Alleen beschermen tegen UV is niet voldoende

02:56 - 01:45
luistertijd 02:56 - leestijd 01:45

Zonbescherming is wellicht de meest technologisch geavanceerde en complexe materie in de cosmetica industrie. In het tijdsbestek van enkele decennia hebben we een ontwikkeling gezien van zeer eenvoudige producten – met weinig keus voor de consument – tot een overweldigend aanbod aan multifunctionele zonbeschermingsproducten of producten die zich juist richten op specifieke problemen, zoals huidveroudering en pigmentvlekken. Grotendeels hangt deze ontwikkeling samen met het voortschrijdende inzicht in de gevaren die blootstelling aan de zon met zich meebrengt.

Nieuwe inzichten

Maar ook nieuwe inzichten op het gebied van straling leiden tot nieuwe producten. Zo heeft fabrikant Coty (oa Lancaster) de afgelopen 10 jaar veelvuldig onderzoek gedaan naar de effecten van infrarood straling op de huid. Toch hebben de effecten van infrarood tot op heden veel minder aandacht gekregen dan de effecten van ultraviolette straling UV-A en UV-B. En dat is onterecht.

Infrarood ook schadelijk voor de huid

Marc Pissavini, Directeur Research & Development bij Coty, licht toe: “Teveel blootstelling aan infrarood straling kan veranderingen in de huid veroorzaken die gelijk zijn aan de effecten van teveel blootstelling aan UV-straling, zoals roodheid en voortijdige huidveroudering. Uiteraard hangt dit van de dosis af. Ben je maar kort in de zon, dan is infrarood straling onschadelijk. Blijf je te lang in te zon, dan veroorzaakt infrarood vrije radicalen in de huid, die een schadelijk effect hebben op de huidcellen.”

Infrarood straling is in staat om dieper door te dringen in de huid dan UV-straling. Verder bevat de zon meer infrarood dan UV. Een gemiddelde zonnestraal bestaat voor 50% uit infrarood en voor slechts 6 tot 10% uit UV. Weliswaar is infrarood minder krachtig dan UV, maar je ontvangt er dus meer van.

Infrarood (IR) dringt dieper door in de huid van UV, het spectrum links van de groene lijn.

Nieuwe ingrediënten in zonbeschermingsproducten

Dit inzicht heeft ertoe geleid dat Coty op zoek is gegaan naar nieuwe ingrediënten voor haar zonbeschermingsproducten. Pissavini: “Sinds 2008 zijn we op zoek naar een ingrediënt dat beschermt tegen infrarood door de straling te reflecteren en dat tegelijkertijd de vrije radicalen kan absorberen.”

Lancaster zet de trend

Coty heeft dit ingrediënt gevonden in een mix van reflecterende mineralen en antioxidanten, en voegt deze mix sinds drie jaar toe aan haar zonbeschermingsproducten van Lancaster die ook tegen UV-A en UV-B beschermen, zodat de producten bescherming bieden tegen verschillende soorten straling. De exacte samenstelling van deze mix wil Coty niet vrijgeven. Wel ziet Pissavini dat meer fabrikanten zijn voorbeeld volgen en ook op zoek gaan naar nieuwe ingrediënten: “Er is meer en meer aandacht voor de effecten van infrarood en dat is een goede zaak.”

Bron

Lees ook