En heeft je lichaamstemperatuur hier invloed op?

06:36 - 03:57
luistertijd 06:36 - leestijd 03:57

Nachtcrèmes zouden ’s nachts beter werken omdat de huid de werkzame stoffen beter opneemt als je slaapt. Maar klopt dat wel? Een aantal feiten op een rij.

Huid droogt uit door slaapgebrek

Om te beginnen staat het vast dat slaap heel goed is voor de huid. Gebrek aan slaap kan de barrièrefunctie van de huid beschadigen, waardoor de huid meer vocht verliest. Je huid droogt dus uit door slaapgebrek. Daarnaast kun je, doordat de barrièrefunctie afneemt, last krijgen van eczeem, psoriasis en andere huidkwalen.

Het orthosympatische en het parasympathise zenuwstelsel

Tijdens de slaap heeft het lichaam de tijd om zichzelf te herstellen en repareren. Overdag is in ons lichaam het orthosympathische zenuwstelsel in controle, en dit zenuwstelsel houdt de bloedstroom zoveel mogelijk in het centrum van ons lijf. ’s Nachts neemt het parasympatische zenuwstelsel de regie over, waardoor het bloed meer aan de oppervlakte van ons lichaam gaat stromen. Theoretisch is dit het moment waarop de huid meer collageen gaat produceren. Daarnaast zijn ’s nachts de nieren actiever, waardoor er meer vocht wordt afgevoerd en bijvoorbeeld opgezwollen ogen worden voorkomen. Slaap is dus heel goed voor de huid.

Warmere huid, verhoogde bloedtoevoer

De huid wordt ‘s nachts ook warmer. Uit onderzoek is gebleken dat ’s nachts de bloedtoevoer naar de huid toeneemt en daarmee stijgt ook de temperatuur van de huid. Ongeveer een uur nadat we in slaap zijn gevallen begint dit proces, nog eens twee uur later wordt de temperatuur weer normaal. Je moet dus op z’n minst drie uur achtereen slapen.

Maar neem je door die verhoogde temperatuur de ingrediënten uit een nachtcrème beter op?

Daarvoor moeten we naar twee dingen kijken: hoe goed gaan de werkzame stoffen door de buitenste huidlagen heen om bij de bloedstroom te komen en hoe goed worden die stoffen door de bloedstroom opgenomen als ze eenmaal door de buitenste huidlagen heen zijn gedrongen.

Absorbeert de bloedstroom werkzame stoffen?

Voor zover we weten is er nog geen onderzoek gedaan naar hoe goed de bloedstroom cosmetische ingrediënten absorbeert. Er is echter wel veel onderzoek gedaan naar hoe medicijnen die op de huid gesmeerd moeten worden geabsorbeerd worden.

Alleen geschikt voor stoffen waarvan dat ook de bedoeling is….

Zo blijkt uit een bepaald onderzoek dat lichamelijke beweging, zoals sporten, er voor zorgt dat de nicotine uit nicotinepleisters beter wordt opgenomen in de bloedbaan. Volgens de onderzoekers komt dit doordat het bloed door het sporten meer aan de oppervlakte van de huid, waar de pleister is geplakt, gaat stromen. We kunnen dus stellen dat werkzame stoffen in crèmes, die ontworpen zijn om opgenomen te worden door het bloed, beter opgenomen worden als de bloedstroom in de huid toeneemt. Maar dat geldt alleen voor die stoffen die daarvoor zijn ontworpen. Ingrediënten die niet door de huid dringen gaan dat niet ineens doen als de bloedstroom in de huid toeneemt.

Worden de werkzame stoffen beter opgenomen als de huid warmer is?

Er is onderzoek gedaan naar het effect van warmte op de plek waar insuline was ingespoten.  Het spul was geïnjecteerd, en daarom was het al door de huid heen. De toegevoegde warmte bleek er niet voor te zorgen dat de insuline sneller werd opgenomen. De toegevoegde warmte in het onderzoek was heviger dan de geringe toename in temperatuur die ’s nachts plaatsvindt door de toegenomen bloedstroom in de huid. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de toegenomen temperatuur van de huid ervoor zorgt dat werkzame stoffen uit een crème beter worden opgenomen.

Heeft nachtcrème wel zin dan?

Heeft het dan wel zin om nachtcrème te gebruiken? Er is geen bewijs dat de huid crèmes ’s nachts beter opneemt als je slaapt.

Maar toch heeft het wel degelijk zin om ’s nachts een crème te gebruiken. Een aantal werkzame stoffen in crèmes maken je huid gevoeliger voor de zon. Je kunt natuurlijk een factor over de crème aanbrengen, maar je kunt hem ook ’s nachts aanbrengen.

Ideaal voor lichtgevoelige stoffen

Stoffen die je huid gevoelig maken voor de zon zijn onder meer AHA’s, zoals melkzuur en glycolzuur, benzoylperoxide, een middel dat pukkels uitdroogt, beta-hydroxyzuren, zoals salicylzuur en hydrochinon, dat wordt gebruikt om de huid te bleken, en retinol. Ook sommige natuurlijke stoffen, zoals citrusolie, pepermuntolie en lavendel kunnen ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt voor de zon.

Het oog wil ook wat

En dan zijn er natuurlijk ook nog stoffen die er zodanig uitzien dat je er overdag niet mee rond wil lopen. Zo zal niemand overdag een dikke, vette crème op het gezicht willen smeren, maar vinden velen het niet erg om te slapen met een dikke laag vochtherstellende crème of een hydraterend masker.

P aula Begoun vindt het onzin

De Amerikaanse cosmeticadeskundige Paula Begoun, bekend van Paula’s Choice, stelt dat nachtcrème grotendeels onzin is. Het enige verschil tussen dag- en nachtcrème is volgens haar dat dagcrème een zonnefactor hoort te hebben. In Nederland is cosmetisch onderzoeker Jetske Ultee dezelfde mening toegedaan.

“Medewerkers van de parfumerie zullen je vertellen dat de huid ’s nachts andere werkzame stoffen nodig heeft”, zo legt Begoun uit. “Er is echter totaal geen onderzoek gedaan naar welke stoffen dat dan zouden moeten zijn.  De huid herstelt zichzelf en produceert dag en nacht nieuwe huidcellen. Of het nou dag of nacht is, je huid kan alle goede stoffen gebruiken die hij kan krijgen. Het is zonde om die goede stoffen alleen ’s nachts aan te brengen.”

Kortom: je huid verandert ’s nachts een beetje en slaap is sowieso goed voor je huid. Maar dat bewijst niet dat nachtcrèmes extra werkzaam zouden zijn. Wel kun je ’s nachts werkzame stoffen op je huid smeren waar je overdag last van zou hebben.

Het BeautyJournaal team deelt deze laatste mening (over welk type stof je ’s nachts smeert), lees dat artikel hier nog maar eens. Wij vinden de werkelijkheid genuanceerder.

Bron

Lees ook