shop Davines Your Hair Assistant Blowdry Primer Spray Davines Blowdry Primer Anti-Humidity and Bodifying Tonic is verrukkelijk voor fijn haar. Bekijken Onderzoekers claimen bewijs te hebben dat het zogenaamde schoonheidsslaapje echt bestaat. Hiervoor heeft een team van het departement voor klinische neurowetenschappen van het Karolinksi Instituut in Zweden een groep gewone mensen foto’s laten zien […]

01:37 - 00:58
luistertijd 01:37 - leestijd 00:58

Onderzoekers claimen bewijs te hebben dat het zogenaamde schoonheidsslaapje echt bestaat. Hiervoor heeft een team van het departement voor klinische neurowetenschappen van het Karolinksi Instituut in Zweden een groep gewone mensen foto’s laten zien van vrijwilligers die slaaptekort hadden. De gezichten van deze mensen werden als minder gezond beoordeeld dan de gezichten van een testgroep die wel voldoende slaap kreeg.

Volgens de krant The Independent dat het artikel vandaag publiceerde is dit nu handig bewijs om pubers te overreden meer te gaan slapen, maar het zou een bom onder de cosmetica industrie zijn, dat immers met dure beloften eeuwige schoonheid  belooft.

‘Als je er gezond en aantrekkelijk wilt uitzien, is een goede nachtrust een prima middel en nog goedkoop ook,’ zo stelt onderzoeker John Axelsson vast. Hoewel de verschillen tussen de vermoeide en de uitgeslapen gezichten minimaal waren, pikten de vrijwilligers de uitgeruste personen er onbewust toch snel uit. ‘Het gaat maar om kleine signalen, maar als je een gezicht een paar seconden bestudeert, kun je er instinctief toch uit opmaken hoe het met de fitheid van een persoon is gesteld.’

Volgens dr. Axelsson veroorzaakt slaaptekort allerlei fysiologische veranderingen die snel in het gezicht zichtbaar worden. Het immuunsysteem raakt ontregeld, wat het risico van infecties vergroot. Verder raakt de suiker(glucose)huishouding verstoort en verhoogt de bloeddruk.

Uit het onderzoek blijkt ook duidelijk een relatie tussen een uitgeruste uitstraling en aantrekkelijkheid. Het onderzoek wordt deze maand ook in de British Medical Journal gepubliceerd.

Lees ook