“Healthy skin is born from science”

08:31 - 05:06
luistertijd 08:31 - leestijd 05:06

Eva in gesprek met Ivana Veljkovic, PCA Skin vice president

BeautyJournaal stagiair Eva kreeg onlangs de kans om Ivana Veljkovic te interviewen. Ivana is productontwikkelaar en sinds enige tijd Vice President of Research & Development van het Amerikaanse huidverbeterende merk PCA Skin. Ze is binnen het bedrijf tevens verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van producten en het naleven van internationale regelgeving op het gebied van skin care. Ivana, van oorsprong afkomstig uit Servië, heeft een achtergrond als chemicus in de farmaceutische industrie, waar ze veelvuldig onderzoek heeft gedaan naar bioactieve moleculen. Deze kennis en kunde zet ze tegenwoordig in bij het ontwikkelen van effectieve skin care voor PCA.

Overgevlogen vanuit Amerika

Ivana Veljkovic was voor een training van PCA Skin professionals in Nederland, georganiseerd door Dermaesthetics in Bussum, speciaal overgevlogen vanuit Amerika. Voor Eva de perfecte gelegenheid om haar enkele vragen te stellen en meer te weten te komen over dit merk en het gezicht daarachter.

Op de Amerikaanse PCA Skin website valt te lezen ‘healthy skin is born from science’. Kan je dit uitleggen?

Laat ik eerst uitleggen wat een ‘healthy skin’ is… in de visie van PCA Skin betekent een gezonde huid de afwezigheid van huidziektes en huidproblemen. Een gezonde huid is een huid met een egale teint, een stralende glow, de afwezigheid van roodheid door irritatie, of droogtelijntjes door vochttekort. Omdat alle producten en behandelingen die bijdragen aan een gezonde huid bij PCA Skin ontstaan vanuit wetenschap en uitgebreid klinisch onderzoek, mag je dus gerust stellen dat een gezonde huid bij ons voortkomt uit wetenschap.

Lees ook: PCA Skin al 25 jaar top in huidverbetering!

Wat zijn je favoriete werkzame stoffen in skin care?

We gebruiken bij de behandelingen en producten van PCA Skin altijd ingrediënten die heel gericht het te behandelen huidprobleem aanpakken. Het gaat dus niet zozeer om mijn eigen favoriete werkzame stof, maar om de werkzame stoffen die de te behandelen huid nodig heeft. Alphahydroxy (AHA) zuur, salicylzuur (BHA) en recorcinol bijvoorbeeld, werken heel goed samen om de opstapeling van dode huidcellen te verminderen. Retinoiden, anti-oxidanten en polyphenolen combineren we in de formules van PCA Skin om de matte en beschadigde bovenste huidlagen te verwijderen, zodat er weer een zachte, stralende en vooral gezonde huid tevoorschijn komt.

Zijn er ook stoffen die je liever niet toepast? Bijvoorbeeld omdat ze omstreden zijn?

Al onze formules zijn vrij van synthetische geurstoffen, kleurstoffen en overige stoffen die de huid gevoelig kunnen maken. We gebruiken bovendien geen parabenen in de producten van PCA Skin. Ook niet de parabenen die wel zijn toegestaan door bijvoorbeeld de Amerikaanse FDA. Voor zonbeschermingsproducten vermijden we het gebruik van Oxibenzone, omdat dit een vrij controversiële zonnefilter is. We kiezen dan liever voor minerale ingrediënten, zoals zinkoxide. Een hele mooie en natuurlijke zonnefilter.

 

Het is ons opgevallen dat je vrijwel geen glycolzuur in de producten van PCA Skin aantreft, terwijl glycolzuur tegenwoordig wel een zeer populair ingrediënt is. Is dit een bewuste keuze?

Glycolzuur was jaren geleden een van de eerste alphahydroxy zuren die in skin care werd toegepast en dan in het bijzonder voor patiënten met acne. PCA Skin geeft de voorkeur aan melkzuur boven glycolzuur voor haar skin care, omdat het milder is voor de huid.

In meer algemene zin kan ik dan ook stellen dat we alle ingrediënten vermijden die agressief zijn voor de huid. Niet alleen glycolzuur.

Dit wordt beaamd door een van de deelnemers van de training: “PCA Skin is het meest vooruitstrevend op het gebied van onderzoek naar werkstoffen. Het merk gebruikt hele moderne technieken en fijne blends van werkstoffen, waardoor de producten en behandelingen heel veilig zijn en toch effectief. Ik kan mijn klanten daarmee resultaat bieden, zonder agressieve of irriterende producten en behandelingen.”

En ook model Irene van de Laar is fan van PCA; lees het artikel hier.

Dat brengt me tot een nieuwe vraag aan Ivana… Hoe vind je de juiste balans tussen mild en veilig, maar tegelijkertijd effectief?

We testen de werkzame stoffen in een nieuw te lanceren product altijd in verschillende percentages. Waarbij we uiteindelijk kiezen voor het percentage dat het meeste resultaat geeft, zonder dat het de veiligheid van de klant in gevaar brengt. Of een product oplevert dat agressief is en niet langer prettig in gebruik.

Dr. Ivana Veljkovic met haar rechterhand, Jelena Duric, export manager van Europa.

Over percentages gesproken… de kans is aanwezig dat de Europese Unie retinol in skin care uitsluitend nog toestaat in een percentage van 0,3% of minder. Welke consequentie heeft dit voor PCA Skin, gelet op het feit dat veel van de producten meer dan 0,3% retinol bevat? Neem alleen al de 6% retinol peeling…

Uiteraard houden we deze ontwikkelingen goed in de gaten. Het zou kunnen betekenen dat we onze productformuleringen op enig moment moeten aanpassen, om niet in strijd met de Europese regels en richtlijnen te opereren. Mocht retinol inderdaad alleen nog maar worden toegestaan in lage percentages, dan zullen we in het laboratorium opnieuw op zoek gaan naar de formules waar onze gebruikers het meeste bij zijn gebaat. Ook dan ontstaat een gezonde huid nog steeds vanuit wetenschap.

Op welk PCA Skin product ben je het meest trots?

Dat is zonder enige twijfel de Intensive Brightening Treatment, omdat we bij dit product voor het eerst de OmniSome technologie succesvol hebben toegepast. OmniSome is een aflevertechniek die het mogelijk maakt om de werkzame stoffen dieper in de huid te krijgen. De werkzame stoffen worden daarbij in laagjes ingekapseld, als de laagjes van een ui.

Daar waar bij traditionele aflevertechnieken de volledige inkapseling wordt geopend bij contact met de huid en in één klap de werkzame stof vrij komt, zorgt de OmniSome technologie ervoor dat alleen het buitenste laagje loslaat en de overige laagjes intact blijven en dieper in de huid kunnen doordringen. Op deze manier wordt de werkzame stof geleidelijker losgelaten in de huid en ontstaat een time-released effect tot wel tien uur lang. Dit leidt tot betere resultaten en minder irritatie door de gecontroleerde afgifte van de werkzame stof.

Bekijk ook het volgende filmpje:

 

Om tot de Intensive Brightening Treatment met OmniSome technologie te komen, hebben we als bedrijf en als productontwikkelaars een enorme leercurve doorgemaakt, tijdens onze zoektocht naar de juiste werkzame stoffen en onderlinge verhoudingen. Dat je na de productlancering je eigen product dan vermeld ziet in het Amerikaanse vakblad Journal of Drugs and Dermatology is natuurlijk de kers op de taart. De beloning voor lang en veel research.

Als je uit het gehele productaanbod van PCA Skin slechts één product zou mogen kiezen om aan te bevelen aan de lezers van BeautyJournaal… welke product zou dat dan zijn en waarom?

Daar hoef ik niet lang over na te denken… de Sheer Tint Broad Spectrum SPF 45. Een multifunctioneel product, aangezien het een moisturizer, zonbeschermer en teintverfraaier in een is.

Ook PCA expert Ahmet adviseert dit product voor een stralende huid in een handomdraai; lees het hier.

Als je nu een nieuw skin care product mocht ‘uitvinden’… wat zou het dan zijn en waarom?

Wat een mooie vraag. Als ik out-of-the-box en zonder beperkingen iets mag kiezen, dan zou ik een product willen ontwikkelen dat voor 100% in staat is om melanoom tegen te gaan en daarmee veel mensenlevens te redden. Melanoom is helaas nog steeds de meest dodelijke vorm van huidkanker, waar eigenlijk geen remedie tegen bestaat. Melanoom uit de wereld helpen door goede skin care, zou voor mij een droom zijn die uitkomt.

Deze informatie behoort tot het merkendossier van PCA Skin. Lees in het merkendossier nog meer over de fantastische producten en behandelingen van dit Amerikaanse huidverbeteringsmerk.

 

Lees ook