Blauw licht veroorzaakt ook oxidatieve stress in de huid

05:50 - 03:30
luistertijd 05:50 - leestijd 03:30

Het prachtige Spaanse huidverzorgingsmerk Skeyndor heeft een nieuwe en exclusieve technologie ontwikkeld voor een nog (uitgebreidere) bescherming tegen het lichtspectrum van de zon. Hadden we al bescherming tegen de UVA- en UVB-stralen en bij sommige merken ook bescherming tegen infrarood (IR)… Skeyndor voegt daar met de zogenaamde Blue Light Technology, nu ook bescherming tegen de straling van HEV-licht aan toe: het blauwe licht.

He… HEV?

HEV staat voor High Energy Visible, ook wel Blue Light genoemd vanwege de blauwe kleur van dit licht. HEV-straling is onderdeel van het zichtbare lichtspectrum van de zon en heeft een golflengte van 400 tot 500 nanometer. In verhouding tot het onzichtbare lichtspectrum (UVA, UVB en IR) bevat blauw licht veel energie – vandaar de naam High Energy Visible – en juiste door deze grote hoeveelheid energie kan blauw licht veel schade veroorzaken.

Blauw licht en je dag- en nachtritme

Zonlicht is natuurlijk niet alleen maar schadelijk. Het heeft een heleboel positieve en gunstige effecten op je lichaam. Zo gebruikt je lichaam het blauwe licht van de zon om je natuurlijke dag- en nachtritme te regelen. De zon doet dat op een natuurlijke manier: het wordt donker als je moet gaan slapen, en neemt dus ook die hoeveelheid blauw licht, samen met alle andere lichtsoorten af. Als je wakker moet worden, helpt blauw licht daarbij. En hier doemt dan ook meteen het bekende probleem met onze elektronische apparatuur en LED-verlichting op: er zit veel blauw licht in, en dat houdt ons ’s avonds te wakker! Kunstmatig gecreëerd blauw licht verstoort dus je natuurlijke bioritme. Het blauwe licht dat inwerkt op je hersenen wordt opgenomen via je ogen.

Maar blauw licht heeft dus ook een inwerking op je huid! Door de korte golflengte en hoge energie is blauw licht in staat om diep in de huid door te dringen. Het dringt zelfs door tot de hypodermis, daar waar UVA-stralen doordringen tot in de dermis en UVB tot in de epidermis.

In de volgende animatie van Skeyndor zie je hoe dit werkt:

Schadelijke effecten van blauw licht op je huid

Wanneer we meer specifiek naar de gevolgen van blauw licht op je huid kijken, dan zien we een drietal schadelijke effecten:

Er is een interessant onderzoek dat de beauty industrie ertoe bracht om de effecten van blauw licht nader op de huid te bestuderen. Een onderzoek uit Zuid-Amerika, waarbij mensen die de blekende stof hydrochignon op hun huid gebruikten en niet werden blootgesteld aan uv-a en uv-b licht toch weer pigmentstoornissen ontwikkelden. Het onderzoek leidde richting het blauwe licht, dat direct na uv-a en uv-b in het lichtspectrum voorkomt, en waarvan er dus ook het nodige in je huid aanwezig is.

 

Skeyndor stelt ons overigens gerust dat het blauwe licht uit onze devices en LED licht 100x minder krachtig is dan het blauwe licht dat onze zon af geeft.

Twee nieuwe producten in het Skeyndor Sun Expertise gamma

Na uitgebreid onderzoek van meer dan twee jaar, breidt Skeyndor haar bestaande Sun Expertise gamma deze zomer uit met een tweetal producten die bescherming bieden tegen Blue Light, door deze zonnestralen te weerkaatsen en op die manier te voorkomen dat ze je huid binnendringen.

Welke stoffen beschermen tegen blauw licht?

Skeyndor gebruikt hier ondermeer titanium dioxide voor, in een speciaal ontwikkelde partikel-grootte. De afmetingen van deze deeltjes zijn net iets groter (medium) dan standaard nodig is om uv-a en uv-b licht te weerkaatsen. De stof wordt gecombineerd met een speciaal pigment, een chromofoor – wat zoveel betekent dat het pigment in staat is om het blauwe licht te absorberen -. Het gaat om een caramelkleurig pigment dat in staat is om de complementaire kleuren van het blauw te absorberen. Zo’n 40% van het blauwe licht wordt door de combi met het mineraal en het pigment weg gefilterd. Het gaat om een combinatie van reflecteren en neutraliseren. Verder zit er een heel kleine hoeveelheid ijzeroxide in.

Protective Cream SPF 50+

Gezichtscrème met een lichte structuur en een vleugje kleur, waardoor eventuele wittigheid van mineralen geneutraliseerd wordt. De spf 50+ biedt een zeer hoge zonbescherming tegen UVA, UVB, IR en HEV. Deze crème voelt niet vettig aan, is waterbestendig en geeft een mooi ‘dry touch’ (niet glimmend) effect op de huid.

SHOP Skeyndor Protective Cream hier online

 

Protective Fluid SPF 30

Fijne vloeibare zonbeschermer voor gezicht en lichaam in een flacon met handig doseerpompje. Ook de Protective Fluid SPF 30 biedt bescherming tegen UVA, UVB, IR en HEV. Door de waterbestendige en niet vette-formule is dit product een uitkomst voor zowel de luie zonaanbidders als de actieve buitensporters. Jong en oud.

SHOP Skeyndor Protective Fluid hier online

 

Lees ook