Er is meer nodig dan orale antibiotica....

02:06 - 01:16
luistertijd 02:06 - leestijd 01:16

Onlangs vroeg een lezeres ons wat de beste remedie is om haar zoontje van vijf jaar te vrijwaren van de ontzettend besmettelijke aandoening krentenbaard. Ze had al van alles geprobeerd, waaronder 2x een antibioticakuur van de huisarts, homeopatische korrels.

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Lokaal past ze zelf ook fusidinezuur toe op de plekjes als ze weer verschijnen rond de neus en de mond. Ze heeft ook het idee dat de bacterie zich ophoudt in de neus van haar zoontje, en elk schrammetje in het gebied mondt al snel uit in een nieuwe opvlamming van krentenbaard.

Dermatoloog Francis Wu, lid van het BeautyJournaal expertteam vertelt:

‘ De eerder ondernomen acties zoals fusidine, antibiotica kuren en herstel van de huid zuurgraad zijn allemaal goed met milde reinigingsmiddelen.

Staphylococcus dragerschap aantonen met kweekje
Je observatie dat de bacterie in neusholte zit, is helemaal niet gek. Wat ik vaak doe is een neuskweek en perineumkweek (kweekje van de bilnaad) nemen, om een ‘staphylococcus dragerschap’ aan te tonen. In jou geval kun je dat bij de huisarts laten doen.

Neuszalf op recept
De behandeling is erop gericht om de vicieuze cirkel te doorbreken en hij , met een neuszalf op recept. Hou er rekening mee dat de bacterie weer terug kan komen.

Desinfecteren met chloorhexidine
Iets wat je nu ook al direct kunt doen is het lichaam 1 tot 2x desinfecteren met hibiscrub (voor alleen het lichaam en niet voor de neus!). Je gebruikt het als een douchegel en het is in de apotheek te verkrijgen.

Met vriendelijke groet, Francis Wu

BEAUTYJOURNAAL TIP: Je kunt Hibiscrub ook hier online bestellen.

Francis Wu is werkzaam in het Dermatologisch Centrum Maarssen en Vechtstreek, eigenaar van Shape Aesthetics BV voor cosmetische dermatologische anti-aging consultatie & behandeling en mede-oprichter Cosmeceutics BV voor zijn huidverzorgingslijn Iconic Elements.

Lees ook