Met Full Light Technology

05:39 - 03:23
luistertijd 05:39 - leestijd 03:23

Getest Lancaster Sun Beauty SPF50 zonbescherming

Lancaster viert haar 70ste verjaardag als zonspecialist

De zonproducten van het merk Lancaster zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de schappen van de parfumerie. Maar wist je dat dit merk al sinds 1946 bestaat? Wat kleinschalig begon aan de kust van de Franse Riviera groeide in de decennia erna uit tot een heus imperium. En ongetwijfeld heeft het een handje meegeholpen dat Lancaster vanaf 1970 de hofleverancier werd van Prinses Grace van Monaco. Maar zelfs deze koninklijke PR heeft het merk er niet van weerhouden om continu te blijven innoveren.

Zo was Lancaster in 2012 een van de eerste merken die – naast UVA en UVB – ook infrarood bescherming toevoegde aan haar zonproducten. En in 2016, op haar 70ste verjaardag, voegt Lancaster daar nu ook nog eens bescherming tegen zichtbaar licht aan toe, de zogenaamde Full Light Technology. Want wist je dat UV-stralen minder dan 10% van de zonnestralen vertegenwoordigen waaraan je wordt blootgesteld? Infraroodstraling en zichtbaar licht vertegenwoordigen meer dan 90% van deze straling, zoals het volgende plaatje laat zien.

Zonnespectrum

Ik test voor BeautyJournaal twee nieuwe producten met deze Full Light Technology; de Velvet Tanning Fluid Milk voor het lichaam en de Comfort Touch Cream voor het gezicht. Beide in SPF50.

Full Light Technology: waarom volledige bescherming?

Elke golflengte in het zonnespectrum komt overeen met waarneembare schade aan de huid. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding door de zon. UVA-stralen versnellen de veroudering van de huid. Ezelsbruggetje: de B uit UVB staat voor Burning en de A uit UVA voor Aging. Infraroodstralen schaden daarnaast de collagene,- en elastinevezels in de huid wat op de lange termijn tot een vermindering van de stevigheid en elasticiteit leidt.

Lange tijd hebben wetenschappers gedacht dat zichtbaar licht niet schadelijk was voor de huid. Maar nu, na jarenlang wetenschappelijk onderzoek, blijkt toch dat zichtbaar licht vrije radicalen creëert, die tot in de diepste huidlagen de celfuncties ontregelen, wat bijdraagt aan het versnellen van het huidverouderingsproces. Dr. Olivier Doucet, productontwikkelaar bij Lancaster, voegt daar aan toe: “We hebben ook ontdekt dat er zelfs een schadelijke wisselwerking bestaat tussen al die verschillende stralingen, waardoor er nog meer huidschade kan ontstaan.”

Hoe werkt de Full Light Technology?

Dr. Olivier Doucet: “De bescherming gebeurt op drie manieren. Het complex reflecteert en absorbeert de zonnestralen op het huidoppervlak. Op deze manier kunnen we al voorkomen dat
de meeste zonnestralen in de huid doordringen. Bovendien zorgt de nieuwe Full Light Technology dat de vrije radicalen, die door de zonnestralen die in de huid doordringen worden aangemaakt, geneutraliseerd worden.”

Een blik op de INCI-lijst van de beide producten leert dat de volgende ingredienten een belangrijk onderdeel van de Full Light Technology zijn:

Reflecteren: minerale zonnefilters, zoals titaniumdioxide (hoog op de INCI) en robijnpoeder (wat lager op de INCI).

Absorberen: chemische zonnefilters, zoals methoxydibenzoylmethane en ethylhexyl methoxycinnamate (allen hoog op de INCI).

Neutraliseren: Vrij radicalen worden geneutraliseerd met anti-oxidanten, zoals groene thee en sinaasappel (bron van Vitamine C).

Verder staat glycerine hoog op de INCI-lijst. Dit is een goede huidbevochtiger, die uitdroging door de zon tegen gaat.

Lancaster Sun Beauty ProductenIn de praktijk: een weekje Dubai

Begin juli was ik een weekje in Dubai. Als ergens de zon krachtig schijnt, dan is het daar wel. Sterker nog… met temperaturen van ver in de 40 graden, kan je gerust stellen dat de zon in Dubai niet schijnt, maar brandt. Uitgebreid zonnebaden doe je daar dan ook niet. Maar zonbescherming blijft hoe dan ook belangrijk, zelfs bij een korte wandeling van het hotel naar de supermarkt of naar een restaurant.

Ik gebruik de Velvet Tanning Fluid Milk voor mijn lichaam en de Comfort Touch Cream voor mijn gezicht. Om de chemische zonnefilters de tijd te geven hun werk te doen, breng ik de producten 20 minuten voor het naar buiten gaan aan. Wat meteen opvalt, is de heerlijke geur. Wie wel vaker zonbescherming van Lancaster heeft gebruikt, herkent dit meteen. Ook fijn is hoe snel beide producten intrekken, zonder een vettig laagje op mijn huid achter te laten. Bijna als een gezichtscrème en een bodylotion. ‘Comfort touch’ en ‘velvet milk’ is niets teveel gezegd.

Dat de producten goed intrekken, merk je ook wanneer je zweet (… wat gemakkelijk gebeurt bij 40 graden). De zonnebrand komt dan niet weer ‘tevoorschijn’ uit je poriën om je zweetdruppels melkachtig wit te kleuren. Iets wat bij sommige andere merken nog wel eens wil gebeuren.

Niet meer weg te denken uit de badkamer

Tijdens onze week in Dubai heeft de Velvet Tanning Fluid Milk een vaste plek in de badkamer gekregen. De grote fles van 400 ml stond prominent naast de handzeep en leek af en toe te roepen: “Smeer mij”. De Comfort Touch Cream in een handzame tube van 75 ml ging daarentegen overal mee naartoe.

Corine DubaiEn hoewel eigenlijk bedoeld voor het gezicht, heb ik hier ook regelmatig onderweg mijn armen en benen opnieuw mee ingesmeerd.

En met resultaat…

Want ondanks de zinderende hitte en brandende zon ben ik in Dubai niet verbrand. Ook voelde mijn huid na een weekje in de zon niet droger aan dan anders. En de heerlijke Lancaster-geur van de producten is natuurlijk een fijne bijkomstigheid. Een aanrader!

Lees ook