Mibelle zet mos in om onze huid weerbaarder te maken

06:36 - 03:57
luistertijd 06:36 - leestijd 03:57

Op de Global In-Cosmetics beurs die in april 2018 in Amsterdam werd gehouden was het the rumour of the day: topproducent van grondstoffen voor cosmetica Mibelle uit Frankrijk heeft een geduchte opvolger van de Zwitserse appelstamcel uitgebracht: het draagt de stofnaam MossCellTec No. 1 en bevat biotechnologisch opgewerkte celculturen uit mosplanten.

Het is voor Mibelle de grote nieuwe introductie nadat tien jaar geleden de appelstamcel door het bedrijf werd geintroduceerd, en waarmee bijna alle cosmeticaproducten wel infused zijn geweest. Nu horen we er nog weinig over.

Tien jaar geleden was de Zwitserse appelstemcel het grote nieuws op de beurs in Amsterdam

De appelstamcel was een doorbraak en bracht sceptici en fans op de been. Uberhaupt het woord stamcel deed de wenkbrauwen fronsen: moesten we daar niet vanaf blijven? Rommelen aan de basis van het leven, dat kan niet goed gaan. Lees hier mijn zeer uitgebreide en beargumenteerde onderzoeksartikel over het stamcelfenomeen dat in 2010 zijn intrede deed in cosmetica.

Een peptide

Maar zo’n vaart liep het niet met die extracten uit appelstamcel die aan cremes werden toegevoegd. Ik citeer uit mijn eerdere artikel: ‘Het enige wat ze zeggen te doen (in-vitro) is de conditie van de huideigen volwassen stamcellen beschermen, door de omgeving waarin deze oercellen vertoeven in goede staat te houden. De target is de zg. niche, de omgeving tussen de epidermis en de dermis. Daartoe worden o.a. bepaalde peptiden (eiwitten met een signaalfunctie) gebruikt. De meest bekende peptide komt nu uit een zeldzame Zwitserse appelsoort die biotechnologisch wordt nagemaakt.’

In het kader van de anti-pollution trend

En nu betreedt Mibelle opnieuw het podium met een bijzondere stof die belooft de huidbarrière sterk te houden, onder alle klimatologische omstandigheden, en dat past precies in de anti-pollutiontrend die nu haar opmars doet in de cosmetica. Ik schreef over de opkomst van die trend al in 2015 – in relatie tot eczeem, lees hier maar.

Bescherming van de celkern

Het stofje, MossCellTec no. 1 genoemd, beschermd de jas van de celkern. In dat hulsje zitten maar liefst maximaal 5 duizend porien die wel 1000 moleculen per seconde in en uit de celkern laten gaan. Dit betekent dat 1 cel wel tot 5 duizend moleculen per seconde (1) kan laten passeren. Ongelofelijk.

Zoals je zult begrijpen worden alle functies in het lichaam minder naar mate je ouder wordt en onder invloed van externe stressfactoren – waaronder blootstelling aan luchtverontreiniging en uv-straling.

Een baarmoeder om mos extracten zo schoon mogelijk te kweken

Op de beurs werd een apparaat getoond, een soort baarmoeder waarin de extracten uit mos in een volstrekt klinische omgeving worden geproduceerd. Geheel schoon, zonder het risico op vervuiling – wat wel kan gebeuren als je met stoffen werkt die rechtstreeks uit de natuur geoogst worden. Het zag er bijzonder uit, die bioreactor.

Maar waarom mos!??

Nu, dat is een mooi verhaal, en daar zijn we dol op in deze industrie;-) Mos is een oeroud plantje dat zelfs onder de meest gure omstandigheden weet te overleven. Het heeft geen wortels. Alle processen voor overleving vinden in de vele ragfijne blaadjes van de plantjes plaats. Zowel het voeden als ontgiften – waartoe het een grote hoeveelheid antioxidanten bevat om de schadelijke metalen die het opneemt uit de lucht weer ongedaan te maken. Mos is een luchtzuiveraar, en tevens een belangrijke humectant voor bodem en bodem en struiken.

We mogen meer respect hebben voor mos

Als mos geen voeding meer krijgt en uitdroogt gaat het in de slaapstand en kan zelfs na een lange periode weer tot leven komen. Ze kunnen zichzelf binnen enkele minuten weer rehydrateren. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat wij mos als onkruid zien en uit onze tuinen willen weren.

In de traditionele Chinese geneeskunde worden mossen geapprecieerd om hun vermogen om de pijnlijke gevolgen van een ontsteking of insectenbeet te verminderen. Maar verder hechten wij mensen weinig waarde aan mos: het bloeit niet, en het is niet eetbaar, ook niet voor dieren.

Krachtig hydraterend

Van de krachtige humectante eigenschappen wordt ook gebruik gemaakt in cosmetica voor onze huid. Andere claims zijn dat de uit celculturen gewonnen stof de huidtonus opfrist en egaliseert en de huid weerbaarder maakt tegen klimatologische schommelingen.

Vermindering rimpeldiepte

Dat laatste moet binnen twee weken al te ervaren zijn, een afname van rimpeldiepte door versterking van de huidbarrière en hoge moisturisatiegraad binnen 4 weken. Formuleerders die gebruiken maken van de stof in hun producten wordt geadviseerd om 2% van MossCellTec no. 1 te gebruiken.

Uit testen met kleine groeps van 15 vrouwen tussen 37 en 65 jaar blijkt dat de stof de transepidermal waterloss sterk afremt: in de testgroep was het waterverlies nog 8% tegen 20% in de placebo-groep. Dit werd gemeten met een zg. tewameter.

Rimpeldiepte nam met 15% af vergeleken met het controle-placebo ‘gebied’.  De vrouwen moesten 28 dagen lang de ene helft van hun gezicht 2x daags met de stof behandelen en de andere helft onbehandeld laten.

Toegenomen dikte stratum corneum

De dikte van het stratum corneum nam toe met 15%. En huidculturen die werden blootgesteld aan koude en droogste stress zagen de stratum corneum dikte met maar liefst 47% afnemen, terwijl ze behandeld met de mos-stof alleen nog een dikte verlies van 10% ondergingen. Voor Mibelle betekent dit dat huidcellen dankzij hun stof sneller reageren op weersomstandigheden en minder eronder lijden.

Egalere teint

Ook is er een studie gedaan met 23 vrouwen in de zomer in Seoul, waarbij ze een creme met 2% MossCellTec gebruikten. Ze werden niet alleen blootgesteld aan het verzengende vochtige klimaat daar, maar ook aan temperatuurswisselingen in airconditioned ruimten. Voordat ze startten gebruikten ze een week lang een placebo creme. Er werd gebruik gemaakt van VISIA apparatuur voor huidscreening. Hydratatie was met 6% toegenomen na zes weken. Het vochtverlies was met 8% afgenomen na twee weken. De huidtonus was minder rood, egaler.

Wil jij voor je bedrijf meer weten over cosmeticatrends? Heb je hulp nodig je communicatiestrategie te bepalen? BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom is al 24 jaar journalist en kan als consultant het verschil maken voor je propositie. Mail haar op info@beautyjournaal.nl

Lees ook