Een milde methode, maar wel een aandachtsvragertje;-)

16:30 - 09:54
luistertijd 16:30 - leestijd 09:54

Onlangs hebben jullie al kunnen lezen dat ik met Invisalign gestart ben, een bijna onzichtbare beugel in de vorm van kunststof bitjes die ik als  het even kan toch wel 22 uur per dag draag en scheve tanden en kiezen weer recht zet. Een mooie tandboog dat is wat je ermee kunt bereiken.

Vriendelijke exercitie ondanks geen bitje hetzelfde is…

In deze review lees je hoe het mij de eerste drie maanden is vergaan. Het is een ogenschijnlijk relaxte exercitie, als je het vergelijkt met metalen slotjes, maar spannend is het wel, want elke twee weken moet ik nieuwe bitjes in doen en elk serie bitjes geeft me weer een ander mondgevoel, omdat er op andere tanden en kiezen ‘gewerkt’ wordt. Lees maar…

In mijn eerste artikel heb je al gelezen dat ik er lang over nagedacht heb. Ik ben 53 en mijn hele leven al gewend aan mijn verre van perfecte gebit. Een pittige overbite, crowding in de onderkaak. Ik zag het wel, maar stoorde me er nooit echt aan. To be honest, ik vind gezichten die iets afwijkends hebben wel leuk eigenlijk, zeker in een tijd waarin iedereen door kunsmatige ingrepen steeds meer op elkaar begint te lijken;-)

Nieuwsgierig, dit gaan we doen

Maar ik ben overstag! Uit onbedwingbare nieuwsgierigheid en de wetenschap dat naarmate je ouder wordt, en je botmassa kan krimpen – kaken maar ook schedel, crowding van je gebit alleen maar kan toenemen. Zonde eigenlijk. Mijn tandvlees is beregezond en mijn gebit eigenlijk ook, ik wil er zo lang mogelijk mee doen. We spreken een behandeling van bijna 10 maanden af met 20 bitjes. Mijn tandbogen worden iets breder gemaakt onder en boven. De crowding onder zal verdwijnen en de overbite neemt met 1,5 mm af. Prima behandelplan, ik wil geen rigoureuze verandering.

Gecorrigeerde tanden in de jeugd houden vaak geen stand

Je ziet nu ook een tweede golf van ‘beugelaars’, meestal vanaf de 40, omdatbij sommige mensen tanden en kiezen dan door bovengenoemde redenen toch weer een eigen leven gaan leiden (tenzij er altijd spalkjes achter gezeten hebben). Best vervelend voor hen die in de jeugdjaren al een beugel hadden. Het houdt vaak geen stand zo blijkt nu, en kun je dus doodleuk weer beginnen met corrigeren. Fijn dat daar nu doorzichtige beugels als Invisalign voor zijn!

Kies je tandarts

In principe zie ik mijn Invisalign behandelaar Lotte Meereboer van Comfortho in mijn behandelperiode van bijna 10 maanden drie keer, maar ik heb haar al regelmatig geplaagd met kritische vragen, want hoe autonoom dit proces van orthodontie ook is – je wisselt zelf elke twee weken je bitjes – met de pasvorm ben ik tot nu toe niet altijd de beste vriendjes.

Week 1 en 2

Omdat mijn mond moet wennen aan de kunststof beugels, had ik de eerste week zo ingepland dat ik nauwelijks afspraken had. Zo kon ik handigheid krijgen in het in- en uitdoen van de bitjes bij eten en drinken, ermee leren praten zonder te lispelen, mijn tong op expeditie laten gaan, de scherpe randjes van de bitjes leren afplakken met gum, en zovoort. Want ja….er zit iets in mijn mond en daar moet ik aan wennen!

Links toont hoe het was en rechts hoe het kan worden na 20 bitjes

Ai, scherpe randjes

Vooral de randen van bitjes was een issue voor mij, en to be honest, dat is het de afgelopen drie maanden ook gebleven. Ik las al vele reviews uit Amerika waarin dragers vertelden over het afvijlen en bijknippen (3D scan fotografie kan tof zijn maar is niet altijd helemaal perfect, makkelijk dus dat je behandelaar het kunststof indien nodig kan bewerken). Vooral de randjes aan de binnenzijde waar crowding zit, waren lastig omdat de kapjes niet perfect over die uitstekende ondertanden strak trokken.

Shop hier een super handig haakje!

Gevoelige mond

Ook moest ik wennen aan de scherpe duwknopjes op de ondertanden, gemaakt van keramiek waarmee je normaal vullingen maakt. Als ik de bitjes uit had, priemden ze in het tere mondslijmvlies. Maar ik voelde ze de eerste week ook prikken door de bitjes heen. Beugel-gum was mijn vriendin, ik plakte ontzettend veel af.

De eerste dagen was slapen wat onrustig, met zoveel plastic in mijn mond, een versuffend middeltje bood uitkomt.

Boven zoals het was, onder zoals het wordt

Snaaien is afgelopen….

En wat was ik braaf. Ik trotseerde de honger en mijn behoefte aan snaaien tussendoor! Ik at gewoon minder, omdat ik die bitjes er niet uit wilde halen, en gek genoeg had ik ook minder honger gevoel omdat mijn mond al zo vol zat (met Invisalign;-).

Omdat ik alle 20 bitjes al in huis heb, pakte ik samen met mijn dochter de laatste van 20 uit en bekeek hoe het eindresultaat moet worden. Mooi! Alles op een rij. Ook maakte ik bitje twee open en stopte hem even in mijn mond. Oef, strak! Vooral aan de voorzijde! Snel weer uit. Geduld, dame.

Wel of niet zoenen?

In de dagen erna heb ik soms hoofdpijn en ben ik wat misselijk. Gewenning. Ik sein mijn lief in dat er negen maanden niet gezoend gaat worden, maar ach, wat valt dat achteraf mee, ha!

D’r in, d’r uit…het is even wennen allemaal

Het is een week van hannesen met bitjes in en uit, je tanden poetsen, cleansingfoams voor de bitjes uit proberen die reinigen en ze helder van kleur houden, bitjes poetsen met eco-afwasmiddel (top!). Van afplakken tegen de zere plekken in mijn mond en eenmaal geïrriteerd aan de telefoon hangen met de tandartsassistente omdat al mijn nagels kapot zijn van het bitjes eruit halen en ik ze er niet meer uitkrijg – is er geen tool voor?

Scherpe randjes door de crowding van tanden in ondergebit

Tooltje om ze eruit te halen

Mijn inventieve lief maakt zelf van kunststof een handig haakje waarmee ik ze eruit kan wippen, vooral het bovenbitje kan lastig loskomen, maar hiermee is het zo gepiept, en spaar ik mijn nagels verder, want ze doen zeer. Net als mijn mond. Ook leert hij me dat ik de bitjes er harder uit moet trekken, en voilà, dat werkt!

Een staafje kunststof verbogen met aan het uiteinde twee scherpe randjes waarmee de beugels makkelijk langs de zijkant los te wippen zijn. Zelfgemaakt.
Shop hier een super handig haakje!

Uitkijken naar setje twee….

In de tweede week gaat het iets beter. Ik moet wel puzzelen met lunches, want je gaat niet aan tafel je bitjes eruit halen. Eenmaal heb ik uit onhandigheid geluncht ‘ op cola’ .  Uiteindelijk leer ik mezelf aan grotere porties te eten omdat ik honger begin te krijgen. Het is zoeken naar evenwicht. Veel druk op de tanden ervaar ik nog niet. Ik ben blij als ik na twee weken een nieuw setje in mag. De eerste set is vies geworden van alle gum, vooral langs de kiezen.

Please note: ik ben inmiddels op eigen verzoek van behandelaar geswitched door ontstane problemen, dus de behandelaar die je in de film ziet, is niet meer degene bij wie ik nu onder behandeling ben.

Week 3 en 4

Het gaat qua pasvorm als iets beter. Ik voel nog steeds aan de binnenkant scherpe randen, ik vijl ze wederom bij, en dan went het langzaam. Ik ben al minder in de weer met de gum. Handig is het ook niet, want bij veel praten en speekselvorming zwemt de gum van de bitjes af.

Shop hier een super handig haakje!

Zoeken naar een modus

Ik word iets nonchalanter omdat ik zoek naar een draaglijke modus. Ik doe mijn bitjes uit als ik meetings heb. Mijn mond wordt bij veel praten erg droog waardoor de randen mijn droge tong gaan irriteren en mijn mond pijnlijker wordt. Zo kan ik ook makkelijker koffie drinken en koekjes eten. Soms eet ik yoghurt met de bitjes in of drink cola, maar ze verkleuren ervan, hoe dan ook, en dat wil ik niet. Ze worden makkelijk gelig.

Ik voel al iets!

Mijn gebit blijft superschoon door de kapjes ontdek ik, heerlijk! En het is ook prettig tegen tandenknarsen ’s nachts. Ik betrap mezelf erop dat het heel moeilijk is om die 22 uur aan te houden. Gelukkig merk ik ook al dat er wat gebeurt in mijn mond, hoe subtiel ook. Ik voel mijn boven- en ondergebit al iets verbreden. Mijn tong krijgt wat meer ruimte. Ook lijkt het of mijn voortanden iets naar voren komen, het zou kunnen aanvankelijk, omdat er verbreed moet worden. Opmerkelijk vind ik ook te ervaren dat mijn kaken zich meer ontspannen op elkaar.

Ongeduld

Ik begin me al heel langzaam te realiseren dat negen maanden een lange zit is. Ongeduld is wat veel Invisalign-dragers ervaren. Je wilt liever eerder je bitjes weer wisselen, je wilt voelen dat het wat doet. Meestal is dat alleen de eerste dagen, daarna niet meer.

Waarom je de verleiding om eerder te wisselen moet weerstaan

Het is niet raadzaam om zonder advies eerder te wisselen. Je tanden en kiezen worden langzaam  van stand veranderd, en daarom heen moeten zich nieuwe botcellen vormen om de tanden en kiezen ook in de nieuwe stand vast te houden. Dat is een nog langzamer proces. Als je dan alweer te snel een nieuw bitje in doet krijgen de botcellen te weinig kans zich er omheen te vormen en dat kan later in het proces tot losse tanden en kiezen leiden, maar ook tot bitjes die niet meer passen. Want alles is uitgekiend….er zit in een systeem in mijn bitjes 1 tot 20.

Ik heb geen vingernagels meer over, maar een zelfgemaakt tooltje van mijn lief biedt uitkomst bij het eruit wippen van de bitjes.

Week 5 en 6

Ik ben bezig aan mijn derde en vierde set bitjes en het gaat steeds beter. Ik laat de gum nu in het doosje. Ik heb een trucje ontdekt om de bitjes lekkerder te laten passen. Ik spoel ze na het eten met warm water af, dan zijn ze zachter en vormen ze zich makkelijker en slis ik minder. Wat een uitkomst….maar helaas, vlak voordat ik mijn derde set inwissel voor de vierde, breekt het ondersbitje gewoon in tweeën! Het is kwetsbaar geworden door dat warme water denk ik. Maar niet meer doen dus……;-)

Shop hier een super handig haakje!

20 uur per dag

De 22 uur haal ik nog steeds niet, ik probeer op 20 uur uit te komen, ik heb anders geen tijd om fatsoenlijk maaltijden te nuttigen. Met meetings laat ik ze nog altijd uit. De droge mond geeft anders teveel problemen.

Langzaam zie ik de crowding afnemen

Ik zie al verschillen optreden. De tandboog boven zie ik millimeters breder worden en onderin zie ik de voortanden wijder uit elkaar gaan staan. Er wordt hard gewerkt aan het crowdingsprobleem door Invisalign. Bij het derde bitje voel ik ook voor het eerst spanning op kiezen achterin en de eerste twee dagen een vreemd soort lichte hoofdpijn in mijn binnenhoofd.

Ik bezoek mijn behandelaar twee weken eerder dan gepland omdat mijn duwknopjes lijken af te breken, maar ze vindt ze nog prima zitten. Ook wordt er gekeken of er al wat bij geslepen moet worden hier en daar – millimeterwerk tussen tanden of kiezen.

Vijlen en knippen

Ik begin te merken dat ze vaak na 1,5 week wel een beetje door hun vorm gevoelsmatig heen zijn, ze zakken meer over mijn tanden en kiezen heen en ik kauw er uit automatisme op. Mijn behandelaar adviseert me om de bitjes gewoon een beetje bij te knippen lang de randjes met een nagelschaartje.

Week 7 en 8

Ik ben bezig met bitje vijf en zes. Het lijkt een dipje. Heel heel langzaam begin je wat verandering te zien aan de tanden en kiezen, maar het wennen aan de pasvorm en elke twee weken weer opnieuw een bitje met een iets andere duwkracht op tanden of kiezen, is onrustiger dan ik dacht. Zeker als ik druk ben, kauw ik er lustig op los. Raar. Ik word er dan ook misselijk van.

De bitjes worden bijgeknipt

Ik heb vaak het gevoel dat de bitjes te groot zijn. Ik blijf bij vijlen en probeer ze wat te knippen maar het lukt mij niet. Te priegelig werk. Ik ga terug naar mijn behandelaar en lever mijn doosjes in, ze belooft me de bitjes voor mij bijknippen met een millimetertje langs de randjes. Dat is prettig.

Shop hier een super handig haakje!

Mijn tong weet zich geen raad met zoveel ruimte;-)

Mijn tong begint duidelijk meer ruimte in mijn mond te krijgen en moet eraan wennen. Ik praat echt soms onduidelijk daardoor, en ik lispel soms ook met speeksel, als ik mijn bitjes uit heb, te grappig!

De blauwe vlakken tonen hoe het was, en de witte vlakken hoe het wordt. Je ziet dus hoe alles verschoven wordt in de onderkaak.

En dan zit bitje 7 ineens weer veel beter!

Alsof er blijkbaar een wondertje moest gebeuren blijkt bitje 7 ineens perfect te zitten! Het materiaal lijkt zachter, de bijgeknipte randjes voelen beter aan. De bitjes zijn breder en dat voelt beter ook. Het geeft me moed om weer door te gaan!

Binnenkort start ik met setje 8. Ik ga lekker door. Soms is het afzien en raak ik geïrriteerd, maar nu ik langzaam maar zeker meer verandering begin te zien, geeft dat stimulans. I’ll keep you posted! En heb je vragen? Stel ze me gerust.

Lees inmiddels ook de review van Monique na 8 maanden Invisalign, welke problemen ze kreeg en hoe ze daar weer uit kwam, want ze moest van orthodontist veranderen….

Monique krijgt deze behandeling aangeboden door Invisalign Nederland.

Lees ook