Cosmetisch medisch Monique schrijft

Monique’s review: Mijn eerste 3 maanden met Invisalign

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Een milde methode, maar wel een aandachtsvragertje;-)

Onlangs hebben jullie al kunnen lezen dat ik met Invisalign gestart ben, een bijna onzichtbare beugel in de vorm van kunststof bitjes die ik als  het even kan toch wel 22 uur per dag draag en scheve tanden en kiezen weer recht zet. Een mooie tandboog dat is wat je ermee kunt bereiken.

Vriendelijke exercitie ondanks geen bitje hetzelfde is…

In deze review lees je hoe het mij de eerste drie maanden is vergaan. Het is een ogenschijnlijk relaxte exercitie, als je het vergelijkt met metalen slotjes, maar spannend is het wel, want elke twee weken moet ik nieuwe bitjes in doen en elk serie bitjes geeft me weer een ander mondgevoel, omdat er op andere tanden en kiezen ‘gewerkt’ wordt. Lees maar…

In mijn eerste artikel heb je al gelezen dat ik er lang over nagedacht heb. Ik ben 53 en mijn hele leven al gewend aan mijn verre van perfecte gebit. Een pittige overbite, crowding in de onderkaak. Ik zag het wel, maar stoorde me er nooit echt aan. To be honest, ik vind gezichten die iets afwijkends hebben wel leuk eigenlijk, zeker in een tijd waarin iedereen door kunsmatige ingrepen steeds meer op elkaar begint te lijken;-)

Nieuwsgierig, dit gaan we doen

Maar ik ben overstag! Uit onbedwingbare nieuwsgierigheid en de wetenschap dat naarmate je ouder wordt, en je botmassa kan krimpen – kaken maar ook schedel, crowding van je gebit alleen maar kan toenemen. Zonde eigenlijk. Mijn tandvlees is beregezond en mijn gebit eigenlijk ook, ik wil er zo lang mogelijk mee doen. We spreken een behandeling van bijna 10 maanden af met 20 bitjes. Mijn tandbogen worden iets breder gemaakt onder en boven. De crowding onder zal verdwijnen en de overbite neemt met 1,5 mm af. Prima behandelplan, ik wil geen rigoureuze verandering.

Gecorrigeerde tanden in de jeugd houden vaak geen stand

Je ziet nu ook een tweede golf van ‘beugelaars’, meestal vanaf de 40, omdatbij sommige mensen tanden en kiezen dan door bovengenoemde redenen toch weer een eigen leven gaan leiden (tenzij er altijd spalkjes achter gezeten hebben). Best vervelend voor hen die in de jeugdjaren al een beugel hadden. Het houdt vaak geen stand zo blijkt nu, en kun je dus doodleuk weer beginnen met corrigeren. Fijn dat daar nu doorzichtige beugels als Invisalign voor zijn!

Kies je tandarts

In principe zie ik mijn Invisalign behandelaar Lotte Meereboer van Comfortho in mijn behandelperiode van bijna 10 maanden drie keer, maar ik heb haar al regelmatig geplaagd met kritische vragen, want hoe autonoom dit proces van orthodontie ook is – je wisselt zelf elke twee weken je bitjes – met de pasvorm ben ik tot nu toe niet altijd de beste vriendjes.

Week 1 en 2

Omdat mijn mond moet wennen aan de kunststof beugels, had ik de eerste week zo ingepland dat ik nauwelijks afspraken had. Zo kon ik handigheid krijgen in het in- en uitdoen van de bitjes bij eten en drinken, ermee leren praten zonder te lispelen, mijn tong op expeditie laten gaan, de scherpe randjes van de bitjes leren afplakken met gum, en zovoort. Want ja….er zit iets in mijn mond en daar moet ik aan wennen!

Links toont hoe het was en rechts hoe het kan worden na 20 bitjes

Ai, scherpe randjes

Vooral de randen van bitjes was een issue voor mij, en to be honest, dat is het de afgelopen drie maanden ook gebleven. Ik las al vele reviews uit Amerika waarin dragers vertelden over het afvijlen en bijknippen (3D scan fotografie kan tof zijn maar is niet altijd helemaal perfect, makkelijk dus dat je behandelaar het kunststof indien nodig kan bewerken). Vooral de randjes aan de binnenzijde waar crowding zit, waren lastig omdat de kapjes niet perfect over die uitstekende ondertanden strak trokken.

Gevoelige mond

Ook moest ik wennen aan de scherpe duwknopjes op de ondertanden, gemaakt van keramiek waarmee je normaal vullingen maakt. Als ik de bitjes uit had, priemden ze in het tere mondslijmvlies. Maar ik voelde ze de eerste week ook prikken door de bitjes heen. Beugel-gum was mijn vriendin, ik plakte ontzettend veel af.

De eerste dagen was slapen wat onrustig, met zoveel plastic in mijn mond, een versuffend middeltje bood uitkomt.

Boven zoals het was, onder zoals het wordt

Snaaien is afgelopen….

En wat was ik braaf. Ik trotseerde de honger en mijn behoefte aan snaaien tussendoor! Ik at gewoon minder, omdat ik die bitjes er niet uit wilde halen, en gek genoeg had ik ook minder honger gevoel omdat mijn mond al zo vol zat (met Invisalign;-).

Omdat ik alle 20 bitjes al in huis heb, pakte ik samen met mijn dochter de laatste van 20 uit en bekeek hoe het eindresultaat moet worden. Mooi! Alles op een rij. Ook maakte ik bitje twee open en stopte hem even in mijn mond. Oef, strak! Vooral aan de voorzijde! Snel weer uit. Geduld, dame.

Wel of niet zoenen?

In de dagen erna heb ik soms hoofdpijn en ben ik wat misselijk. Gewenning. Ik sein mijn lief in dat er negen maanden niet gezoend gaat worden, maar ach, wat valt dat achteraf mee, ha!

D’r in, d’r uit…het is even wennen allemaal

Het is een week van hannesen met bitjes in en uit, je tanden poetsen, cleansingfoams voor de bitjes uit proberen die reinigen en ze helder van kleur houden, bitjes poetsen met eco-afwasmiddel (top!). Van afplakken tegen de zere plekken in mijn mond en eenmaal geïrriteerd aan de telefoon hangen met de tandartsassistente omdat al mijn nagels kapot zijn van het bitjes eruit halen en ik ze er niet meer uitkrijg – is er geen tool voor?

Scherpe randjes door de crowding van tanden in ondergebit

Tooltje om ze eruit te halen

Mijn inventieve lief maakt zelf van kunststof een handig haakje waarmee ik ze eruit kan wippen, vooral het bovenbitje kan lastig loskomen, maar hiermee is het zo gepiept, en spaar ik mijn nagels verder, want ze doen zeer. Net als mijn mond. Ook leert hij me dat ik de bitjes er harder uit moet trekken, en voilà, dat werkt!

Een staafje kunststof verbogen met aan het uiteinde twee scherpe randjes waarmee de beugels makkelijk langs de zijkant los te wippen zijn. Zelfgemaakt.

Uitkijken naar setje twee….

In de tweede week gaat het iets beter. Ik moet wel puzzelen met lunches, want je gaat niet aan tafel je bitjes eruit halen. Eenmaal heb ik uit onhandigheid geluncht ‘ op cola’ .  Uiteindelijk leer ik mezelf aan grotere porties te eten omdat ik honger begin te krijgen. Het is zoeken naar evenwicht. Veel druk op de tanden ervaar ik nog niet. Ik ben blij als ik na twee weken een nieuw setje in mag. De eerste set is vies geworden van alle gum, vooral langs de kiezen.

Please note: ik ben inmiddels op eigen verzoek van behandelaar geswitched door ontstane problemen, dus de behandelaar die je in de film ziet, is niet meer degene bij wie ik nu onder behandeling ben.

Week 3 en 4

Het gaat qua pasvorm als iets beter. Ik voel nog steeds aan de binnenkant scherpe randen, ik vijl ze wederom bij, en dan went het langzaam. Ik ben al minder in de weer met de gum. Handig is het ook niet, want bij veel praten en speekselvorming zwemt de gum van de bitjes af.

Zoeken naar een modus

Ik word iets nonchalanter omdat ik zoek naar een draaglijke modus. Ik doe mijn bitjes uit als ik meetings heb. Mijn mond wordt bij veel praten erg droog waardoor de randen mijn droge tong gaan irriteren en mijn mond pijnlijker wordt. Zo kan ik ook makkelijker koffie drinken en koekjes eten. Soms eet ik yoghurt met de bitjes in of drink cola, maar ze verkleuren ervan, hoe dan ook, en dat wil ik niet. Ze worden makkelijk gelig.

Ik voel al iets!

Mijn gebit blijft superschoon door de kapjes ontdek ik, heerlijk! En het is ook prettig tegen tandenknarsen ’s nachts. Ik betrap mezelf erop dat het heel moeilijk is om die 22 uur aan te houden. Gelukkig merk ik ook al dat er wat gebeurt in mijn mond, hoe subtiel ook. Ik voel mijn boven- en ondergebit al iets verbreden. Mijn tong krijgt wat meer ruimte. Ook lijkt het of mijn voortanden iets naar voren komen, het zou kunnen aanvankelijk, omdat er verbreed moet worden. Opmerkelijk vind ik ook te ervaren dat mijn kaken zich meer ontspannen op elkaar.

Ongeduld

Ik begin me al heel langzaam te realiseren dat negen maanden een lange zit is. Ongeduld is wat veel Invisalign-dragers ervaren. Je wilt liever eerder je bitjes weer wisselen, je wilt voelen dat het wat doet. Meestal is dat alleen de eerste dagen, daarna niet meer.

Waarom je de verleiding om eerder te wisselen moet weerstaan

Het is niet raadzaam om zonder advies eerder te wisselen. Je tanden en kiezen worden langzaam  van stand veranderd, en daarom heen moeten zich nieuwe botcellen vormen om de tanden en kiezen ook in de nieuwe stand vast te houden. Dat is een nog langzamer proces. Als je dan alweer te snel een nieuw bitje in doet krijgen de botcellen te weinig kans zich er omheen te vormen en dat kan later in het proces tot losse tanden en kiezen leiden, maar ook tot bitjes die niet meer passen. Want alles is uitgekiend….er zit in een systeem in mijn bitjes 1 tot 20.

Ik heb geen vingernagels meer over, maar een zelfgemaakt tooltje van mijn lief biedt uitkomst bij het eruit wippen van de bitjes.

Week 5 en 6

Ik ben bezig aan mijn derde en vierde set bitjes en het gaat steeds beter. Ik laat de gum nu in het doosje. Ik heb een trucje ontdekt om de bitjes lekkerder te laten passen. Ik spoel ze na het eten met warm water af, dan zijn ze zachter en vormen ze zich makkelijker en slis ik minder. Wat een uitkomst….maar helaas, vlak voordat ik mijn derde set inwissel voor de vierde, breekt het ondersbitje gewoon in tweeën! Het is kwetsbaar geworden door dat warme water denk ik. Maar niet meer doen dus……;-)

20 uur per dag

De 22 uur haal ik nog steeds niet, ik probeer op 20 uur uit te komen, ik heb anders geen tijd om fatsoenlijk maaltijden te nuttigen. Met meetings laat ik ze nog altijd uit. De droge mond geeft anders teveel problemen.

Langzaam zie ik de crowding afnemen

Ik zie al verschillen optreden. De tandboog boven zie ik millimeters breder worden en onderin zie ik de voortanden wijder uit elkaar gaan staan. Er wordt hard gewerkt aan het crowdingsprobleem door Invisalign. Bij het derde bitje voel ik ook voor het eerst spanning op kiezen achterin en de eerste twee dagen een vreemd soort lichte hoofdpijn in mijn binnenhoofd.

Ik bezoek mijn behandelaar twee weken eerder dan gepland omdat mijn duwknopjes lijken af te breken, maar ze vindt ze nog prima zitten. Ook wordt er gekeken of er al wat bij geslepen moet worden hier en daar – millimeterwerk tussen tanden of kiezen.

Vijlen en knippen

Ik begin te merken dat ze vaak na 1,5 week wel een beetje door hun vorm gevoelsmatig heen zijn, ze zakken meer over mijn tanden en kiezen heen en ik kauw er uit automatisme op. Mijn behandelaar adviseert me om de bitjes gewoon een beetje bij te knippen lang de randjes met een nagelschaartje.

 

Week 7 en 8

Ik ben bezig met bitje vijf en zes. Het lijkt een dipje. Heel heel langzaam begin je wat verandering te zien aan de tanden en kiezen, maar het wennen aan de pasvorm en elke twee weken weer opnieuw een bitje met een iets andere duwkracht op tanden of kiezen, is onrustiger dan ik dacht. Zeker als ik druk ben, kauw ik er lustig op los. Raar. Ik word er dan ook misselijk van.

De bitjes worden bijgeknipt

Ik heb vaak het gevoel dat de bitjes te groot zijn. Ik blijf bij vijlen en probeer ze wat te knippen maar het lukt mij niet. Te priegelig werk. Ik ga terug naar mijn behandelaar en lever mijn doosjes in, ze belooft me de bitjes voor mij bijknippen met een millimetertje langs de randjes. Dat is prettig.

Mijn tong weet zich geen raad met zoveel ruimte;-)

Mijn tong begint duidelijk meer ruimte in mijn mond te krijgen en moet eraan wennen. Ik praat echt soms onduidelijk daardoor, en ik lispel soms ook met speeksel, als ik mijn bitjes uit heb, te grappig!

De blauwe vlakken tonen hoe het was, en de witte vlakken hoe het wordt. Je ziet dus hoe alles verschoven wordt in de onderkaak.

En dan zit bitje 7 ineens weer veel beter!

Alsof er blijkbaar een wondertje moest gebeuren blijkt bitje 7 ineens perfect te zitten! Het materiaal lijkt zachter, de bijgeknipte randjes voelen beter aan. De bitjes zijn breder en dat voelt beter ook. Het geeft me moed om weer door te gaan!

 

Binnenkort start ik met setje 8. Ik ga lekker door. Soms is het afzien en raak ik geïrriteerd, maar nu ik langzaam maar zeker meer verandering begin te zien, geeft dat stimulans. I’ll keep you posted! En heb je vragen? Stel ze me gerust.

Lees inmiddels ook de review van Monique na 8 maanden Invisalign, welke problemen ze kreeg en hoe ze daar weer uit kwam….

 

 

Monique krijgt deze behandeling aangeboden door Invisalign Nederland.

 

Meer weten over Cosmetisch medisch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

17 reacties

 • Beste Monique,

  Wat naar dat je dit hebt meegemaakt.
  Gelukkig is toch nog goed gekomen.

  Heel erg top dat je je ervaring hebt gedeeld. Als ik het eerder had gelezen dan had ik geen afspraak gemaakt bij Lotte Meereboer. Ik heb het ervaren als een waardeloze intake gesprek waar ik 21 euro nog wat voor heb moeten betalen. Dit gesprek was geen euro waard. En ja voor hun is dat makkelijk verdienen! Ik ga in iedere geval op zoek naar een orthodontist 🙂 Nogmaals heel erg bedankt.

 • Beste Marjolein, ga gewoon naar een orthodontist, om daar al mee te beginnen, en maak je onzekerheid kenbaar, dat je al eens bij een tandarts bent geweest bij wie het niet goed voelde en vertel waarom dat niet goed voelde en dat je niet weer zo’n arts wilt meemaken. maak duidelijk wat je kenwaarden zijn, wat je verwacht van een goede arts voor jou.

 • Hoi Monique,
  Bedankt voor je reactie. Ik ben zelf ook bij lotte meereboer op een eerste consult geweest maar ik had er geen goed gevoel bij. Ik ben nog geen 5 min binnen geweest, ze heeft maximaal 3 seconden naar mijn tanden gekeken terwijl ik in een gewone stoel aan en bureautje zat en ze heeft me een prijslijst in de handen geschoven en ik moest 22 euro afrekenen… En als ik dan vervolgens jouw reactie lees ben ik blij dat ik daar geen behandeling ben gestart.

  Papendrecht en Roosendaal is echter wel een heel eind van mijn woonplaats vandaan… Weet je toevallig ook goede /betrouwbare behandelaars in de regio Zwolle of Amersfoort?

 • Hoi Marjolein, na het enorme debakel bij Lotte Meereboer heb ik gedacht: ‘je mag dan de allergrootste aanbieder van deze behandeling zijn in Nederland, maar zeker niet de beste. Ik wil nu naar een echte orthodontist, en tevens een wetenschapper, die samen met mij kan achterhalen waarom ik zo’n allergische reactie kreeg, met een soort van koortsuitslag, brandende tong, etcetera’. Daar zijn we inmiddels achter gelukkig en ik ben nu bij een uitstekende vent, Ronald Jonkman, werkzaam bij de Acta in Amsterdam, maar ook praktijkhoudend in Roosendaal en Papendrecht https://www.ortho-jonkman.nl/dr-jonkman. Ik gebruik nu ook bitjes met speciaal anti allergisch materiaal – ook zoiets, waar velen dus geen weet van hebben. Ik ga er binnenkort over schrijven, als het bedrijf Invisalign genegen is om de hele toestand met mij eens eerlijk te analyseren.
  Een wereld van verschil!!

 • hoi ilse, ik denk dat het uit en in doen te maken heeft met de hoeveelheid knopjes die op je tanden en kiezen zijn gezet. ik ben sinds oktober bij een andere arts onder behandeling, omdat de vorige behandelaar, Lotte Meereboer mij totaal aan mijn lot heeft overgelaten toen ik een allergische reactie kreeg op het materiaal, en de orthodontist waar ik nu ben heeft veel minder knopjes gebruikt. ook de pasvorm was meteen al vele malen beter, ik heb nu nooit meer het tooltje hoeven gebruiken. hij heeft een reepje kunststof aan het uiteinde omgeboden en aan beide zijden een schuine afvlakking gemaakt waardoor ik het als een haakje kon gebruiken om de bitjes achterin de mond wat los te trekken. zoals je het ook ziet op de foto.
  de bitjes trekken ook vacuum, dus je moet aan de achterzijde waar je begint er ook even wat flinker aan trekken om dat vacuum te doorbreken. vervolgens trek je het rustig los langs je tanden. er schijnen speciale haakjes te koop te zijn vanuit invisalign maar de meeste behandelaars hebben dat niet, er is blijkbaar niet genoeg vraag naar, wat betekent dat maar weinigen er last van hebben en indien wel, hun kapotte nagels voor lief nemen – wat ik dus onzin vind, om dat te moeten accepteren. succes, en mail gerust weer! 😉

 • Hoi Monique,
  Ik heb sinds 2 weken deze beugel en moet er nog wat aan wennen, dus herken van alles in jouw verhaal. Mijn nagels zijn inmiddels ook afgescheurd omdat het uitdoen lastig gaat en ik vroeg me ook al af waarom daar geen handige tool voor is. Hoe heeft jouw lief dat staafje gemaakt? Dan ga ik dat ook proberen te maken. Alvast dank!

 • Hoi Monique,

  Ik sta wil zelf binnenkort starten met Invisalign maar ben nog op zoek naar een goede behandelaar. Bij wie ben jij uiteindelijk terecht gekomen en is dit goed bevallen?

 • Hoi Caudia, inderdaad, dat heb ik gehad. Mijn bitjes zaten uberhaupt niet goed, na bitje vier gaf ik het op. de scans waren helemaal niet goed gemaakt. ik ben inmiddels naar een andere behandelaar gegaan en die heeft vanzelfsprekend ook nieuwe scans gemaakt, en ik ben nu met bitje 5 bezig – volledig opnieuw gestart, en ik heb er geen problemen meer mee.

  het is ook belangrijk dat je de bitjes echt voldoende uren draagt omdat de tanden wel mee moeten veranderen met de telkens aangepaste vorm van de nieuwe set bitjes.

  hoe lang ervaar je dit al, of is dat nu ineens bij bitje 9?

 • Hi Monique,

  Ben zelf net gestart met set 9. Heb jij ook wel is gehad dat een bitje lossig zit bij je achterste kiezen? Mijn tandarts is dicht met de feestdagen…

  Groetjes, Claudia

 • Hi Monique, fijn je verhaal te lezen over je ervaring met Invisalign. Ik ben net gestart, nog vol goed moed. Het enige wat ik lastig vind zijn mn nagels…die wil ik echt sparen. Alleen, de aligners komen er moeilijk uit. Zou zo graag willen zien hoe jouw ‘hulpstuk’ eruit ziet, dat lijkt me ideaal. Is dat mogelijk?

 • Hoi Joke, het gaat bij mij met name om het ondergebit, die tanden hadden last van ‘crowding’, ze stonden scheef: de een meer naarvoren, de ander meer naar achteren, door ruimte gebrek. en naarmate ik ouder word zag ik ook dat het erger werd. omdat de tandboog weer breder wordt gemaakt, komen ze hopelijk allemaal netjes op een rij te staan. ik heb verder wel een overbeet, maar daar laat ik niet zoveel aan doen, geen problemen mee persoonlijk. het bovengebit wordt ook net iets breder gemaakt – althans de tandboog.

  een gewone orthodontie behandeling kost ook geld natuurlijk, je zou het een eens met het ander moeten vergelijken en dan de voor- en nadelen van beide type behandelingen moeten vergelijken.

  vind je behandeling bij jou noodzakelijk?

 • Hoi Femke, dat is best lang, en je moest ook best vaak op controle komen eigenlijk. Hoe lang geleden is dat? Protocol is natuurlijk ook afhankelijk van hetgeen er gedaan moest worden. Ben je blij met het resultaat? Is het allemaal goed gegaan? Geen last van ongemakken?

 • Hoi joke, dat is geheel afhankelijk van de duur vd behandeling maar ook zie ik verschillen tussen behandelaars. Globaal moet je een bandbreedte tussen de 2500 en 4500 e aanhouden. Als je een extra tandartsverzekering hebt kan het (deels) vergoed worden hoor ik wel eens.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.