Over groeihormonen, seksuele opgewondenheid en bruxisme

01:33 - 00:55
luistertijd 01:33 - leestijd 00:55

Dit gebeurt er met je lichaam in je slaap: 9 fascinerende feiten!

Wist je dat je zo’n 4 tot 6 dromen per nacht hebt? Omgerekend is dat 2000 dromen per jaar. Het jammere is dat je gemiddeld genomen 80% van je dromen alweer vergeten bent bij het ontwaken. Iets tastbaarder en minder mysterieus is wat er met je lichaam gebeurt in je slaap. En wist je dat je spieren volledig verlamd zijn tijdens je REM-slaap?  Of dat je lichaam het humaan groeihormoon HGH aanmaakt, dat ervoor zorgt dat spieren, botten en weefsels weer aansterken en herstellen? Ook je celvernieuwing draait op volle toeren door dit hormoon.

Een ander bijzonder fenomeen dat optreedt in je slaap is ‘bruxisme’, beter bekend als tandenknarsen. Dit wordt veelal veroorzaakt door stress en spanning, of door een asymmetrisch gebit. Wordt jij vaak wakker met een onverklaarbare (spier-) pijn in je kaken, dan is de kans vrij groot dat je ’s nachts aan het tandenknarsen bent geweest. En nog zo’n fascinerend weetje… zowel mannen als vrouwen zijn tijdens de REM-slaap (die zo’n 60 tot 90 minuten duurt) seksueel opgewonden.

In het volgende filmpje van het online platform Bright Side worden al deze fascinerende feiten op een rij gezet:

Meer artikelen om slaperig van te worden:

Lees ook