Cosmeticaclaims Cosmetisch medisch Couperose Dermatologie Gezicht Monique schrijft Natuurlijk 100% Psychologie Vette huid

Rositta Kayser baart opzien met behandeling ernstige rosacea

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

‘Nooit meer dat warme drukkende huid gevoel, alsof je wilt ontploffen.’

Als ik op een avond door mijn tijdlijn op LinkedIn scroll zie ik een post van dermatoloog Wim Venema. Hij is vol lof over een wonderlijke behandelmethode tegen rosacea, die wordt uitgevoerd door schoonheidsspecialiste Rositta in Assen.

Klinisch bewijs voor ongelofelijke resultaten

Wim kan het klinisch nog niet verklaren dat mensen bij haar zo duurzaam van hun ernstige rosacea af komen, maar de voor- en nafoto’s van haar klanten liegen er niet om. Vuurrode gezicht die verworden tot normale, lichte, egale huiden. Ik zit er ook lang naar te kijken en ga wat googlen. Van Wim weet ik inmiddels dat hij binnenkort een klinisch onderzoek start.

Behandelde mevrouw in Rositta Kliniek in 2017

De methode wordt een concept

Ik besluit contact te zoeken. Het duurt even, maar ontmoet ik haar partner en zakenman Dirk Brink. In Amsterdam, waar gesprekken gaande zijn om deze bijzondere methode in de nabije toekomst aan meer artsen en huidtherapeuten te gaan leren, zodat de behandeling op grotere schaal gegeven kan worden. Rositta’s behandeling werkt. Zo getuigt ook het beeld van de Belgische psycholoog, prof. Dr. Mattias Desmet.

De kliniek ademt het gevoel van thuiskomen

Ik reis af naar Assen. In een schitterend historisch koopmanshuis aan de Vaart zetelt de kliniek. Binnen word je verrast door de Wall of Fame met foto’s van genezen vrouwen en mannen. Een caleidoscoop van kleuren en curiosa die de inrichting van de kamers vult, komt op je af. Het oogt grappig, maar het doet vooral iets met je: je wordt er vrolijk van, je voelt je thuiskomen. Zeker als ook de wervelende energie van Dirk door het pand waart.

In de ontvangstkamer zitten vrouwen met elkaar in gesprek. Iedereen kent Dirk, en Dirk kent iedereen.

Het opvallende, huiselijke interieur van de kliniek.

Rosacea is geen modeverschijnsel

Onwennig? Als je de strakke, koele afstandelijke gepaste sfeer in de Randstedelijk Nederland kent in instituten? Ja. Maar ik leer al snel dat het hier, wellicht aanvankelijk onbedoeld, een functie heeft. De gezelligheid, de voluptueuze inrichting doet je even vergeten door welke ellende je heen gaat. Echt. Het begint ook mij te dagen dat wie lijdt aan rosacea, dat door de beroemde Nederlandse dermatologisch professor Neumann enkele jaren geleden aan mij nog in een interview werd afgedaan als een modeverschijnsel, zowel psychisch als fysiek lijdt. Big time.

Als het verstikkende huidgevoel weg is

Rosacea heeft zo’n impact op je leven,’ vertelt Dirk in zijn koningsblauwe werkkamer. ‘We maken hier echt ontladingen mee. Vrouwen die met elkaar staan te huilen. Van opluchting. Eindelijk, eindelijk…verlost van die eeuwig rode huid en dat altijd drukkende gevoel van binnenuit, alsof je wilt ontploffen. Een verstikkend huidgevoel.

‘Heel schrijnend. Niet meer naar buiten durven gaan. Stoppen met werken omdat je gepest wordt.’ Dirk maakt het dagelijks mee en kijkt er niet meer van op. En ik, als journalist met 24 jaar in dit vak, weet niet wat me overkomt. Al mijn antennes staan uit. Hier gebeurt meer dan een klinische behandeling, hier is ook emotionele aandacht. Voor mensen die zich echt wankel voelen.

De rosacea van Sanne

Pijn en moeheid

Ik voel het ook bij Sanne, een 30-jarige moeder van drie jonge kinderen, die ik volg tijdens mijn videoreportage. De emotie, spanning, opluchting, pijn, moeheid. Dirk zei tegen haar: ‘Meisje, maak je niet druk meer. Je bent er straks van af. Het komt goed.’ ‘Je geeft ze vertrouwen,’ legt hij uit. ‘Dat hebben ze zo nodig. De huisarts zegt: leer er maar mee leven. De dermatoloog geeft middelen die tijdelijk helpen – in veel gevallen.’

Wie is Rositta, wat is haar geheim?

Maar, wat gebeurt hier nu feitelijk? Wat is het geheim van de 59-jarige Rositta die in 1994 als vluchtelinge vanuit Georgië naar Nederland kwam? Dertig jaar ervaring heeft ze inmiddels met de behandeling van deze nare huidziekte en de methode is proefondervindelijk ontstaan. Het is een mix van theoretische kennis over de huid die ze ooit leerde in Tbilisi, een speciale huidbewerkingstechniek & lotion en een niet nader te definiëren gave om mijt op te sporen – door kijken en voelen – in de huid. Demodex ja….de grootste boosdoener bij rosacea.

Hoe ze Demodex mijt te lijf gaat

Ik kijk mee in haar eigen beigekleurige kamer. Wat ze doet is eigenlijk de huid heel licht uitknijpen. Demodex mijt kun je met laser doden maar de eitjes dus niet en die verwijdert Rositta met haar methode. Ze prikt de huid eerst aan met een heel dun pennetje, nog net niet zo scherp als een injectienaald, en daarna duwt ze met haar vingers volgens een speciale techniek – niet geheel pijnloos – de eitjes eruit.

De wangen van Sanne zijn rood en vertonen veel gaatjes. Hierin hopen eitjes van de Demodex mijt zich op. Rositta prikt de ophopingen aan en duwt ze vervolgens uit.

De strooptocht naar eitjes

Je denkt vaak, als de mijt dood is, zijn er ook geen eitjes meer, maar dat is niet waar. Vergelijk het maar met hoofdluis. De diertjes kunnen eruit zijn, maar die eitjes (neten) blijven achter en die moet je er heel zorgvuldig uit kammen. Kammen en nog eens kammen.

Is dit oldskool medisch handelen, van Rositta Kayser? Of is dit inderdaad het Ei van Columbus, omdat alleen maar smeren en antibiotica innemen niet afdoende is. Knijpen en nog eens knijpen. En elk dag de huid behandelen met haar speciale lotion, gebaseerd op een heel oud apothekersrecept aangevuld met extra antibacteriële en ontstekingsremmende stoffen. Allemaal uit de natuur, en kun je ook meer over zien in de video die we met Rositta maakten.

Veertien dagen achtereen naar Rositta

Het is een intensief traject, want je komt 2x 5 dagen achter elkaar bij Rositta en haar collega’s. De behandeling duurt gemiddeld een uur. Dirk: ‘In de derde week, als er totaal zo’n twaalf á dertien behandelingen hebben plaatsgevonden gaan we kijken of we een periode over kunnen slaan, of dat er juist nog opvlammingen zijn.

Een indrukwekkende muur voor- en nafoto’s van behandelde mensen…

In twee tot drie weken een nieuwe huid

Je krijgt eigenlijk in twee tot drie weken een nieuwe huid. Je ziet schilferingen, die ze niet mogen verwijderen. ‘Dat ontstaat zowel door het bewerken van de huid als door de lotion. De combinatie van  beide is noodzakelijk en maakt deze methode (de Rositta methode) succesvol. We behandelen bij het opstarten van de behandeling de wangen veelal om en om, zodat er een dag tussen zit voor herstel. Meestal zie je ‘s avonds al dat de ergste roodheid wegtrekt van de behandeling. De volledige behandeling duurt gemiddeld 16 tot 18 dagen.

Sanne’s gezin lijdt onder de stress

De dag dat ik de kliniek bezoek, krijgt Sanne haar tweede behandeling, en daar kun je nu hier ook op BeautyJournaal een video van zien. Ze vertelt me dat ze nu al meer ontspanning ervaart, omdat ze serieus het gevoel heeft aan een oplossing te werken. ‘Niet alleen mijn drukke gezin, maar ook mijn rosacea geeft stress. Altijd die rode huid. Ook mijn gezin merkt het aan mij. Het is een vicieuze cirkel, als het niet goed met mij gaat, heeft mijn gezin daar ook hinder van.

‘We claimen geen genezing, maar er ontstaat een vorm van immuniteit, dat wel…’

Dirk besluit: ‘We kunnen niet zeggen dat we het kunnen genezen. Maar het is zo bijzonder te zien dat rosacea juist eerst verergerde. Stress, alcohol, zelfs cola. Het heeft geen invloed meer.’

Als jij contact wilt…

Wil jij meer weten over deze bijzondere behandeling? Neem dan contact op met Rositta Kliniek in Assen.

 

Meer weten over Cosmeticaclaims?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

13 reacties

 • Wat goed om te horen Annemieke, wij zijn er ook vol bewondering over. Binnenkort volgt ook een gesprek met dermatoloog Wim Venema, die een wetenschappelijk onderzoek gaat op zetten naar deze bijzondere werkwijze.

 • Ik ben eind 2015 behandeld bij Rositta en dit is de beste beslissing ever geweest. Ik had geen ernstige, klassieke rosacea verschijnselen maar meer acne rosacea en een chronische rode vurige plek op mijn kin. Heel vervelend en het had een grote impact op mijn zelfvertrouwen. Na antibioticakuren en bezoeken aan de Velthuiskliniek, wat allemaal niet hielp heb ik contact opgenomen met Rositta. Drie weken behandeld, intensief en spannend maar oh wat ben ik blij. Een gezonde, gladde rustige huid. Ik kan iedereen met deze huidproblemen Rositta aanbevelen. Het is een hele investering qua tijd en geld maar ik heb mijn zelfvertrouwen terug en dat is mij alles waard

 • Wat een uitkomst zou dit zijn voor velen. Een intensieve behandeling…. maar eindelijk resultaat!
  Fijn om dit te lezen. Ik ga het doorvertellen

 • Ben precies een jaar geleden bij rositta begonnen met behandeling voor rosacea . Ben zo blij dat ik die stap genomen heb, heb weer een gave huid en kan zo goed als alles weer eten ! Rositta is een topvrouw, ben haar elke dag dankbaar!!

 • Dermatoloog Wim Venema gaat een studie opstarten. We interviewen hem er binnenkort over.

 • Stephan, als je goed leest zijn er nog geen klinische studies (zie 2e alinea)….gelukkig hoeft dat ook niet altijd, het bewijst zichzelf!

 • Waar in de wetenschappelijke literatuur is haar methode beschreven? Ik kan helaas nergens iets vinden in PubMed.

 • Haha Monique, zo nauwkeurig was ik nu ook weer niet.. ik vergiste me want Corinne werd behandeld voor haar melasma, terwijl ik me meende te herinneren rosacae. Foutje dus!

 • Hoi Marianne, wat leuk dat je ons zo nauwkeurig volgt;-), ik zou alleen niet weten wie je bedoelt van de redactie. tenminste niet dermate recent dat wij ook al in contact waren met Rositta Kliniek. Ik zal je tweede vraag laten beantwoorden door de kliniek zelf.

 • Mijn hemel, wat een heftige behandeling, maar fijn dat het mogelijk werkt voor mensen die met dit probleem worstelen. Ik vraag me alleen af hoe en door wie vastgesteld wordt dat er sprake is van mijten? Ik meen begrepen te hebben dat er diverse andere variaties zijn van rosacea zoals bacterieën, of zelfs de gewone gesprongen adertjes, die natuurlijk makkelijk met laser weg te krijgen zijn.
  Was er niet onlangs een artikel over de behandeling van een van de redactie-dames (Corinne?) .. waarom heeft zij niet hiervoor gekozen?

 • Wat bijzonder en heerlijk voor de mensen die op deze manier geholpen kunnen worden. Het zou wel in het ziektekostenverzekeringspakket mogen. Dan kunnen nog meer mensen geholpen worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.