De feiten en fabels op een rij

04:20 - 02:36
luistertijd 04:20 - leestijd 02:36

Alles wat je moet weten over gezichtsolie. Top-5 tips!

Van hydrateren tot verzachten… gezichtsolie is een effectief skin care product voor het mooier maken van je huid. “Olie gaat ontstekingen tegen, is anti-bacterieel en anti-schimmels. Plus, olie bevat antioxidanten, biedt verlichting bij huidirritaties, hydrateert de huid met omega 6 en 9 vetzuren, brengt de pH-waarde van de huid weer in balans en versterkt de celdeling en elasticiteit van de huid,” vertelt cosmetisch arts Kat Rudu over deze alleskunner. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke olie te kiezen.

Een goede olie bevat anti-oxidanten, omega vetzuren en een pH balancerende formule

Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over hoe je een gezichtsolie precies gebruikt, voor welke huidtypen olie geschikt is, welke olie je moet toepassen bij welk huidprobleem, en of je een olie het hele jaar door gebruikt of alleen wanneer de sneeuwvlokken uit de lucht vallen. Daarom zetten we de in dit artikel de top-5 tips en aandachtspunten voor je op een rij.

Niet alle gezichtsolie is hetzelfde

En daarom is het belangrijk dat je weet welk huidprobleem je precies wilt aanpakken, voordat je een olie aanschaft. Wil je je teint verhelderen? Kies dan voor een olie met citroen. “Of kies voor amandelolie. Dit wordt goed door de huid opgenomen en is rijk aan Vitamine A, D en E en linolzuur,” aldus Kat Rudu.

Wil je juist een zachtere, fijnere huidstructuur, probeer dan eens rozenbottelolie. “Deze olie is rijk aan essentiële vetzuren en antioxidanten, waardoor het de huid verzacht en de elasticiteit van de huid verbetert,” legt Kat Rudu uit.

Voor huidgenezing is tamanu olie een aanrader, aangezien deze olie 10 verschillende soorten actieve moleculen bevat, die de huidstructuur van binnenuit opnieuw opbouwen. Kat Rudu: “De bevolking van Polynesië en Zuid-Oost Azië gebruikt deze olie al eeuwenlang als een elixir voor een verscheidenheid aan huidproblemen.”

Leestip: In dit artikel bespreekt Monique haar favoriete huidolies.

Heb je een vette huid? Let dan goed op welke gezichtsolie je gebruikt

 Je zou het wellicht niet verwachten, maar gezichtsolie is juist goed voor een vette huid, aangezien het de talgproductie weer in balans kan brengen. Ook hierbij geldt… je moet dan wel weten welke olie te kiezen. Kat Rudu adviseert je om in dit geval te gaan voor: argan olie, avocado olie, rozenbottel olie, lavendel olie, tea tree olie, amandel olie en jojoba olie.

Heb jij juist een geïrriteerde huid (denk aan: eczeem of dermatitis), gebruik dan lavendel olie, die van nature antiseptisch is. Of kies rozenbottel- of lijnzaadolie, beiden perfect voor het verzachten van een gestreste huid, aldus Kat Kudu.

The right and the wrong way…

Kat Rudu licht toe dat een gezichtsolie verhelderend en hydraterend werkt, mits je weet hoe je de olie op de juiste manier toepast. En waar. “Breng olie altijd met je vingertoppen op je gezicht aan. Lichtjes aankloppen en vooral niet te hard wrijven. Door de wrijving en warmte die dan ontstaan, kan de olie te snel en te diep in de huid terecht komen, waardoor een reactie ontstaat.”

De juiste volgorde voor het optimale effect

“Bij het gebruiken van een olie is het verstandig om he huid eerst goed te exfoliëren,” vertelt Kat Rudu. Op deze manier verwijder je de dode huidcellen, waardoor de olie beter in staat is om door te dringen in de huid.

Klik hier voor tips van Alpha-H voor het exfoliëren van je huid.

Gebruik bij voorkeur ook een serum onder de olie. “Serums bieden een goede hydratatie, die vervolgens door de olie als het ware in de huid wordt ingesloten.”

Mix een gezichtsolie met je favoriete foundation

Hoewel gezichtsolie over het algemeen wordt gezien als een product voor de koude wintermaanden, komt het juist ook goed van pas bij warm weer. Tip van Kat: “Mix een gezichtsolie met je favoriete foundation, voor een dewy glow.” Een paar druppeltjes zijn vaak al voldoende. Ga voor glowy, niet voor greasy.

 

Bron

Lees ook