Rond je 50ste is je harde schijf gewoon vol….

05:54 - 03:32
luistertijd 05:54 - leestijd 03:32

NOTE: Vanavond is er op Nederland 2 een documentaire van Ingeborg Beugel over haar overgangsklachten en remedies.

————————————————–

De overgang – wij dames krijgen daar allemaal mee te maken. Of we nu willen of niet. Sommige hobbelen er prima doorheen, en hebben weinig tot geen last. Maar degenen die er wel last van hebben zijn ook meteen echt met grote regelmaat aan de beurt.

De overgang kan op iedere leeftijd inzetten, zelfs op je 20e al. Dit zijn gelukkig uitzonderingen. Normaal begint de overgang tussen je 45e en je 55e. Het overvalt je meestal. Het begint met wat kleine aanvalletjes van het warm hebben, deze gaan over in echte opvliegers. Vooral nachtzweten is een gedoe, dekbed er af, dekbed er op. Shirt of pyjama verschonen, want je drijft je bed uit. Overdag kun je ook last hebben, handig is dan om een vestje te dragen wat je uit kunt doen.

Een tweede puberteit

Je schrikt je dood van jezelf. Je kunt zo kort door de bocht reageren. Je bent boos, maar je weet niet waarom. Je voelt je raar, alsof je iemand anders bent. Dit kan tot veel onbegrip van je omgeving leiden. Mannen voelen zich vaak onmachtig en reageren kwaad terug, terwijl je eigenlijk een knuffel wilt hebben van het komt wel goed.

Je bent eigenlijk terug bij af, je puberteit all over again. Je bent opstandig, je vindt niets meer leuk,  je bent soms simpelweg depressief. Probleem is vaak ook nog dat het gepaard gaat met een aantal veranderingen in je leven. Ouders die hulpbehoevend worden en het uiterste van je vergen. Je doet het met liefde maar vaak wil je alleen maar rust en dat krijg je niet. Kinderen in de puberteit, of kinderen die ‘het nest’ verlaten, het bekende empty nest-syndroom. Je kunt huilen om niets. Allemaal de overgang, Yahoo!

Sleutels in de koelkast

Ik moet soms vreselijk om mezelf lachen. Ben ik mijn autosleutels kwijt, ga ik al mijn gangen na om vervolgens tot de conclusie te komen dat ik iets in de koelkast gelegd heb. En ja hoor, gelijk met de boodschappen de sleutels gewoon losgelaten in de koelkast. Liggen ze keurig naast de boter.

Je laat maar niets merken, want dan krijg je commentaar en voel je je dom. Voor je omgeving kan het irritant zijn Weer het onbegrip, van ‘ jeetje, let toch op ‘ en ‘dat heb je al 2 keer verteld.’ Zelf weet je het dan gewoon echt niet meer. Een neuroloog zei eens tegen me: ‘ Rond je 50ste is de harde schijf bij een vrouw vol. Dat klinkt simpel, maar  dat is het natuurlijk niet. Voor je omgeving, maar ook voor jezelf is het een gedoe.

Gewrichtsontstekingen en kleine pijntjes

Een hele nare bijkomstigheid van de overgang zijn gewrichtsproblemen en vage pijntjes in je lijf.  Dit kan verschillen van de ‘normale’ gewrichts -en spierpijntjes tot de slijtage die bij de leeftijd hoort. Maar het kan zich ook uiten in gewrichtsontsteking. Dit verandert je leven dusdanig dat je belemmert wordt in je dagelijks leven.

Wanneer een gewrichtsontsteking de kop opsteekt, kun je niet meer dan ontstekingsremmers/pijnstillers nemen. Vaak wordt Artotrec gegeven. Echter, tussen de ontstekingen door kun je zelf nog veel doen.  Je dieet aanpassen bijvoorbeeld, maar er zijn ook middelen om je weerstand op te peppen. Van kruiden (kurkuma of geelwortel) tot aan magnesium, glucosamine (helpt bij artrose en gewrichtsproblemen) en gelatine. Het is uitzoeken welk middel bij je past. Blijf gewoon zoeken en probeer ze langere tijd uit voor het juiste effect.

Let op je voeding

Zorg dat je goede voeding binnen krijgt, ‘schoon puur voedsel’. Niet teveel kant-en-klaar maaltijden of het bekende zakjes-werk, mixjes voor sausjes en jus. Ze staan bol van de onnodige stoffen. Gebruik liever verse kruiden, hooguit gedroogde kruiden.

Verwen jezelf, wacht niet op de ander

Maak tijd voor jezelf, want vaak hollen we onszelf voorbij. Ga eens een middagje naar een park of bos, ga wandelen, maak je hoofd leeg. Het hoeft maar een uurtje te zijn, dit kan het verschil al maken. Lees een boek, kijk je favoriete film. Koop eens andere make-up en ga experimenteren. Vaak voel je je dan al een stuk prettiger.

Verwen jezelf, wacht niet tot een ander het doet. Praat met je omgeving, probeer uit te leggen hoe je je voelt. Vaak zie je in deze periode een zekere ontevredenheid met je leven bij jezelf. Dit is normaal, mannen hebben de penopauze met dezelfde gevoelens. Dan gaan ze ineens motorrijden, willen ze uitgaan, tja gaan soms vreemd, allemaal omdat ze zich ‘ minder’ man voelen. Dan komt hun vrouw daar nog eens bij met ‘haar’ overgang.

Mijn kleine vriendin: de pil

De opluchting is groot als je merkt dat de overgang voorbij is. Ik probeer er zelf doorheen te rollen met behulp van de anticonceptie pil. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat het kan helpen om de overgang met minder problemen door te komen.

Zonder de pil had ik stemmingswisselingen, opvliegers, een opgezette buik. Met de pil zijn deze symptomen nagenoeg weg, terwijl mijn overgang gewoon doorgaat. Ik merk er alleen niets van. Ik hoop ook dat ik met de pil er stilletjes uit rol. Er is hoop! En vooral: zoek naar oplossingen om deze periode in je leven een beetje prettig te maken voor jezelf.

PS: Youp van ’t Hek heeft ook een mening: die lees je hier.

Lees ook