Voor het eerst brengt Rositta naar buiten hoe ze werkt...

04:18 - 02:35
luistertijd 04:18 - leestijd 02:35

Enkele maanden geleden was ik te gast bij de Rositta Kliniek in Assen om persoonlijk te kunnen zien wat Rositta Kayser doet met haar behandeling van ernstige rosacea. Ik schreef er toen dit artikel over.

Haar behandeling is zo uniek dat het zelfs de aandacht trok van dermatoloog Wim Venema die inmiddels een wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van haar aanpak heeft opgezet.

Rositta weet vrouwen en mannen van heel ernstige rosacea af te krijgen, en af te houden, en dat maakt het bijzonder. Zelfs na een jaar is vrijwel 90% nog klachtenvrij. De meeste mensen die bij haar komen zijn ten einde raad, omdat reguliere medische behandelingen zoals laser- en lichttherapie en antibiotica en dergelijke niet geholpen hebben.

Partner Dirk vertelde me toen al: ‘Rosacea heeft zo’n impact op je leven . ‘We maken hier echt ontladingen mee. Vrouwen die met elkaar staan te huilen. Van opluchting. Eindelijk, eindelijk…verlost van die eeuwig rode huid en dat altijd drukkende gevoel van binnenuit, alsof je wilt ontploffen. Een verstikkend huidgevoel.’

Uniek! Rositta toont voor het eerst hoe ze werkt…

Ik heb niet alleen met Rositta en Dirk gesproken, maar ook een uitgebreide videoreportage gemaakt met Sanne die onder behandeling is was. Hierin zie je volledig hoe ze te werk gaat. Deze bijzondere reportage laat ik je hieronder zien:

Wie is Rositta, wat is haar geheim?

Wat gebeurt hier nu feitelijk? Wat is het geheim van de 59-jarige Rositta die in 1994 als vluchtelinge vanuit Georgië naar Nederland kwam? Dertig jaar ervaring heeft ze inmiddels met de behandeling van deze nare huidziekte en de methode is proefondervindelijk ontstaan. Het is een mix van theoretische kennis over de huid die ze ooit leerde in Tbilisi, een speciale huidbewerkingstechniek & lotion en een niet nader te definiëren gave om mijt op te sporen – door kijken en voelen – in de huid. Demodex ja….de grootste boosdoener bij rosacea.

Hoe ze Demodex mijt te lijf gaat

Wat ze doet is eigenlijk de huid heel licht uitknijpen. Demodex mijt kun je met laser doden maar de eitjes dus niet en die verwijdert Rositta met haar methode. Ze prikt de huid eerst aan met een heel dun pennetje, nog net niet zo scherp als een injectienaald, en daarna duwt ze met haar vingers volgens een speciale techniek – niet geheel pijnloos – de eitjes eruit.

De strooptocht naar eitjes

Je denkt vaak, als de mijt dood is, zijn er ook geen eitjes meer, maar dat is niet waar. Vergelijk het maar met hoofdluis. De diertjes kunnen eruit zijn, maar die eitjes (neten) blijven achter en die moet je er heel zorgvuldig uit kammen. Kammen en nog eens kammen.

Is dit oldskool medisch handelen, van Rositta Kayser? Of is dit inderdaad het Ei van Columbus, omdat alleen maar smeren en antibiotica innemen niet afdoende is. Knijpen en nog eens knijpen. En elk dag de huid behandelen met haar speciale lotion, gebaseerd op een heel oud apothekersrecept aangevuld met extra antibacteriële en ontstekingsremmende stoffen.

In twee tot drie weken een nieuwe huid

Je krijgt eigenlijk in twee tot drie weken een nieuwe huid. Je ziet schilferingen, die ze niet mogen verwijderen. ‘Dat ontstaat zowel door het bewerken van de huid als door de lotion. De combinatie van  beide is noodzakelijk en maakt deze methode (de Rositta methode) succesvol. We behandelen bij het opstarten van de behandeling de wangen veelal om en om, zodat er een dag tussen zit voor herstel. Meestal zie je ‘s avonds al dat de ergste roodheid wegtrekt van de behandeling. De volledige behandeling duurt gemiddeld 16 tot 18 dagen.

Als jij contact wilt…

Wil jij meer weten over deze bijzondere behandeling? Neem dan contact op met Rositta Kliniek in Assen.

 

Lees ook