De nachtmerrie van een pauze zonder hervatting

07:01 - 04:12
luistertijd 07:01 - leestijd 04:12

Mijn slapeloze nacht begon met een audiofragment op Youtube. Mijn lief en ik zijn gek op Van Kooten & De Bie. En om haar te verrassen ging ik op zoek naar een leuk item van het briljante, komische duo.

Ik stuitte toen op het album Hengstenbal uit 1977, om precies te zijn: op de fenomenale sketch Klisjeemannetjes. Hierin bespreekt het duo als twee ras-Hagenezen en als voorstudie op de latere personages Jacobse en Ven Es de ‘geneugtes’ van seks.

https://www.youtube.com/watch?v=CvFbL2iGAUw

Eén vingerhoedje stijfsel

De Bie: ik vind het zo’n gedoe, alleen voor een beetje jeuk aan je snikkel en één vingerhoedje stijfsel.

Van Kooten: Eén vingerhoedje? Ja, dat is nou een kwestie van goed ete, goed kauwe, dat het gelijkmatig in je bloed komp. Dan neem ik eleke avond 1 liter Bulgaarse yoghurt toe, jonge, ik zou je vertellen, wij wonen drie hoog, hè, als ik met die winterpeen van mijn op het moment supriem voor het open raam zou gaan staan, en ik zou richte, nou, dan spuit ik een volwasse vent zo van ze brommer, echt waar! Tussenkop: Het batig saldo

Wat moest ik weer lachen toen ik dat hoorde. Maar die avond sliep ik er slecht van. Er was een tijd dat ik bij wijze van spreken net zo ver schoot als de Hagenees, gespeeld door Van Kooten. En wat was nu het batig saldo? Precies. Het vingerhoedje van De Bie. Zou ik nu echt in de penopauze zitten?

Het suggereert hoop

Ook mannen zitten in de overgang. En dan heet het dus geen menopauze, maar penopauze. Waarom het de toevoeging pauze heeft gekregen, mag Joost weten. Het suggereert hoop, namelijk dat er even een korte onderbreking in o.a. de seksdrive is en dat we daarna weer vanaf drie hoog volwassen kerels van hun brommer kunnen spuiten. Maar helaas: ga er maar vanuit dat we hier te maken met een pauze zonder hervatting.

Een overzicht van de klachten

Wat betekent de penopauze? Simpel gezegd neemt bij mannen het testosterongehalte af. Vanaf een jaar of 40 kunnen we hiermee geconfronteerd worden. Omdat testosteron op veel organen invloed heeft komen er vaak meerdere klachten tegelijk voor. Hier een overzicht van de meest voorkomende:

Een nachtmerrie van jewelste

Dat laatste klopte alvast, want ik kon echt niet meer slapen die nacht. En toen ik eenmaal in slaap sukkelde, had ik meteen een nachtmerrie van jewelste. Ik droomde dat ik in hurkzit en met het lichaam van een jonge God op een ijsblok zat. De kou was niet te harden, maar ik deed het voor een goed doel: om mijn zaad in optima forma te houden. Alsof dat ook maar iets te maken had met een afname van het libido. Dromen zijn niet alleen bedrog, maar ook volslagen krankjorum.

Credits beeld: Leo Determann

Twee weten meer dan één

De volgende ochtend besloot ik meteen om in actie te komen. Via Google zocht ik naar een online test die ik kon doen en die vond ik. Op de site van mannenkliniek Andros, genaamd ‘Zelftest hormoontekort: heb ik last van de mannelijke overgang?’ Ik besloot die test niet alleen te doen, maar samen met mijn lief. Twee weten meer dan één, zeker als twee vaak één zijn in bed.

Niet af te remmen

De test was onderverdeeld in drie hoofdstukken: lichamelijk welzijn, geestelijk welzijn en seksueel welzijn. Was er sprake van een verslechtering van mijn algemeen welzijn? Ik had geen klachten, dus vinkte ik dat ook aan. Gewrichts- en spierklachten? ‘Heb je nog last van je knieën?’ vroeg mijn lief. Niet meer. Maar voor de zekerheid klikte ik bij lichte klachten. Overmatig zweten? Ook niet. Slaapproblemen? Die was tricky. Aan de andere kant: ik had geen moeite om in slaap te komen. En ik werd weliswaar vroeg wakker, maar ik werd nooit vermoeid wakker. “Sterker nog,’ zei mijn lief. ‘Je bent ’s ochtends niet af te remmen.’

Het ging goed!

Was ik vaak moe? Dank je de koekkoek! Omdat ik ’s ochtends ging als een speer, stortte ik ’s middags in. Ik vinkte matige klachten aan. Lichamelijke uitputting? Soms. Maar dan had ik heel veel van mezelf gegeven. Lichte klachten dan maar. Afname van spierkracht? Beetje. Lichte klachten.

Hierna kwamen we bij het onderwerp geestelijk welzijn. Was ik prikkelbaar? Mijn lief schudde van ‘nee’. Ik was in ieder geval lang zo prikkelbaar niet als vroeger. Was ik nerveus? Ook niet meer. Was ik angstig? Gelukkig niet. Gedeprimeerd? Doei. Opgebrand? Nog lang niet. Het ging goed!

Ze schudde resoluut het hoofd

En toen kwam het interessante gedeelte: seksueel welzijn. Ik keek mijn lief aan. ‘Let je op?’ vroeg ik. De eerste stelling was: het gevoel dat je over de top van je leven bent. ‘Met jou,’ zei ik tegen haar, ‘heb ik juist het idee dat mijn leven is begonnen.’ Ze glunderde. Dat kan ze zo mooi. Verminderde baardgroei? Voor geen meter! Afname van potentie? Ik keek haar vragend aan. ‘Ik zou het niet weten,’ zei ze. ‘Ik heb geen vergelijkingsmateriaal met vroeger.’ Heel gek, maar van die opmerking alleen werd het heel onrustig in mijn onderbroek. De seksdrive was wel iets minder geworden, maar daar voelde ik me gek genoeg alleen maar relaxter bij. Vooruit, lichte klachten. Afname van het aantal ochtenderecties? Ze schudde resoluut het hoofd. En de laatste: afname van zin in seks. No way.

Sporten, bewegen is goed

Het grote moment was aangebroken. Ik mocht op ‘bekijk uitslag’ klikken. Oef! Ik had een score van 23 punten en dat hield in dat ik geen klachten gerelateerd aan ouder worden had. Niet slecht voor een 60-jarige. Boven de 37 punten werd een testosteronbepaling aanbevolen. En als je dan te weinig testosteron had, kon je bij de desbetreffende mannenkliniek testosteron-zalf of testosteron-injecties krijgen. Met alle mogelijke schadelijke bijwerkingen van dien (zoals een verhoogde kans op prostaatkanker). ‘Nee,’ zei mijn lief. ‘Sporten, bewegen is goed. Maakt je lichaam zelf testosteron aan.’ Daarna besloten we de daad bij het woord te voegen. Of beter gezegd: het woord bij de daad.

Lees ook