Mild voor de oogjes, maar ook voor je haar?

05:07 - 03:04
luistertijd 05:07 - leestijd 03:04

Een lezeres stelde ons onlangs de volgende vraag:

Is baby shampoo, bijvoorbeeld van Zwitsal of Johnson’s, een milde en sulfaatvrije optie voor volwassenen met dun of fijn haar die weinig stylingproducten gebruiken? En daarmee een geschikt en gunstig geprijsd alternatief voor vaak wat duurdere low-poo producten? Of is baby shampoo juist agressief voor je haar, doordat de pH-waarde is aangepast om baby oogjes niet te irriteren?

Een heleboel vragen tegelijk. Laten we eerst eens bekijken wat er precies in baby shampoo zit. Bijvoorbeeld in de baby shampoo van Johnson & Johnson.

Water, PEG-80 Sorbitan Laurate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Trideceth Sulfate, PEG-150 Distearate, Phenoxyethanol, Glycerin, Citric Acid, Fragrance, Sodium Benzoate, Tetrasodium EDTA, Polyquaternium-10, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Potassium Acrylates Copolymer, Yellow 6, Yellow 10.

Het zal je waarschijnlijk meteen opvallen dat deze INCI er anders uitziet dan de gemiddelde ‘grote-mensen-shampoo’. Dat heeft er mee te maken dat de meeste shampoos voor volwassenen schuimmiddelen, zoals SLS en SLES, bevatten. Dit zijn anionische stoffen, hetgeen betekent dat ze een negatieve lading hebben, goed opschuimen en ook goed ontvetten, maar helaas voor sommigen ook irritatie opleveren.

Meer over deze schuimmiddelen lees je hier.

Mildere schuimmiddelen

In baby shampoo worden deze schuimmiddelen vaak vervangen door een milder alternatief. Op de INCI hierboven zie je naast water het non-ionische middel PEG-80 Sorbitan Laurate. Dit reinigingsmiddel heeft een neutrale lading, schuimt een stuk minder en reinigt ook minder goed. Het is daarentegen wel milder voor de (baby) huid.

Op de INCI vind je ook Cocamidopropyl Betaine, een reiniger en ‘foam booster’, die zowel wordt toegepast in baby shampoo als in shampoo voor volwassenen. Het wordt verkregen uit kokosolie en is daarmee ook een ingrediënt dat je regelmatig aantreft in natuurlijke haarproducten.

Meer weten over milde schuimmiddelen? Lees dan dit artikel.

Naast schuim- ook bindmiddel

Verder op de INCI komen we PEG-150 Distearate tegen. Ook dit is een non-ionisch ingrediënt, maar dit ingrediënt draagt weinig bij aan het reinigen van het haar. Het zorgt er vooral voor dat de diverse ingrediënten één geheel vormen en maakt de formule wat dikker.

Sulfaatvrij! Of toch niet?

Op de INCI staat ook nog Sodium Trideceth Sulfaat. He… wacht eens even? Baby shampoo is toch altijd sulfaatvrij? Het antwoord luidt: ja en nee. De term ‘sulfaatvrij’ betekent eigenlijk ‘vrij van SLS, SLES’ etc. Het wil niet zeggen dat er geen enkele sulfaatvariant op de INCI staat. Sodium Trideceth Sulfaat is bijvoorbeeld een hele milde en non-ionische sulfaat.

Ruggengraat van de formule

Bovengenoemde vier ingredienten vormen de ruggengraat van de formule. Natuurlijk bevat de baby shampoo ook nog conserveringsmiddelen, kleurstoffen en geurstoffen. Net als een klein beetje Polyquarternium-10, een polymeer die een verzorgend effect heeft, maar het bij lange na niet haalt bij een conditioner.

One more thing…

De Johnson’s baby shampoo bevat ook Sodium Hydroxide (NaOH), een verschrikkelijk stofje dat in staat is door de huid heen te branden. Je vraagt je vast af wat dit in baby shampoo doet…

NaOH is erg basisch, hetgeen betekent dat het een hoge pH-waarde heeft. Je kunt NaOH gebruiken om de pH-waarde van een product aan te passen. Wanneer je dit doet, dan neutraliseert de stof zich (scheikundig bekeken: de Na reageert met zijn eigen OH) en heft hij zich als het ware op. Ondanks dat je NaOH wel op de INCI aantreft, vind je hem dus niet meer in de shampoo terug.

pH-waarde 7 voor baby oogjes

De meeste baby shampoos hebben een pH van 7. Deze waarde komt in de buurt van de pH-waarde van tranen, waardoor de shampoo je ogen niet irriteert. Maar is een shampoo die voornamelijk is afgestemd om de pH van ogen wel goed voor je haar? Een terechte vraag.

Veel mensen denken dat baby shampoo niet goed is voor je haar, omdat het je haar stroef laat aanvoelen. Dat klopt, maar dat heeft niet te maken met wat er in baby shampoo zit. Het heeft te maken met wat er juist niet in zit.

Reiniging, geen verzorging

Zoals hierboven uitgelegd, bevat baby shampoo vooral milde reinigingsmiddelen. Je treft in baby shampoo geen verzorging aan, zoals effectieve moisturizers of siliconen die je haar van een voedende coating voorzien, zodat het weer zacht en glad aanvoelt.

Bottom line: het feit dat baby shampoo je haar stug maakt, betekent niet dat het slecht is voor je haar. Het is vooral het gebrek aan moisturizers dat deze stugheid geeft. Een goede conditioner kan dit eventueel aanvullen.

Shop Johnson’s baby shampoo hier online

https://www.bol.com/nl/p/3-x-750-ml-johnsons-baby-shampoo/9200000061584812/?Referrer=ADVNLGOO002050-G-39487058529-S-274085911665-9200000061584812&gclid=EAIaIQobChMI3O6d7Oz-1AIVFTPTCh3OtwbjEAQYBSABEgJ6B_D_BwE

 

Bron: TheBeautyBrains

Lees ook