Biosensoren in de huid monitoren je gezondheid

04:06 - 02:27
luistertijd 04:06 - leestijd 02:27

Licht in je hoofd? Tijd om je tattoo te checken!

Harvard en MIT-onderzoekers hebben ‘smart tattoo ink’ ontwikkeld. Dit is intelligente tattoo inkt die in staat is om je gezondheid te controleren. Doordat de tattoo van kleur verandert, weet jij of je bijvoorbeeld uitgedroogd bent, of weet een diabetespatiënt het als zijn bloedsuiker stijgt. Wordt je licht in je hoofd? Dan is het tijd om te tattoo te checken.

Het onderzoek is uitgevoerd door twee postdoctorale medewerkers van de Harvard Medische School en werd geleid door Katia Vega. Ze hebben bio sensitieve inkt samengebracht met traditionele tattoo art om op deze manier de beperkingen van huidige biomedische monitorings apparaten te verbeteren.

Biosensoren in de huid

Ali Yetisen licht toe: “We zaten te denken: nieuwe technologieën… wat is de volgende generatie na de elektronische apparaten die we nu hebben? En zo zijn we op het idee gekomen om biosensoren in de huid te laten opnemen.”

Een nadeel van de huidige monitorings apparaten is dat ze niet perfect in het lichaam te integreren vallen, aldus Yetisen. Korte levensduur van de batterij is ook een probleem dat moet worden aangepakt, maar ook de behoefte aan een draadloze verbinding met het lichaam. Deze problemen behoren tot het verleden met de nieuwe bio sensitieve tattoo inkt.

Verdere verfijning nodig

Nan Jiang is een postdoctorale medewerker aan de Harvard Medische School en Brighams’ vrouwen ziekenhuis. Zij geeft aan dat verdere verfijning nodig is om te komen tot een medisch product, zoals stabiliserende inkt zodat de ontwerpen niet vervagen of verspreiden in het omliggende huidweefsel.

Deze nieuw tattoo inkt verandert van kleur wanneer er in het lichaam iets aan de hand is. De tot nu toe ontwikkelde inkt verandert bijvoorbeeld van groen naar bruin wanneer de glucoseconcentratie in het bloed toeneemt. Ook heeft het team een groene inkt ontwikkeld, die te zien is onder blauw licht, die intenser wordt wanneer de natriumconcentratie in het bloed stijgt. Dit is een indicatie voor uitdroging, ofwel vochttekort.

Proeven met varkenshuid

De onderzoekers hebben delen van varkenshuid getatoeëerd en genoteerd hoe deze tattoos van kleur of intensiteit veranderden als reactie op verschillende zogenaamde ‘biomarkers’.

Jiang en Yetisen geven aan dat de toepassing van de biologisch gevoelige inkt heel breed kunnen zijn. De inkt kan worden gebruikt voor langdurige tattoos bij chronische aandoeningen, maar ook in tijdelijke designs voor kortere duur. De inkt kan zelfs onzichtbaar worden gemaakt, deze kan dan alleen worden gezien onder speciaal licht. Dit licht kan iets simpels zijn, zoals het licht van je smartphone.

Toepassing in combinatie met een app

Yetisen heeft al een app ontwikkeld die een foto van een sensor kan analyseren en kwantitatieve diagnostische resultaten kan genereren. Patiënten met serieuze gezondheidsproblemen zijn uiteraard de meest voor de hand liggende doelgroep, maar de technologie kan ook gebruikt worden bij astronauten. Waarbij een voortdurende gezondheidscontrole is gewenst.

Inspiratie en discussie

Jiang vertelt dat het doel van het project is om artiesten en wetenschappers te inspireren om na te denken over de mogelijkheden van deze technologie, maar ook om discussies over de ethische aspecten te stimuleren. Zoals de bereidheid van de mensen om hun gezondheid te laten weergeven op een plaats op de huid waar iedereen het kan zien.

“Het doel van dit werk is om de verbeelding van biotechnologen in de wereld te brengen en publieke steun voor dergelijke inspanning te stimuleren” zegt Jiang. “Het vraagstuk over de manier waarop deze technologie ons leven beïnvloedt, is wellicht net zo belangrijk als het ontwerp van de moleculaire sensoren die patiënten op een dag op hun huid mee zullen dragen.”

Meer lezen over innovaties?

 

Lees ook