Slimme zonbescherming die zich aanpast aan je bewegingen

11:27 - 06:52
luistertijd 11:27 - leestijd 06:52

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Getest Lancaster Sun Sport zonbescherming

Lancaster Sun Sport 3.0

Lancaster associeer je ongetwijfeld met zonbescherming. En dat is terecht, want het merk werkt er hard aan om continu nieuwe en betere producten op de markt te brengen. In 2009 bijvoorbeeld maakte Lancaster het aanbrengen van een zonproduct makkelijker door de introductie van Sun Sport. Het was destijds de eerste onzichtbare (lees: geen witte waas) zonbeschermingsspray van Lancaster.

In 2013 werd bovendien de infrarood technologie en de Wet Skin Technology aan de Sun Sport formule toegevoegd, wat het aanbrengen van de producten op een vochtige huid mogelijk maakte. Later volgde ook nog de Full Light Technology, in het volgende filmpje uitgelegd:

En nu, in 2017, staan de Sun Sport producten opnieuw in het zonlicht met een derde upgrade. Je zou het de Sun Sport 3.0 versie kunnen noemen. De Sun Sport zonbescherming is nu zo intelligent dat de producten zich aanpassen aan zowel de omgeving als aan je activiteiten. Hoe meer je beweegt hoe frisser je je voelt, terwijl je ondertussen beschermd blijft! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Ask the expert…

We vroegen Dr. Olivier Doucet, Vice-President Research & Development Lancaster Laboratories, naar de recente verbeteringen van de Sun Sport producten.

Kunt u ons uitleggen hoe de nieuwe Sun Sport technologie is ontstaan?

“We hebben een nieuw type polymeren gebruikt die – afhankelijk van externe omgevingsinvloeden zoals temperatuur, transpiratie en water – veranderen en zich aanpassen aan verschillende omstandigheden. Dit maakt ze vooral heel geschikt voor producten die ontwikkeld zijn voor buitenactiviteiten.”

Kunt u ons iets vertellen over het verfrissende effect?

“We hebben het hier over een triple-release effect. Tijdens de applicatie zorgt de aerosol spray in combinatie met verfrissende menthol ingrediënten er direct voor dat de temperatuur op het huidoppervlak met circa 10°C lager aanvoelt. Daarbij zal, als de huid tijdens het bewegen warmer wordt, de structuur van de polymeren veranderen en zich reorganiseren, waarbij ze een tweede groep verkoelende bestanddelen vrijlaten.

Wanneer het bewegen en daarmee ook de warmte in de huid toeneemt, begint het lichaam te transpireren. Op dat moment zet de transpiratie de vrijlating van de microsferen in gang om een derde, langhoudende verfrissende golf aan actieve ingrediënten te activeren.”

Hoe wordt de bescherming tijdens het bewegen versterkt?

“Zodra het product met water of transpiratie in contact komt, zullen de aanwezige polymeren van structuur veranderen: ze worden op microscopisch niveau vloeibaarder en omgezet, zodat ze zich aan de huid kunnen hechten. De structuurveranderingen van deze polymeren passen het filmlaagje aan dat de zonnefilter aan de huidoppervlakte heeft gevormd, waardoor de weerstand tegen water en transpiratie wordt geoptimaliseerd en het bijdraagt aan een betere bescherming.”

Een traditionele zonnefilter behoudt gemiddeld maar 20% tot 30% van haar bescherming in het water. Maar dankzij deze nieuwe technologieën behouden de nieuwe Lancaster Sun Sport lichaamssprays in het water minstens 70% van hun oorspronkelijke bescherming.

Hoogste tijd om dit zelf aan den lijve te ondervinden. Letterlijk en figuurlijk in dit geval…

Kort iets over de filters

Lancaster maakt voor de Sun Sport producten gebruik van de chemische zonnefilters Octocryleen (bescherming tegen UVB), Homosalaat (UVA en UVB) en Oxtinoxaat (UVB). De stick voor de gevoelige huid bevat bovendien het minerale filters titanium dioxide. Het zijn allemaal veelgebruikte synthetische, dus lichtabsorberende zonnefilters, die je bij veel merken aantreft.

Sun Sport Cooling Invisible Body Mist SPF 50

Claims:

Ik ben groot fan van dit soort sprays. Want vooral tijdens het sporten wil je geen last hebben van je zonbescherming. Hoe vaak gebeurt het niet dat je je zonbescherming weer ‘uitzweet’ (met een lagere bescherming tot gevolg), of dat je zonbescherming een filmpje over je huid legt, waardoor je juist niet kunt zweten en je alle warmte binnen houdt? Maar ook tijdens een stedentrip of een warme dag in een zakelijke outfit zijn dit mijn vereisten; ik wil mijn zonbescherming niet zien en niet voelen.

De Cooling Invisible Body Mist voelt bij het aanbrengen lekker koel aan en doet daarmee het eerste deel van zijn naam (‘cooling’) absoluut eer aan. Voor extra verfrissing, zou je de spray zelfs in de koelkast kunnen bewaren. Het is een hele fijne nevel, die terwijl je sprayt ook al meteen verdwenen is op je huid. Er blijft geen plakkerig of vettig laagje achter (de Body Mist is alcohol- en olievrij). Invisible dus. De Body Mist is bovendien zeer waterbestendig, wat hem ook geschikt maakt voor tijdens het zwemmen of snorkelen.

De Sun Sport Cooling Invisible Body Mist heeft de bekende Lancaster geur, zij het op hele subtiele wijze. Niet overheersend, wel vertrouwd. Toen ik afgelopen jaar Lancaster Sun Beauty zonbescherming testte en toen refereerde aan de ‘heerlijke Lancaster geur’ leverde dit een interessante discussie op over geparfumeerde zonbescherming. Niet iedereen is daarvan voorstander. Ik wel, want het draagt voor mij bij aan de beleving. Het is de geur van zon, zomer en strand. Het is bescherming én well-being. Overigens staat parfum helemaal achteraan op de INCI.

Shop hier online

 

Sun Sport Invisible Face Mist

Claims:

Het kleinere zusje van de Body Mist. De spray geeft een fijne nevel die zowel op een vochtige als droge huid een volledig onzichtbaar beschermingslaagje met een droge finish creëert. En dat is erg fijn als je tijdens het sporten of ergens op een bootje op het water even snel je zonbescherming wilt bijwerken, maar geen handdoek bij de hand hebt om je gezicht af te drogen.

Tip voor niet-sporters (… want laat je niet misleiden door de naam van dit product): De Invisible Face Mist is ook perfect om gedurende de dag over je make-up te sprayen. Als je plotseling een zonnig terrasje wilt pikken, of het alweer even geleden is dat je een SPF hebt aangebracht. In tegenstelling tot de Body Mist is de Face Mist wel ongeparfumeerd, zodat deze niet ‘botst’ met een eventuele geur van je dagcrème of foundation.

Shop hier online

 

Sun Sport Invisible Face Gel

De Invisible Face Gel is een transparante zonbeschermingsgel. En voor zover ik me kan herinneren, is het de eerste transparante zonbeschermer die ik ooit heb uitgeprobeerd. Het is een wat vreemde gewaarwording, omdat je zo tussen je oren hebt zitten dat een SPF wit van kleur is.

De gel heeft een fluweelzachte textuur, die zich goed laat verdelen over de huid. Het product droogt mooi op en het resultaat is inderdaad ‘dry touch’. Deze Face Gel is wel weer voorzien van het Lancaster geurtje.

Ik gebruik de Face Gel steeds vaker voor een rondje hardlopen langs het IJsselmeer. Tijdens het hardlopen blijft mijn huid goed ademen en dat is prettig. Ook is de Face Gel zeer goed bestand tegen transpireren, want ik heb na het sporten toch echt mijn gezichtsreinigingsborstel nodig om mijn huid weer goed schoon te maken.

Shop hier online

 

Sun Sport Face Stick Zones Sensibles SPF 30

Lange tijd zag ik de toegevoegde waarde van dergelijke sticks niet zo. Totdat ik een keer flink verbrand ben op mijn lippen en oogleden, juist omdat ik daar te voorzichtig was geweest met insmeren. Uit angst voor zonnebrand in mijn mond en ogen. Sindsdien zit er altijd wel een zonnestick in mijn handtas of strandtas.

Deze nieuwe versie van Lancaster is erg fijn. Zie het als een grote lippenbalsem, die je op gevoelige plekjes kunt aanbrengen, zoals je neus, oren, lippen en oogcontour. Om rekening te houden met deze gevoelige plekjes, is de stick ongeparfumeerd.

Nog een tip voor niet-sporters: Gebruik de Face Stick als een lipstick primer. Niet alleen hydrateert de stick je lippen zodat je lipstick mooier uitpakt, je voorziet ze meteen van een SPF 30.

SHOP HIER ONLINE

 

Nog eventjes terug naar die ‘heerlijke Lancaster geur’

Na Le Parfum Solaire heeft Lancaster deze zomer ook een body parfum gelanceerd: L’Eau de Soin. Met jawel… die heerlijke Lancaster geur. Voor nog meer zomerse feel good momenten, in of uit de zon.

Het is een heerlijke zomerse mix van witte bloemen: met bergamot en fresia in de top, gevolgd door oranjebloesem, jasmijn en nerola in het hart. Tot slot verwarmt witte muskus je huid, voor een extra zonnig en zwoel accent.

L’Eau de Soin bevat naast zomerse bloemen ook glycerine, waardoor het je huid hydrateert. Da’s een mooie bonus, want de zon heeft juist een uitdrogend effect op de huid. En ook belangrijk is het ingredient dat L’Eau de Soin juist niet bevat: Furocoumarine. Dit is een stof die veel voorkomt in planten en die de fotosensitiviteit van de huid verhoogt. Onder invloed van UV kan Furocoumarine zonnebrand of verkleuring van de huid veroorzaken. Doordat L’Eau de Soin géén Furocoumarine bevat, kun je het met een gerust hart in de zon dragen.

Ik ben en blijf fan

De upgrade van Lancaster Sun Sport is een super slimme, als je het mij vraagt. Zeker sporters en actieve mensen zullen deze lijn kunnen waarderen, vooral vanwege het verkoelende effect van de Body Mist, en het ‘invisible’ en ‘dry touch’ resultaat dat ook nog eens zeer water- en transpiratiebestendig is. Zonder in te boeten op zonbescherming uiteraard.

En tja, die Lancaster geur… ik ben er dol op!

SHOP LANCASTER HIER ONLINE

 

 

Lees ook