Spaanse kunstenares wil meer positiviteit rondom het vrouwelijk lichaam

02:26 - 01:27
luistertijd 02:26 - leestijd 01:27

Instagram trend: striae en menstruatie als kunstwerkjes

Instagram lijkt vandaag de dag wel het podium voor kunstenaars die met hun schitterende werk het menselijk lichaam, maar ook de foutjes van de natuur, op een meer positieve wijze in het daglicht willen zetten. Zo ook de 21-jarige Spaanse Cinta Tort Cartro, die op haar Instagram account @zinteta de ‘body flaws’ – zoals striae en menstruatievlekken – met regenboogkleuren verheft tot pure kunstvorm. Voordat je nu denkt: ‘jakkes!’ en afhaakt… lees nog even verder.

Zoveel mensen, zoveel foutjes

De kunstwerken van Cinta Tort Cartro benadrukken op subtiele wijze de natuurlijke variatie in het menselijk lichaam; zoveel mensen, zoveel foutjes van de natuur. Want laten we eerlijk zijn… wie heeft er niet een plekje, putje of vlekje op zijn of haar lichaam?

Ook probeert Cinta op deze manier meer positiviteit en aandacht te genereren rondom het vrouwelijk lichaam. Wees trots op wat je hebt, ook op je plekjes, putjes en vlekjes. Het is niets om je voor te schamen. Cinta: “Het begon allemaal als een vorm van expressie, maar mijn werk werd al snel een soort sociaal tegengeluid op de nog steeds door mannen gedomineerde hedendaagse samenleving. Ik zag om me heen zoveel gebeuren, dat ik me niet langer stil kon houden. Zelfs in Spanje, want ik weet dat het in veel landen ter wereld slechter is gesteld met de beeldvorming rondom het vrouwelijk lichaam.”

Menstruatie uit de taboesfeer

Recent werk van Cinta vind je terug op Instagram met de hashtag #manchoynomedoyasco, wat zoveel betekent als ‘ik bevlek mezelf en vind dat niet erg’. Met deze hashtag proberen kunstenaars wereldwijd menstruatie uit de taboesfeer te halen.

Leestip: Monique schreef al eerder over de marketing jungle die maandverband heet.

Free the nipple

En hoe kan het ook anders… Cinta doet ook mee aan de #freethenipple beweging.

Embrace your flaws

Cinta’s hogere doel is om mensen hun foutjes van de natuur te laten omarmen; embrace your flaws. Het zijn juist deze foutjes die ieder mens uniek maken. Cinta: “Toen ik opgroeide, voelde ik me altijd een buitenbeentje. Ik ben lang en groot, en juist daarom is het zo belangrijk voor me om met kunst te laten zien dat iedereen mooi is.”

Lees ook