Alles over het afstemmen van je skincare routine op je hormonale cyclus

05:31 - 03:18
luistertijd 05:31 - leestijd 03:18

Het is gespot als nieuwe trend: je dagelijkse huidverzorging gedurende de maand regelmatig aan te passen, om zo je hormonale cyclus te volgen. Maar heeft dat zin?

Je hebt geen app nodig om je er aan te herinneren wanneer je ongesteld wordt; een paar plotseling verschenen puistjes op je kin maken duidelijk dat het weer zo ver is. Je huid wordt echter niet alleen door je hormonen beïnvloed als je ongesteld bent, je kunt het de hele maand merken.

Verstopte porie

Een paar dagen voordat je ongesteld wordt, is je huid waarschijnlijk vetter en zijn er meer poriën verstopt dankzij de toegenomen talgproductie. Middenin de maand is je huid is je huid waarschijnlijk veel gevoeliger dan anders. Herken je dit? Dan heb je waarschijnlijk baat bij huidverzorging die je cyclus volgt.

Cyclische huidverzorging

Cyclische huidverzorging zou wel eens een belangrijke trend voor dit jaar kunnen worden. Je stemt je dagelijkse huidverzorging af op je hormonale cyclus om zo dingen als een vette huid, verstopte poriën en gevoeligheid tot een minimum te beperken.  BeautyJournaal las erover op Amerikaanse media. “Hormonen beïnvloeden op iedere lichaamsfunctie”, zegt Alexia Inge van Cult Beauty in haar jaarlijkse trendvoorspelling.

“Ze hebben invloed op alles, van je gewicht tot je huid.” Gynaecoloog Rebecca Booth, oprichter van het cosmeticamerk VENeffect vult dit aan: “De hoeveelheden hormonen, en dan met name estrogeen, progesteron en testosteron, in ons lichaam schommelen de hele cyclus. Ook hun onderlinge verhoudingen zijn elke dag anders en beïnvloeden hoe we ons voelen en hoe we er uitzien.”

Ontdek je ritme

Volgens Inge heeft het rekening houden met die hormonale schommelingen tegenwoordig ook invloed op hoe we onze huidverzorgingsproducten kiezen. “Vrouwen begrijpen het ritme van hun lichaam steeds beter en zijn meer open over hoe dat ritme hun lichamelijk welzijn beïnvloedt. Ze zoeken cosmeticaproducten die dat ritme volgen en zelfs helpen reguleren.” Het klinkt logisch.

Een hydraterende crème kan prima werken aan het begin van je cyclus, als de huid wat kalmer is, maar twee weken later kan diezelfde crème er voor zorgen dat je huid ineens te vet en verstopt is. Daarom is het handig om je producten gedurende de maand steeds aan te passen.

Van niets aan de hand tot alles aan de hand

“Als je begrijpt hoe je hormonen werken kun je er voor zorgen dat je huid de hele maand fris en helder blijft”, concludeert huiddeskundige Charlotte Ferguson, de oprichter van cosmeticamerk Disciple Skincare. Ze legt ook uit welke ingrediënten je gedurende de maand wel en welke je liever niet gebruikt:

Disciple Skincare zit boordevol vitamine A en C

Week één en twee

In de eerste helft van je cyclus, net nadat je ongesteld bent geweest neemt de hoeveelheid oestrogeen toe waardoor je huid weer in balans komt. Je huid glanst weer en je haren zijn sterk. Gebruik in deze periode producten met vitamine C, je huid is er kalm genoeg voor. Vitamine C beschermt niet alleen tegen antioxidanten maar zorgt er ook voor dat je huid langer helder en glanzend blijft.

Vitamine C

Een product met vitamine C kun je het best ’s ochtend aanbrengen, het beschermt je huid tegen de vervuiling waaraan je gedurende de dag wordt blootgesteld. Deze twee weken zijn ook de best periode om producten met vitamine A (retinol) te gebruiken. Deze helpen tegen puistjes, hyperpigmentatie en rimpeltjes. Natuurlijk gebruik je overdag ook UV filter. Je huid is nu op zijn best en door hem nu goed te verzorgen blijft je huid ook de rest van de maand gezonder en mooier.

Week drie

In de derde week van je cyclus daalt de hoeveelheid oestrogeen en stijgt de hoeveelheid progesteron en testosteron flink. Je huid wordt vetter en je poriën kunnen verstopt en zelfs ontstoken raken. Gedurende deze week gebruik je producten met salicylzuur, die exfoliëren, het teveel aan vet verwijderen en ontstekingen tegengaan. Ook maskers en reinigingsproducten met AHA’s (alfahydroxyzuur)  zijn deze week ook heel nuttig. Ze verwijderen dode huidcellen en vet, waardoor de poriën minder snel verstopt raken. Wees er echter voorzichtig en spaarzaam mee, je wil tenslotte ook geen droge en geïrriteerde huid.

Week vier

Tijdens de laatste week van de cyclus, net voordat je ongesteld wordt, is je huid erg gevoelig. Gebruik deze week eenvoudige, zachte, ongeparfumeerde producten.  Is je huid deze week droger, gebruik da neen hele milde, hydraterende reiniger. Heb je deze week last van puistjes, blijf dan gewoon je product met retinol gebruiken.

 

Lees ook!

Lees ook