Dermatoloog Francis Wu geeft het beste advies…

02:26 - 01:28
luistertijd 02:26 - leestijd 01:28

Het is een onderwerp waarover mensen niet graag praten: de aandoeningen aan de anus. Terwijl het ontzettend lastig en zelfs heel pijnlijk kan zijn.

Marisken en aambeien

De meest voorkomende aandoeningen zijn ‘marisken’, kleine huidaanhangels rond de anus aan de buitenkant, en ‘aambeien, huiduitstulpingen die meestal aan de binnenkant van de anus zitten in het slijmvlies, bij de darmuitgang

Dermatoloog Francis Wu

dus, maar ze kunnen ook naar buiten keren. Het slijmvlies kun je zien als kleine kussentjes, ze zorgen ervoor dat er geen ontlasting naar buiten lekt.

Deze klachten geven aambeien

Waar marisken nauwelijks tot geen klachten geven, en alleen cosmetisch ontsierend kunnen zijn, doen aambeien dat des te meer. Aambeien kunnen bloeden, een drukkend gevoel geven, pijn en jeukklachten. Vaak verdwijnen aambeien weer vanzelf, maar ze kunnen ook aanwezig blijven.

Eerst de bron opsporen

De behandeling van hardnekkige aambeien bestaat uit eerst de bron opsporen en de obstipatieklachten behandelen. Vaak ligt er ook een vezelarm dieet, weinig lichaamsbeweging en te weinig vochtinname per dag aan ten grondslag.

Inspuiten, afbinden, dichtschroeien of wegsnijden

Daarnaast zijn behandelingen mogelijk zoals scleroseren, inspuiten van een irriterende stof om de aambei te schrompelen, afbinden met behulp van een elastiekje, dichtschroeien of operatief verwijderen.

Wegsnijden meest effectief

Operatief is het meest effectief. Er is weinig kans op het terugkomen van de aambeien, maar het geeft wel wat meer pijnklachten erna.

Je haalt dus de aambei weg, het bloedend vat schroei je dicht of met elektrotomie (snijden en coaguleren=dichtschroeien, tegelijk), en vervolgens hecht je het dicht.

Schroeien kan groei heractiveren

Schroeien en scleroseren (inspuiten met verschrompelende stof) gaat oppervlakkiger, en geeft minder litteken vorming –  maar hierdoor kan het vat weer aangroeien, ook op de plek ernaast. De laatste twee technieken zijn overigens alleen geschikt voor beginnende en kleine aambeien. Daarom is het wegsnijden de meest aanbevolen behandeling bij ernstige klachten.

Bekijk hieronder ook een heel informatief filmpje over wat aambeien zijn:

 

 

Lees ook