Fysieke aantrekkelijkheid alleen is niet genoeg

04:43 - 02:49
luistertijd 04:43 - leestijd 02:49

Onderzoek: kan een facelift je leven echt verbeteren?

Veel studies tonen aan dat cosmetische chirurgie het zelfbeeld van een persoon kan stimuleren, gevoelens van aantrekkelijkheid kan vergroten en uiteindelijk zelfs kan leiden tot grotere prestaties en meer succes in het leven. Maar of andere mensen deze positieve eigenschappen zien in een persoon die cosmetische chirurgische procedures heeft ondergaan, is nog maar de vraag.

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die een gezichts-, ooglid- en wenkbrauwlift hebben ondergaan, door anderen vaak worden gezien als succesvol en gezond. Dus niet alleen maar mooi(er).

Een groot maatschappelijk voordeel

De studie, die op 27 april in JAMA werd gepubliceerd, suggereert dat cosmetische chirurgie ”een groter maatschappelijk voordeel oplevert dan alleen maar een jeugdige verschijning in het gezicht,” aldus de onderzoekers.

De meeste studies over cosmetische chirurgie richten zich vooral op hoe de ingrepen de kijk van de patiënt zelf op het leven, zelfvertrouwen en algemeen welzijn veranderen. Er zijn er niet veel studies die onderzoeken hoe cosmetische chirurgie ook de aannames van anderen beïnvloedt. ”Naar ons weten, is deze studie het grootste in zijn soort om het effect van een operatie te meten,” schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben voor deze studie bij 504 testpersonen (333 vrouwen, 165 mannen en 6 met ongespecificeerd geslacht) onderzoek gedaan. Deze personen hebben foto’s van patiënten voor of na een operatie bekeken. Voor elke foto werd aan de testpersonen gevraagd om de aantrekkelijkheid, het succesgehalte en de algemene gezondheid van de patiënt te beoordelen aan de hand van het uiterlijk. Ook moesten zij de leeftijd van de patiënt raden.

De deelnemers bekeken beelden van 12 vrouwelijke patiënten die willekeurig werden geselecteerd uit een database met resultaten van cosmetische chirurgie. 6 vrouwen hadden gezichts- en oogliften ondergaan en de andere 6 hadden daarbij ook nog een wenkbrauwlift gedaan. De deelnemers van de studie kregen dus een voor foto of een na foto te zien, maar niet allebei.

De resultaten

Over het algemeen werden de foto’s van na de operatie hoger beoordeeld dan de foto’s van voor de operatie. De beoordelaars vonden dat de vrouwelijke patiënten er aantrekkelijker, succesvoller en gezonder uitzagen. De vrouwen werden op de foto’s na de operatie ook jonger geschat dan op de foto’s voor de ingreep.

Fysieke aantrekkelijkheid

Een aantal studies heeft al aangetoond dat fysieke aantrekkelijkheid veel voordelen in het leven biedt, zoals het vergroten van de kans op een baan en het sneller maken van vrienden. Andere studies concluderen zelfs dat goede looks het gerechtelijke systeem kunnen beïnvloeden. Volgens een studie was de kans groot dat juryleden in een rechtbank aantrekkelijke verdachten minder snel schuldig bevinden. Vaak worden verkiezingen ook beïnvloed door de fysieke verschijning van kandidaten. Aantrekkelijke kandidaten winnen gewoonlijk meer stemmen, dan de minder aantrekkelijke concurrentie.

De voordelen erkennen

Een redacteur bij JAMA suggereert dat chirurgen moeten erkennen dat de voordelen van een succesvolle operatie veel groter zijn dan alleen een verbeterde fysieke verschijning en een mooier uiterlijk. Wanneer een persoon zich aantrekkelijk voelt zal hij of zij zich meer zelfvertrouwen hebben; minder introvert en gelukkiger. Daardoor zullen andere mensen geloven dat deze persoon al die positieve kwaliteiten bezit (zelf al is het niet zo…). ”Niets heeft meer invloed op de aantrekkingskracht van de mens dan een verhoogd zelfbeeld dat vertaald,” schrijft dr. Steven Dayan, chirurg op de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie aan de Universiteit van Illinois in Chicago.

Een succesvolle operatie is meer dan alleen minder rimpels

Dayan stelt voor dat de industrie moet erkennen dat de impact van een operatie niet alleen bepaald wordt door fysieke resultaten, zoals de vraag of patiënten nu minder rimpels heeft of minder hangende ogen. ”De dagen van het definiëren van succes aan de hand van de gemeten resultaten van fysieke perfectie liggen achter ons,” schrijft hij. ”Als de medische wereld in het algemeen en esthetische artsen in het bijzonder het effect op het zelfbeeld, het sociale welzijn van een individu en het effect op de samenleving herkennen en formaliseren, dan zijn we beter in staat vooruitgang te boeken in de toekomst.”

Bron:

Meer over dit onderwerp:

Lees ook