shop Coolibar strandjurkje van UV-werende stof spf 50 Dit jurkje met 3/4 mouwtje is gemaakt van ZnO SUNTECT materiaal. Het heeft een UV-werende werking vergelijkbaar met een spf 50. Gemaakt van katoen en geïmpregneerd met zinkoxide. Bekijken Mensen (en dieren ook) beschikken zowel over wit vetweefsel als bruin gekleurd vetweefsel. Als je geboren wordt, heb […]

01:29 - 00:53
luistertijd 01:29 - leestijd 00:53

Mensen (en dieren ook) beschikken zowel over wit vetweefsel als bruin gekleurd vetweefsel. Als je geboren wordt, heb je nog veel van dat bruine vet in je lichaam. Naarmate je ouder verdwijnt dat bruine vet in de meeste gevallen bijna totaal. Het blijkt nu dat vooral dat bruine vet helpt om op normaal gewicht te blijven. Deze vetcellen zijn in staat om energie uit voeding om te zetten in warmte, zodat de calorieën weer snel verdwenen zijn. Zo wordt gewichtstoename voorkomen. Zo’n 50 gram van dit bruine vet zou ongeveer 500 kcal per dag kunnen verbranden. Dit staat gelijk aan 1 uur sporten per dag.

Het vet is voornamelijk belangrijk om je warm te houden, zo meldt New Scientist. Baby’s hebben bij geboorte nog relatief veel van dit vet. Het helpt ze om beter warm te blijven, hun temperatuurregulatie is nog niet optimaal. Verder hebben vooral dieren in koude gebieden meer van dit vet. Voor extra warmte, om te kunnen zogen en ook ’s nachts op jacht te kunnen gaan.

Waarom dit soort vet afneemt bij het ouder worden is nog onbekend. Onderzoekers zagen wel dat mensen die er weinig van hebben ook dikker zijn. Gezocht wordt naar mogelijkheden om deze vetsoort op peil te houden in het menselijk lichaam.

Lees ook:

Acrobatiek de nieuwste hit om gespierd te blijven

Monique doet aan Tula yoga

Lees ook