De huidlaag verdampen met gasprikjes wordt nu veel gedaan, maar blijf alert...

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

Plexr om de huid te liften wordt al veel gedaan, maar heeft ook bijwerkingen

Plexr is een redelijk nieuwe medisch cosmetische behandeling waarbij met gasprikjes die de huid verwarmen, de huid een lift krijgt door inkrimping. Het is een methode die heel handig wordt ingezet om kleine lift-effecten van de huid te bewerkstelligen. Met name voor de oogleden is het attractief.

Diverse bloggers hebben er al eens over geschreven.Ook op RealSelf kun je (voornamelijk Amerikaanse) reviews terugvinden over Plexr, lees ze hier (gematigd positief). En in Nederland bij Kliniekervaringen, lees ze hier  (zeer positief).

Elke huidirritatie kan hyperpigmentatie teweegbrengen

Hoewel het als niet-invasief wordt aangeprezen, is het zeker wel pijnlijk. BeautyJournaal’s Monique heeft het eens op haar handrug laten voelen, en daar was het al echt gemeen, laat staan op je tere oogleden! Neemt niet weg dat het wel werkt.

Al kun je je afvragen, gezien de downtime in de weken erna met zwelling, roodheid, e.d. of een ooglidlift niet net zo aanbevelenswaardig is in the end. Met uitzondering dat je dan inderdaad geen litteken hebt.

Maar…pigmentvlekjes kunnen dus wel optreden, zo meldt een lezeres ons, en vraagt wat zij moet doen. Tijd voor onze dermatoloog Francis Wu om goed advies te geven.

Wat doe je tegen hyperpigmentatie als gevolg van je Plexr behandeling?

De lezeres constateert dat zij naar haar idee er post imflammatoire hyperpigmentatie aan overgehouden heeft.

De behandelend arts adviseert haar om het nog een paar maanden aan te kijken en dan eventueel met vitamine A creme te smeren.

Ze vraagt zich nu af hoe ze deze aangedane huid nu het beste kan beschermen tegen uv-straling, of ze de huidige pigmentverstoring moet laten controleren op ‘diepte’, m.a.w.: is het een oppervlakkigt probleem of zit het toch dieper in de huidlagen, en is het raadzaam om straks met vitamine A (zuur) creme te gaan smeren.

Dermatoloog Francis Wu:

Plexr is een nieuw techniek om oogleden tot op zekere hoogte te liften. Je ‘brandt’ de huidlaag, waardoor deze krimpt.

De beste zonbescherming naar mijn idee is een mineraal filter, omdat dit meteen werkt. Het geeft de breedste uv-dekking – meer dan synthetische filters die licht absorberen in plaats van weerkaatsen zoals mineralen dat doen, en ze zijn hypoallergeen. Sommige producten geven nog wel iets meer witte waas, maar ook daarin verbetert de technologie.

Meestal oppervlakkig

Als er hyperpigmentatie optreedt op de oogleden is dat meestal oppervlakkig, we noemen dat epidermaal. Het is door de dermatoloog eenvoudig te beoordelen met een uv-lamp, ook wel Woodslamp genoemd. Pigment dat dieper in de huid ligt, dermaal pigmet is bijna niet te behandelen.

Helpt vitamine A (zuur) creme

De vraag of vitamine A (zuur) creme de juiste weg is voor behandeling, is ten eerste afhankelijk van de sterkte. Hoe sterker, hoe meer kans op irritatie zoals roodheid, branderigheid en schilfering. Je kunt kiezen voor tretinoine, wat op recept alleen verkrijgbaar is, of retinol, dat in cosmetica zit. Zeker op de oogleden kan het heel gevoelig zijn.

Een alternatief is een creme op basis van hydrochinon, tretinoine en triamcinolon. Het geeft op de huid minder irritatie, daarbij moet ik wel de kanttekening maken dat ik er op de oogleden geen ervaring mee heb, en het is effectief tegen hyperpigmentatie.

Het kan een optie zijn om vitamine A (zuur) creme om de dag dun aan te brengen, en als irritatie optreedt, er ook mee te stoppen. Want elke irritatie kan hyperpigmentatie veroorzaken!

Niacinamide en zoethoutwortelextract en arbutin

Een ander alternatief, milder en cosmetisch, is dan een combinatie van vitamine B3 (niacinamide), arbutin, zoethoutwortelextract en oxy-resveratrol.

 

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook