn identiteit een mysterie bleef, totdat hij na het tekenen van een piano naar een vleugel werd gebracht en hier uren op speelde. Wereldwijd probeerde verschillende nieuwskanalen deze vreemdeling zich toe te eigenen. Dit inspireerde MARTAN tot het schrijven en ontwerpen van de House of Salt collectie.

Fashion, film en muziek 

Nu je het verhaal achter de collectie een beetje kent kun je je ook voorstellen van welke stoffen en designs er gebruik zijn gemaakt.  Zo zien we op de catwalk stoffen doordrenkt met vloeibare rubbers terug en zijn de prints geïnspireerd op golven. Constructies van gelamineerde schelpmaterialen komen voorbij en silhouetten die van het lichaam afdruipen zijn een weergave van de zee waaruit de filmkarakters zijn geboren.

De kleding speelt een organische en metaforische rol binnen de korte film, onder regie van Willem Gerritsen. Acteurs en actrices die meewerken aan de film zijn: Minne Koole, Benja Bruijnings, Eva Bartels, Tanja Jess, Achraf Koutet, Elise van ’t Laar en Olga Zuiderhoek. Niet de minsten!

De samenwerking tussen REDKEN en MARTAN

Voor het haar van de personages in de film én op de catwalk creëerde REDKEN artist Siko van Berkel samen met zijn team een prachtige wet look die helemaal aansluit bij het verhaal. Hoogglans haar voert de boventoon, alsof de schittering van de zee in het haar wordt weerspiegeld. De look is gecreëerd met REDKEN Fashion Waves, Velvet Gelatine en REDKEN BREWS Wax Pomade. Dit laatste product is voornamelijk aangebracht bij de haaraanzet, om het net-uit-het-water-gelopen- effect te krijgen bij alle modellen en acteurs.

Siko zegt bijzonder trots te zijn op het resultaat van de première van zowel de fashion film als de fashion show. Er wordt met dit project p het hoogte niveau samengewerkt in Nederland tussen mode, muziek en film. REDKEN ging de samenwerking met MARTAN aan omdat ze staan voor de elementen fashion en een edge benadering.

Er zou een korte impressie van de film online te vinden moeten zijn, helaas hebben wij die niet getraceerd. Wel vonden wij deze film uit 2017, waarmee ze al veel media-aandacht kregen:

Vind een REDKEN salon bij jou in de buurt

Lees ook