Je vloeit je suf in de overgang, maar goed maandverband, ho maar…

11:55 - 07:09
luistertijd 11:55 - leestijd 07:09
At 52……

Ik zit op de bank en verroer me niet. Dit heeft een reden. Ik loop leeg, om het even duidelijk in vrouwenjargon te zeggen. Voor het eerst ervaar ik goed wat het is om in de overgang te zijn, nu op mijn twee-en-vijftig-en-een-bijna-halfste (….).

Eerst niets, nu alles….

Het merkwaardige is dat ik ruim een jaar geleden al eens wat karakteristieken ervaarde: eenmaal een aanval van hartkloppingen at night en een enkele warmteoprisping, eveneens at night, maar die oprispingen verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik mijzelf in een nieuw leven stortte van intens socializen en veel fysieke aandacht. Weg, foetsie, I was blossoming. Beresterk, stralend, opgewonden. Ik zweefde door de maanden heen, op de toppen van mijn kunnen.

Hoeveel bloedverlies is normaal?

Het is leven is meedogenloos. Dat wist ik al. Mentaal heb ik al eens de bodem gezien na het overlijden van mijn eerste dochter, maar fysiek gelukkig nog niet. Nu kun je deze overgangsperikelen natuurlijk ook niet vergelijken met ziekte, het is een normaal verschijnsel. Ook al denk je dat je na twee weken ongesteld zijn, en een derde week ingaand, minstens aan het infuus moet omdat je meent geen bloed meer in je lijf te hebben – je dochter wijst je er ook nog eens haarfijn op dat je bleker dan bleek ziet – je staat gewoon weer op de volgende ochtend. Inspecteert je ondergoed en hetgeen je in de pot nalaat als je geplast hebt: roder dan rood en weefsels die iets weghebben van een nageboorte, en je besluit maar eens wat te gaan surfen. Vrouwen in de overgang, hoeveel bloedverlies is normaal, en hoe vang je dat allemaal op?

Vrouwen storten online hun hart uit….

En dan gaat er een wereld voor je open. Want echt, vrouwen praten er niet over, openlijk. Maar online storten ze anoniem hun hart uit. Je denkt dat je de enige bent die in haar broek lijkt te plassen en dan constateert dat het niet geel maar rood is. Die de wc pot ermee besmuikt, omdat het gewoon overal zit tussen je benen, en dus ook op de bril, etcetera. Die het bij vlagen langs haar benen ziet lopen, die haar mobile home ermee zou kunnen beschilderen, die het tussen haar billen voelt lopen en ’s nachts een extra handdoek in haar bed legt, die een bacteriële onbalans in haar vagina krijgt door langdurig tampongebruik en zich realiseert dat ze op zoek moet naar andere bescherming. Die haar bed niet uit durft….

Onduidelijke schappen vol merken en weinig maten

Welkom in de wereld van maandverband. Voor het eerst en laatst gebruikt na de bevalling van mijn tweede dochter, nu bijna dertien jaar geleden. Toen werd je dichtgeplakt, zoals Daphne Deckers dat ooit zo treffend schreef in een van haar boeken. Maar ach, dat was voor het goede doel, bedacht je je dan maar, en dat ging weer over. Bovendien, je lag en zat toch alleen maar die eerste weken. Ik kreeg wel een standje van de kraamverzorgster dat ik geen oldskool dik kussentjes verband gebruikte maar van dat moderne ultra dunne spul. Dat zou veel te veel vocht absorberen en dat was niet goed voor je vagina-milieu. Ik liet het me aanleunen en trok mijn eigen plan.

Alles heet ultra thin en is ‘normal’….

Maar nu heb ik toch werkelijk het gevoel dat ik advies nodig heb van een maandverband-adviseuse. Hoe overzichtelijk de wereld van tampons is, er zijn ik meen vijf categorieen voor nauwelijks tot hevig bloedverlies, en je zit altijd goed. Maar nu heb ik deze week minstens een half uur voor het maandverbandschap gestaan in de Kruidvat en het duizelde me. Niet omdat ik geen bloed meer in mijn lijf heb, maar omdat het in dat schap een complete jungle is van merken en aanbod. Er is geen wijs uit te worden. Alles heet ‘ ultra thin’ en lijkt gemaakt te zijn voor jonge meisjes die nog geen tampons durven te gebruiken.

Een maatje kleiner voor een maatje meer?

credits: Chiel van Zelst

Je hebt doekjes met en zonder vleugels en overal wordt op gecommuniceerd dat het ‘normal’ is. Alsof vrouwen ook vooral willen dat hun menstruatie ‘normal’ is, ook al is hij dat totaal niet! Waar zijn de doekjes voor ‘ not normal’, voor hevig bloedverlies die ook ’thin’ zijn?  Die je overdag wilt gebruiken, en niet per definitie ’s nachts? Want dan lijken de fabrikanten wel ineens uit te willen pakken met zwaarder geschut. Of is normal een allesomvattende kreet die de lading van zelfs espressokopjes vol bloed moet dekken? Zoals het in de mode gebeurt: heel wat merken labelen hun kleding een maatje kleiner, zodat je niet het gevoel krijgt een dikke hommel te zijn.

Ondanks enorme marketingcampagnes nog steeds zelf het wiel uitvinden

I am totally lost. Je grijpt wat van die kokette pakjes,  je moet toch eens wat uitproberen, en bij het uitpakken constateer je verbaast dat het allemaal op karton lijkt (vooral die goedkope van 99 cent) en ook zo aanvoelt. Je vraagt je af wat erin zit, en hoe dit jou in vredesnaam kan helpen. Nou inderdaad, niet dus. Tenzij je er twee over elkaar heen plakt, wat ook niet werkt omdat ze aan de onderkant niet doorlekken maar aan de bovenkant wel. En die vleugel-praat? Ze geven er een extra doorlek garantie op. Maar als je die nou niet aan de zijkant nodig hebt, maar in het midden? Die plakkertjes zijn er alleen maar om het pascomfort te verhogen. Uiteindelijk besluit je dan toch maar je nachtmenu aan te wenden voor de dag. Je moet ondanks de vele miljoenen aan reclamecampagnes die erin gestopt worden, uiteindelijk nog steeds het wiel zelf uitvinden.

Ik heb geen blaasprobleem

Op Internetfora voor vrouwen in de overgang zweren ze bij Tena Lady hoewel dat voor urineverlies is gemaakt en je vraagt je vertwijfeld af waarom fabrikanten niet anticiperen op the bloody struggles van vrouwen in de overgang. Ik wil geen bordkarton, en rare papiertjes en nutteloze vleugels. Ik wil het zacht en secured & thin, want ik verlies geen milliliters in de categorie ‘normal’. Duhhh….

Vrouwen met vloeiproblemen in de overgang bestaan niet

Het is frappant te moeten constateren dat je ook in deze tak van sport op deze leeftijd geen doelgroep lijkt te zijn. Zoals je dat ook op vele andere terreinen niet bent….hihihi. (Maar daar gaat vast verandering in komen nu steeds meer 50+ journalisten hun eigen online media beginnen!) Hoe kan het bestaan dat fabrikanten voor vrouwen van mijn leeftijd wel over urineverlies praten en daarvoor middelen ter beschikking stellen maar je eenzaam in je bootje laten drijven als niet dat plasgaatje leegloopt, maar dat andere gaatje?

Er is meer te koop dan je denkt, maar niet in de winkel….

Ik ga te rade op de websites van Libresse en Kotex. Bij de eerste zie ik inderdaad dat ze wel degelijk materiaal hebben dat voor mij geschikt zou zijn, en ze vertellen dat je het bij elke drogist kan krijgen, en zelfs bij bijna elke supermarkt keten. Wat een farce, het is dus niet zo. De website van Kotex is een schamele, niet onderhouden en zelfs niet responsive gebouwd platform. Op sterven na dood. De site van Always ziet er prachtig uit, maar ook daar kom je niet verder dan segmenten ‘normal’ met of zonder vleugels en ‘ night’, en nergens wordt gecommuniceerd wat geadviseerd wordt voor vrouwen met heftige bloedingen in de overgang. Of…zat mijn leesbril scheef op mijn neus?

De helft van mensheid bloedt 40 jaar lang, waar is de adviseuze?

En omdat er zoveel is, en eigenlijk ook weer niet, sta je veel te lang voor zo’n schap, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Waarom bestaan er geen menstruatiewinkels, zoals er make-up winkels bestaan? Duuhhhh…..De helft van de mensheid bloedt elke maand. Waarom zijn er wel consulenten om je gezicht te laten injecteren, en je gewicht te normaliseren, make-upartists om je beautifying trucs bij te brengen, dokters om je zwanger te laten worden en vroedvrouwen om jou en je baby op gang te helpen? Maar juist hetgeen wat een vrouw zo vrouw maakt (de eerste helft van haar leven)….daarin ben je overgeleverd aan jezelf, advies van je moeder of een vriendin. Hoe bloody oldskool is dat. Dat doen ze nog heel goed in tribal culturen, maar wij moeten het van de marketing hebben, en die laat ons, overgangsvrouwen, fijn hangen.

credits: Chiel van Zelst

Focus op tamponvrezende jonge meiden

Het moge duidelijk zijn. Ongesteld zijn blijft een heikel gebeuren. Maandverband is niet hip, nee nooit geweest, je lult er niet over, het moet onzichtbaar zijn, en de focus ligt volledig op jonge meiden met vrees voor een ‘dingetje in hun dangetje’ . Daar zijn ook prima producten voor. Ik ben een vergeten doelgroep, en zo te lezen op Internet heel wat vrouwen. Ik heb blijkbaar geen baarmoeder meer maar nog wel een blaas, aldus de marketeers van het inlay-gebeuren. Laat ik nou helemaal niets mankeren aan mijn blaas.

Chemische curettage….duhhhh

Ook verdiep ik mij in de medische inzichten rond bloedverlies in de overgang. En maak kennis met de gruwelen van myomen, overdadig baarmoederslijmvlies (endometriose), de dominantie van het hormoon prostaglandine, de voor- en nadelen van weer aan de Pil gaan, chemische curettage mogelijkheden, onderzoeken met vingers en ultrasound, en ijzertekort. Dat laatste baart me wel zorgen, de rest laat ik langs me afglijden. Ik vertrouw nog even op de gruwelijk harde natuur.

Gewoon van je af kletsen

Ik blijf vandaag maar zitten, en sta eens per uur op omdat mijn lichaam dan toch erg graag gebruik wil maken van de neerwaartse druk die mij terstond naar het toilet doet voeren. Gelukkig schijnt de zon dat het een lieve lust is en ram ik mijn column lekker weg, buiten op het balkon. Ondertussen mijn dochter onderwijzend over de kwalen van bloedende overgangsvrouwen terwijl het schatje zelf nog aan haar veertig jaar durende reis moet beginnen. Maar ze heeft alle begrip en we praten over de voor- en nadelen van maandverband en tampons. Heel leerzaam voor haar. En therapeutisch voor mij. Kan ik het toch even van me af kletsen. Want tja, de gemiddelde man heeft er geen oren naar;-) Oke, de niet-gemiddelde man gelukkig wel;-) En die ga ik nu allemaal in mijn WhatsApp longlist even fijn spammen….ik krijg er geen genoeg van. Drie weken ongesteld, ik heb heel wat stof tot praten.

Het laatste taboe moet ook maar eens beslecht worden. Dit is mijn poging daartoe. Feel free to respond! Anoniem natuurlijk…..hahaha.

ps: bekijk ook nog deze vermakelijke uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over maandverband!

Lees ook