Where beauty meets electronics

03:03 - 01:50
luistertijd 03:03 - leestijd 01:50

L’Oréal lanceert slimme pleister: My UV Patch

Beautygigant L’Oréal heeft onlangs zijn intrede gedaan in de wereld van elektronica met de lancering van zijn eerste slimme skin patch, die kleiner is dan een gewone pleister. Deze speciale zonnepleister gebruikt een sensor om de UV-straling op te huid te analyseren.

Hulp bij het kiezen van de juiste zonbescherming

De ultradunne My UV Patch helpt consumenten om blootstelling aan UV-straling te meten en is ontworpen om de gebruiker te helpen bij het kiezen van de juiste zonbescherming, gebaseerd op het huidtype van de gebruiker. De My UV Patch werd voor het eerst gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) 2016 in Las Vegas onder de vlag van La Roche-Posay, een van de merken van moederbedrijf L’Oréal.

“De technologie achter deze slimme pleister kan een fundamentele verandering betekenen van de manier waarop we blootstelling van de huid aan diverse externe factoren monitoren, zoals UV-straling,” zegt Guive Balooch, Vice President Research & Innovation bij L’Oréal.

Nauwkeurige meting

“Eerdere technologieën waren alleen in staat de hoeveelheid UV-straling per uur weer te geven. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen consumenten hun blootstelling aan de zon veel nauwkeuriger meten. En dat met een ultradunne pleister,” aldus Balooch.

Hoe werkt het?

Het product bevat een lichtgevoelige blauwe kleurstof (de zogenaamde ‘dosimeter’) die van kleur verandert bij blootstelling aan UV-licht. Op deze manier weet de consument dat het nodig is zonbescherming te gebruiken. De slimme pleister wordt in 16 landen gelanceerd en komt deze zomer naar Europa. De pleister zal gratis worden aangeboden, aangezien L’Oréal zich tot doel heeft gesteld om huidkanker door zonneschade te tackelen.

Speciale app voor nog meer slimheid

De zonnepleister bevat een sensor die in verbinding staat met een app (My UV Patch van La Roche-Posay, beschikbaar voor Android en iOS). Deze app meet zowel de plaatselijke UV-straling als de cumulatieve (opgetelde) UV-straling gedurende enkele uren, of zelfs dagen.

Om de analyse zo nauwkeurig mogelijk te maken, adviseert L’Oréal om de waterproof zonnepleister op de rug van de hand te dragen, met een maximum van vijf dagen. Na deze periode kan de pleister van ongeveer 2,5 vierkante centimeter met een dikte van 50 micrometer gewoon worden weggegooid.

Samenwerking met elektronicabedrijf MC10

De My UV Patch is ontwikkeld door een team van 25 wetenschappers en onderzoekers afkomstig uit diverse steden (waaronder New York, Parijs en Singapore), in samenwerking met elektronicabedrijf MC10. Dit bedrijf heeft een zeer ruime ervaring met sensoren en slimme biometrische innovaties, vooral in de gezondheidssector. Volgens Scott Pomerantz, president bij MC10, is het partnerschap met L’Oréal een schitterende mogelijkheid om de toepassing van elektronica in de beauty industrie voet aan de grond te laten krijgen en verder door te ontwikkelen.

Bron

Lees ook