Ze zijn onschuldig, maar risico op huidkanker is aanwezig

04:42 - 02:49
luistertijd 04:42 - leestijd 02:49

Wat iris vlekken vertellen over jouw UV-schade

Er is recent onderzoek gedaan naar iris vlekken of oogsproeten door het tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science. Uit dit onderzoek kwam nieuwe informatie en inzichten over waarom jouw vriendin deze sproeten misschien wel heeft, maar jij niet.

60% van de bevolking heeft iris vlekken

De iris vlekken of oogsproeten, die bij ongeveer 60% van de bevolking voorkomen, zijn clusters van abnormale melanocyten (deze zorgen dat de huid donkerder van kleur wordt) die op de oppervlakte van de iris zitten. Deskundige vermoeden dat, net zoals bij sproeten op de huid, deze oogsproeten zich ontwikkelen als reactie op blootstelling aan de zon. Teveel in de zon zitten zorgt er dus voor dat deze sproeten zich ontwikkelen.

Hyper-gepigmenteerde vlekken gekoppeld aan een levenslange ophoping van zonlicht

Onderzoeksauteur Christop Schwab schreef in een email naar Health “In dermatologie, is de verschijning van hyper-gepigmenteerde vlekken gekoppeld aan een levenslange ophoping van zonlicht. Wij denken dat de manier van het ontstaan en vormen van de iris sproeten hier gelijk aan is.”

Onderzoek met meer dan 600 deelnemers

Nu is het fijn om te weten of dit ook echt klopt. Daarom heeft Dr. Schwab, die een oogarts is aan de medische universiteit van Graz is Oostenrijk, een team gevormd. Samen met andere oogartsen en dermatologen hebben ze de huid en ogen van meer dan 600 mensen onderzocht. De patiënten hebben ook laten weten hoe vaak ze worden blootgesteld aan de zon, het aantal keer dat ze zijn verbrand en hun zonnebrand gebruik.

Zesenzeventig procent van de deelnemers bezat ten minste één oogsproet; en deze mensen hadden meerdere dingen gemeen. De meeste waren ouder dan de kandidaten zonder oogsproeten, waren vaker verbrand geweest, hebben een zon-beschadigde huid en hebben ouderdomsvlekken (ook wel zonnevlekken of actinische lentigines genoemd). Aan de hand van deze ontdekking hebben de onderzoeker geschreven dat deze bevindingen “lijken aan te duiden dat iris vlekken wijzen op een hoge cumulatieve dosis van blootstelling aan de zon. “

Meer oogsproeten bij buitenmensen

Wat ook opvallend was voor de onderzoekers is dat de oogsproeten meer voorkwamen bij de deelnemers van het onderzoek, dan bij de gewone bevolking. Dit zou kunnen komen doordat de patiënten tijdens hun wekelijkse zwemsessie werden gevraagd om mee te doen aan het onderzoek. En dus bedachten de onderzoekers dat de deelnemers waarschijnlijk een outdoor lifestyle hebben, juist omdat ze in het buitenzwembad werden geselecteerd voor het onderzoek. En doordat het buitenmensen zijn hebben ze natuurlijk meer blootstelling aan UV licht dan de gemiddelde persoon.

Raar maar waar… Je wenkbrauwen en neus geven zonbescherming

De plaats waar de sproeten zich bevinden is nog wel de meest fascinerende uitkomst. Dit is namelijk het onderste, buitenste gedeelte van de iris. Waarom is dit nou zo fascinerend? Dit is omdat deze bevinding duidelijk maakt hoe je wenkbrauwen en neus helpen om de binnen- en boven-kwadranten van de iris beschermen. De onderste en buitenste gedeeltes van de iris worden dus meer blootgesteld aan de zonnestralen.

Wees alert op oogsproeten

Er is geconcludeerd dat, hoewel oogsproeten op zich kunnen worden beschouwd als goedaardig, het toch iets is om alert op te zijn. Wanneer er plotseling iris vlekken verschijnen kan dit dienen als waarschuwing voor zonverwante gezondheidsproblemen. De onderzoekers hebben geschreven dat “de aanwezigheid van iris vlekken ook wijst op zon-schade aan de huid, een risicofactor voor verschillende soorten huidkanker. Binnen deze context is er zeker behoefte aan verder onderzoek naar de link tussen huidkanker en iris vlekken.”

Zon en netvliesveroudering

Meer onderzoek naar iris sproeten kan artsen ook helpen om de rol van zonlicht in aandoeningen zoals netvliesveroudering en staar te begrijpen. “Het onderzoek naar iris vlekken in verschillende oogziektes zou kunnen leiden tot nieuwe kennis met betrekking tot hun ziekteoorzaak.” zegt Dr. Schwab.

Dr. Schwab zegt om behoedzaam te zijn: “Als iemand oogsproeten vertoont, vooral op een jongere leeftijd, zou ik huidige zonbescherming strategieën herzien.” Om je huid veilig te houden en je ogen sproet-vrij, moet je onthouden om genoeg SPF aan te brengen (zelfs als het bewolkt is). Ook is het dragen van een zonnebril of hoed een must om je ogen te beschermen tegen de zon.

Meer BeautyJournaal nieuws over risico’s van de zon

 

Lees ook