Zelf smeren of laten behandelen?

04:15 - 02:33
luistertijd 04:15 - leestijd 02:33

Striae of stretch marks: hoe behandel je ze het beste?

Striae, ofwel stretch marks: striemen… een ontsierend probleem waar veel mensen zich voor schamen. Toch is er eigenlijk niets abnormaals aan striae. Onderzoek toont namelijk aan dat 90% van de zwangere vrouwen, 70% van de tienermeiden en 40% van de tienerjongens last hebben van beschadigd collageen elastine in de huid, wat zich uit in strepen en groeven in de huid. Deze beschadigingen ontstaan wanneer de huid te snel uitrekt (vandaar de Engelse naam ‘stretch marks’), tijdens bijvoorbeeld zwangerschap op een groeispurt in de pubertijd. Hoe jonger je bent, hoe gevoeliger je huid ervoor is.

Is smeren voldoende?

Hoewel striae dus een veel voorkomend verschijnsel is, is het voor velen maar lastig om er mee te leren leven. Vooral wanneer de strepen in de huid prominent aanwezig zijn, of een afwijkende kleur hebben. Het ligt dan natuurlijk voor de hand om dan je toevlucht te nemen tot het scala aan striae crèmes en oliën die beloven striae te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. In werkelijkheid worden deze claims niet waargemaakt. De crèmes en oliën kunnen alleen het uiterlijk van striae iets ‘verzachten’. Cosmetisch dermatoloog Dr. Paul Jarrod Frank legt uit waarom: “Striae is net als een acne litteken. De diepte van het litteken gaat verder de huid in dan tot waar crème überhaupt kan doordringen. Dat betekent dat je striae nooit volledig topisch kunt aanpakken.”

Professionele behandeling van striae

Gelukkig bestaan er bij de dermatoloog professionele behandelingen van striae, waarmee je de littekens kunt minimaliseren en in sommige gevallen helemaal kunt laten verdwijnen. Wel is het van belang er vroegtijdig bij te zijn. Dr. Frank: “Voor striae geldt echt: hoe eerder, hoe beter. Met ieder jaar dat voorbij gaat, zullen de resultaten van de behandeling teruglopen.”

Striae is het beste behandelbaar wanneer de littekens nog rood en ontstoken zijn; dit wordt striae rubra genoemd. Ze liggen dan ook nog wat hoger op de huid. “In dit stadium is de kans vrijwel 90% dat je de striae weer onder controle krijgt met een professionele behandeling,” aldus Dr. Frank.

Voor deze ‘rode’ striae adviseert Dr. Frank een vasculaire laserbehandeling: “De laser vernietigt het bloedvat die de ontsteking en roodheid veroorzaakt.” Los van een lichte gevoeligheid in het behandelde gebied, heeft deze behandeling geen ‘downtime’ en vallen na 3 tot 5 behandelingen gemiddelde genomen de eerste resultaten waar te nemen.

Fraxel laser bij ‘ouder’ striae

Wanneer je striae littekens al wat ouder zijn (meestal zijn ze dan wit/zilver van kleur in plaats van rood, dit wordt striae alba genoemd), is de Fraxel laser een betere oplossing. Het heeft in dit stadium geen zin meer om de bloedvaten aan te pakken; de Fraxel richt zich vooral op huidvernieuwing van het te behandelen gebied.

Houd rekening met enkele dagen van roodheid na deze behandeling. Na 3 tot 5 behandelingen zal de striae zo’n 40 tot 70% zijn afgenomen.

Behandeling van de donkere huid

Het is algemeen bekend dat laser de beste resultaten geeft bij een lichtere huid. Daarom is microneedling een veel betere optie voor de donkere huidtypes.

“De donkere huid is in het algemeen minder gevoelig voor striae, omdat hij van nature elastischer is,” legt Dr. Frank uit. “Heb je toch striae, dan is microneedling een goed alternatief voor laser. Net als bij laser stimuleer je met microneedling het huidweefsel om collageen en nieuwe weefsel aan te maken. Je zet het lichaam aan het werk om zichzelf te herstellen.” En net als bij laser, kan deze behandeling maandelijks worden uitgevoerd, met enige roodheid als bijwerking.

Bron

Tot slot nog enkele leestips

Klik hier voor de review die Su schreef over de verzorgende olie van Eucerin bij striemen. Su zag pas écht resultaat toen zij de olie combineerde met het gebruik van haar dermaroller. Meer weten over de Fraxel laser en striae? Klik dan hier.

Lees ook