Over de rol van cheap tickets, last minutes en prijspakkers

03:31 - 02:06
luistertijd 03:31 - leestijd 02:06

Goedkope vakanties leiden tot toename van huidkanker

Nieuwe onderzoeksresultaten uit het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat Engelse senioren met een leeftijd van 65 jaar of ouder vandaag de dag zeven keer zoveel kans hebben om een kwaadaardig melanoom te ontwikkelen dan 40 jaar geleden.

Omgerekend naar aantallen betekent dit dat jaarlijks bij ongeveer 5.700 Engelse gepensioneerden deze levensbedreigende vorm van huidkanker wordt geconstateerd. Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw waren dat er nog maar 600. Binnen alle leeftijdsgroepen samen wordt jaarlijks bij 13.300 mensen in het Verenigd Koninkrijk een kwaadaardig melanoom vastgesteld; hiervan overlijden elk jaar 2.100 patiënten.

Een zonvakantie is allang niet meer voor de ‘happy few’.

Cheap tickets en prijspakkers

Deze snelle stijging van het aantal huidkankergevallen hangt hoogstwaarschijnlijk samen met het feit dat vakanties naar de zon de afgelopen decennia steeds goedkoper zijn geworden en bij bovengenoemde senioren zien we daarvan nu de gevolgen. Vóór 1960 was het boeken van een vliegticket naar een zonnige bestemming nog een luxe die alleen was weggelegd voor the happy few. Vandaag de dag vliegen de cheap tickets, last minutes en prijspakkers je voortdurend om de oren en kan je zelfs met een modaal inkomen een verre, zonnige vakantie boeken.

Bakken en braden

Ook het verlangen van de huidige generatie om altijd zongebruind voor de dag te komen speelt natuurlijk een rol. We liggen soms uren te bakken in de brandende zon, met alle gevolgen van dien.

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je ‘slechts’ een keer per twee jaar verbrandt, de kans op huidkanker verdrievoudigt. En om misverstanden te voorkomen: onder verbranden verstaan we ook het (lichtjes) rood worden van de huid.

Simpele adviezen voor zonbescherming

Het Engelse instituut Cancer Research benadrukt het belang van voorlichting door middel van simpele adviezen voor zonbescherming. Adviezen die eenvoudig zijn op te volgen voor een onbezorgde, maar beschermde zomer. Dokter Julie Sharp, hoofd gezondheidsinformatie van Cancer Research, zegt: “De meeste gevallen van kwaadaardige melanoom – de ergste vorm van huidkanker – zijn te voorkomen door je te beschermen tegen de zon en te voorkomen dat je verbrandt. De zonschade die je door de jaren heen oploopt, telt als het ware op. Uiteindelijk resulteert dit in huidkanker.”

Ook in eigen land

Cancer Research benadrukt dat zonbescherming niet alleen nodig is op vakantie of tijdens verblijf in een zonnig buitenland. Je kunt in eigen land namelijk even snel verbranden. Dat vergeten mensen nog wel eens.

Laat bij twijfel een moedervlek snel onderzoeken.

Zorg dat je er op tijd bij bent

Professor Richard Marais, huidkankerexpert bij Cancer Research voegt hier aan toe: “Het is bovendien belangrijk om je huid goed in te gaten te houden. Vooral veranderende moedervlekken zijn een aanleiding om direct een arts te raadplegen. Melanomen worden bij mannen veelal op de rug aangetroffen en bij vrouwen op de benen, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen.”

Wanneer huidkanker in een vroeg stadium wordt geconstateerd en behandeld, is de kans op genezing het grootst. Het inwisselen van slechte zongewoontes voor goede (lees: beschermde) zongewoontes kan daarnaast ook levers redden, aldus Cancer Research.

Leestip! Onze reviews over goede zonnebrandproducten voor je gezicht en voor je lichaam.

Lees ook