Kleine jongens worden groot, en steeds talentvoller!

05:05 - 03:03
luistertijd 05:05 - leestijd 03:03

Siko van Berkel, ik werd aan hem voorgesteld in 2009 of 2010 door de toenmalige pr man van L’Oreal Professionel, Hans Pouleijn. Ik zocht een lekker eigenwijs geval een kapper in mijn expertteam met een gave kijk op zaken, gevoel voor trends, voeten in de salon, handen in het haar, en met verstand van haarproducten.

Siko Berkel, hij was begin twintig en wat rolde er allemaal uit zijn mondje…zo uit zijn brein, zonder filters, niet gehinderd door politieke correctheid. Hij leek mij wel. In die tijd had ik ook reputatie van de ‘schavuit van de beauty industrie’, om hetgeen ik dacht en zei en opschreef. Niet gehinderd door conventies, mijn taak als journalist serieus nemend en menig heilig huisje omver werpend: al die Hope in a Jar communicatie en producten.

Ik lepel nog even wat feiten op over Siko, uit 2008: ‘Siko van Berkel is kapper en een van de medeoprichters van Mogeen in Amsterdam. Siko is niet alleen goed met de schaar maar heeft een ook waanzinnige productkennis. Hij stapte al op zijn vijftiende in het vak en tegen de tijd dat hij negentien was, was hij al assistent geweest bij de shows van onder meer Castelbajac, Lieve van Gorp en Ann Demeulemeester.

‘In 1999 ging Siko bij Le Souk werken waar hij zich zijn nu zo bekende Taoistische stijl eigen maakte. Siko knipt haar alleen droog, zodat hij een meest natuurlijke look kan maken en een mooie valling in het haar. In 2001 sloot hij zich ook bij het agency The House of Orange aan en werkt voor de beste Nederlandse modeontwerpers, glossy magazines en ondersteund hij als kapper de carrières van modellen en BN ‘ers.’

vlnr: Siko, Monique en Daan

 

Inmiddels ben ik de heiligheid zelve (….) en is Siko ook alweer heel wat jaartjes ouder, maar als ik hem zie blijft die chemie, die trekt als een magneet. Die gekkigheid, speelsheid, onbevangenheid, raw & pure, die handigheid met de schaar – ja, droog knippend, niet te beroerd om je uitgeplozen dos tijdens een persmeeting even met een restaurant schaar en servet onder handen te nemen (ha! ik heb genoten van die actie, samen met die andere topper Daan Kneppers).

 

https://www.instagram.com/p/Be-uTU4A2Wa/?taken-by=beautyjournaal_daily

Siko was lange tijd de zakelijke wederhelft van Hester Wertnert-Rijn die inmiddels zoveel kappersprijzen heeft gewonnen dat ze voor eeuwig is opgenomen in The Wall of Fame en samen runden ze Mogeen, een van de meest innovatie salons van Nederland. Ook Siko won prijzen bij de Coiffure Awards.

Nu is Siko terug in de schijnwerpers, als Redken hairartist, en lekker aan de slag met net zo fijne modeontwerpers als Claes Iversen, waarvoor hij chef de cabine was tijdens zijn jubileumshow recentelijk. Hij had een concept bedacht dat me zeer aansprak omdat er een driedimensionale gedachte achter zit, en daar hou ik van.

foto’s Peter Stigter

 

De SS18 couture collectie van Claes ademde de jaren’ 90: het pak, de contrasten van mannelijk en vrouwelijk. Met idolen als Helmut Newton en artiesten als Madonna en Grace Jones. ‘Voor deze show heb ik de vrouw twee gezichten gegeven,’vertelt Siko in het persbericht dat ik ontving. ‘Als je de modellen recht van voren ziet, heb ik een soort Helmut Newton achtige vrouw gecreëerd met een hele lage scheiding aan een kant, die schuin naar de kruin omhoog loopt.

‘Dit zorg ervoor dat de vrouw van voren er mannelijk en androgeen uitziet. Maar zodra zij passeert, ziet men aan de zijkant dat de scheiding oploopt en het kapsel ronder en vrouwelijker wordt. Aan de achterkant heb ik een french twist gecreëerd, die niet zoals gewoonlijk vierkant, maar rond met de schedel mee loopt.

Dat maakt de look zachter, meer jaren 90′,’vervolgt hij. ‘Daarnaast heb ik een glanzende structuur aangebracht op het gladde strakke oppervlak, net als de latex texturen uit de collectie van Claes. Aan de achterkant van het haar zie je de spelden zitten wat het gevoel geeft dat de Grace Kelly er bijna zelf ingerold is. Voor mij combineert deze hairdo, alle elementen van de jaren ‘90: het Newton, de French Twist en de finish van de glanzende structuur.”

Love that.

ppssssstttt….Redken heeft Redken Brews voor mannen uitgebracht. Superleuk! Opvallend detail is een zilvershampoo voor grijs haar, ja echt, hij heeft nu ook zijn eigen colorshampoo. De zilvershampoo is zo krachtig, dat jij hem als vrouw ook vooral lekker moet gaan gebruiken hoor, om je blonde of grijze lokken fris van toon te houden;-)

Lees ook