Vitamine D slikken is lang zo effectief niet

04:16 - 02:33
luistertijd 04:16 - leestijd 02:33

We zijn ons inmiddels terdege bewust van de gevaren van zonlicht op onze huid en smeren grondig om onze huid tegen huidveroudering en huidkanker te beschermen. Maar daardoor dreigen we de gezonde aspecten van zonlicht op onze huid mis te lopen. En dat lossen we niet op door wat extra vitamine D te slikken, zo blijkt uit de nieuwste inzichten. Moeten de zonnefilter formuleringen op de schop?

Huidkankerepidemie

De schade die zonlicht kan veroorzaken is enorm; in landen met een overwegend blanke populatie zijn er meer gevallen van huidkanker dan alle andere vormen van kanker bij elkaar opgeteld, en overmatige blootstelling aan zonlicht is daar de belangrijkste oorzaak van. Waar echter niemand over lijkt te praten zijn de positieve effecten van het blootstellen van de huid op onze gezondheid. En die zijn er wel degelijk.

Langer leven dankzij zonlicht

Uit onderzoeken in Scandinavië blijkt namelijk dat mensen die veel zijn blootgesteld aan de zon, en zelfs mensen die ooit huidkanker hadden, een beduidend langere levensverwachting hebben. Ze hebben minder kans op een hartinfarct en andere hart- en vaatziekten. Drie procent van de sterfgevallen in Zweden is te wijten aan onvoldoende blootstelling aan zonlicht; cijfers die vergelijkbaar zijn met het verschil tussen rokers en niet-rokers.

Vitamine D voor je botten

Wat er dan zo gezond aan zonlicht? Om te beginnen natuurlijk vitamine D. Mensen met een tekort aan deze vitamine krijgen vaker cerebrovasculaire aandoeningen, botbreuken, diabetes en andere stofwisselingsziekten.

Vitamine D voor je hart en bloedvaten

Maar niet al die kwalen komen door dat tekort aan vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten maar is niet de oorzaak van hartkwalen, beroertes of stofwisselingsziekten. Dat blijkt onder meer door onderzoek onder mensen die vitamine D supplementen moeten slikken omdat ze te weinig aan zonlicht zijn blootgesteld.

Hun botten waren gezond maar ze hadden toch vaker last van eerdergenoemde kwalen. Als dat niet komt door een tekort aan vitamine D, waar komt het dan wel door?

Het geheim van stikstofoxide

Uit een met een Nobelprijs bekroond Duits onderzoek blijkt dat de huid flinke hoeveelheden van de chemische stof nitraat (NO3) opslaat.

Een lagere bloeddruk door ontspannen aderen

Onder invloed van UVA en UVB straling en met behulp van thiolen, organische verbindingen waarvan er zich eveneens veel in de huid bevinden, wordt dit NO3 omgezet in stikstofoxide, een chemische stof die de aderen doet ontspannen en de bloeddruk doet dalen. Dit proces staat bekend als NO-generation.

13% van de sterfgevallen door hart- en vaatvziekten

Latere onderzoeken, waarbij alleen gebruik werd gemaakt van UVA straling, die geen vitamine D aanmaakt, bevestigden dit en toonden aan dat dit effect geheel losstaat van de hoeveelheid vitamine D in het lichaam. Aangezien 13% van de sterfgevallen wereldwijd te wijten is aan de gevolgen van hoge bloeddruk, zoals hartinfarcten en beroertes, is dit een zeer belangrijke ontdekking: meer blootstelling aan de zon leidt tot lagere bloeddruk en een gezonder lijf.

Een nieuwe generatie zonbescherming

Kiezen we voor een gezonde huid of een gezond lijf? Of kan het allebei? Er wordt in ieder geval al gewerkt aan een nieuwe generatie zonbescherming, die de schadelijke effecten van zonlicht blokkeert maar de aanmaak van vitamine D en stikstofoxide niet in de weg staat. Er zijn op dat gebied al veelbelovende stappen gemaakt, onder meer door gunstige combinaties van natuurlijke stoffen. We schreven er in 2017 al over, lees maar hier…

Lekker in de zon, maar verbranden is uit den boze

Vooralsnog geldt: geniet van de zon maar overdrijf niet en zorg vooral dat je niet verbrand; ga vaak naar buiten maar ga niet uren liggen bakken. Smeer, bescherm jezelf maar, wederom, overdrijf niet. Zo beperk je de nare gevolgen van zonlicht maar geniet je wel van de goede effecten van zonlicht! Bron

 

Lees ook